Identiteit en nationaliteit

Alle producten en diensten onder identiteit en nationaliteit vindt u hier. Gaat u bijvoorbeeld emigreren? Of wilt u juist Nederlander worden? U regelt het hier makkelijk zelf.

Alle producten onder Identiteit en nationaliteit

Verhuizen naar het buitenland (emigratie)

Gaat u in het buitenland wonen? Of bent u in een periode van 1 jaar langer dan 8 maanden in het buitenland? Dan moet u zich laten uitschrijven bij uw gemeente. Blijven er gezinsleden op uw huidige adres in Nederland achter? Dan moet u zich persoonlijk melden bij de gemeente.

Verzoek tot wijzigen gegevens Basisregistratie personen (BRP)

Als uw gegevens in de Basisregistratie Personen onjuist, onvolledig of veranderd zijn kunt u hiervoor een correctieverzoek indienen. Dit kan bijvoorbeeld als u een document van de gemeente hebt gekregen, waarop verkeerde gegevens staan. Ook als er wijzigingen zijn in uw persoonsgegevens, vanwege bijvoorbeeld een huwelijk of naamswijziging in het buitenland, dan geeft u dit door aan de gemeente.

Nederlander worden

Woont u in Nederland en wilt u de Nederlandse nationaliteit krijgen? Dan kan dat op twee manieren: via een optieverklaring of via een verzoek tot naturalisatie. Voor beide aanvragen komt u persoonlijk naar het stadhuis. U kunt hiervoor een afspraak maken via onderstaande knop.

Geheimhouding persoonsgegevens

U vraagt geheimhouding aan als u niet wilt dat maatschappelijke instellingen uw persoonsgegevens uit de Basisregistratie Personen (BRP) kunnen opvragen. Dit wordt ook wel verstrekkingsbeperking genoemd.

Geslachtswijziging aanvragen

Wilt u het geslacht dat in uw geboorteakte staat wijzigen? Dan kunt u hiervoor een verzoek doen in de gemeente waar u geboren bent. Hiervoor heeft u wel een deskundigenverklaring nodig. Bij de geslachtswijziging kunt u ook uw voorna(a)m(en) wijzigen.

Legalisatie handtekening

Als u moet bewijzen dat uw handtekening op een document echt van u is, dan kunt u uw handtekening legaliseren. De legalisatie van uw handtekening bewijst alleen dat uw handtekening echt is. Het zegt niets over de inhoud van het document.

Naamskeuze

Ouders van Nederlandse kinderen kunnen voor hun 1e kind kiezen tussen de achternaam van de vader/duomoeder of de moeder. Vanaf 1 januari 2024 kan uw eerste kind ook een dubbele achternaam krijgen. De volgorde maakt niet uit. Als u later meer kinderen krijgt, krijgen die dezelfde achternaam. De naamskeuze moet u vóór de geboorte of uiterlijk bij de geboorteaangifte aan de gemeente doorgeven.

Registratie niet-ingezetenen

De Registratie niet ingezetenen (RNI) registreert personen die niet (meer) in Nederland wonen, maar wel een relatie hebben met Nederlandse overheidsinstellingen. Deze personen noemen we ‘niet-ingezetenen’.

Inburgering

Vanaf 1 januari 2022 is de gemeente verantwoordelijk voor de inburgering door de nieuwe Wet inburgering. Het doel van de inburgering is dat iedere nieuwkomer zo snel mogelijk kan meedoen in de samenleving en op de arbeidsmarkt.

Wijzigen naamgebruik

Als u getrouwd bent of een partnerschap hebt laten registreren of na ontbinding, kunt u bepalen met welke achternaam de gemeente u aanschrijft: met uw eigen achternaam of die van uw partner. Dit heet naamgebruik en geldt voor mannen en vrouwen.

Uw Reactie
Uw Reactie