Wie naar het buitenland gaat, moet een geldig reisdocument hebben. Met een paspoort kunt u reizen naar alle landen van de wereld.
U vraagt geheimhouding aan als u niet wilt dat maatschappelijke instellingen uw persoonsgegevens uit de Basisregistratie Personen (BRP) kunnen opvragen. Dit wordt ook wel verstrekkingsbeperking genoemd.
Wilt u het geslacht dat in uw geboorteakte staat wijzigen? Dan kunt u hiervoor een verzoek doen in de gemeente waar u geboren bent. Hiervoor heeft u wel een deskundigenverklaring nodig. Bij de geslachtswijziging kunt u ook uw voorna(a)m(en) wijzigen.
Als u moet bewijzen dat uw handtekening op een document echt van u is, dan kunt u uw handtekening legaliseren. De legalisatie van uw handtekening bewijst alleen dat uw handtekening echt is. Het zegt niets over de inhoud van het document.
Op sommige plekken in Apeldoorn liggen gedenkstenen. Deze stenen worden neergelegd ter nagedachtenis aan Joden die tijdens de oorlog zijn weggevoerd en omgebracht. Elk individu wordt herdacht op de plek waar hij of zij gewoond heeft. De gemeente steunt dit initiatief en stelt de openbare ruimte hiervoor beschikbaar.
Het college van burgemeester en wethouders benoemt de openbare ruimte. Denk aan de naamgeving van nieuwe wijken, buurten, straten, pleinen, bruggen en viaducten en het eventueel wijzigen of intrekken van een naam.
Uw woning en woonomgeving kunnen (bijna) altijd veiliger. En u kunt het inbrekers ongetwijfeld moeilijker maken. Voor advies over een veilige woningomgeving kunt u terecht bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.
Gebiedsparticipanten kunnen jaarlijks subsidie aanvragen.
Een persoonsgebonden budget (pgb) is een bedrag waarmee u zelf ondersteuning inkoopt. U zoekt zelf naar een geschikte hulpverlener of naar een passend hulpmiddel. Ook maakt u zelf afspraken met deze hulpverlener(s) of leverancier.
Als u een indicatie heeft van de gemeente kunt u soms kiezen voor zorg in natura (ZIN). U hoeft dan zelf geen administratie bij te houden. Wij regelen de ondersteuning of het hulpmiddel en de betaling ervan rechtstreeks met de aanbieder.
Zorgt een probleem met vervoer ervoor dat u ergens niet kunt komen?
Kunt u door een beperking geen gebruik maken van een ‘gewoon’ vervoersmiddel zoals bus, auto of fiets? Dan wordt het lastiger om activiteiten te blijven doen. Of om uw sociale contacten of winkels in Apeldoorn te bezoeken. Mogelijk is dat op te lossen met een aanpassing aan uw eigen vervoersmiddel. Soms is er ander vervoer nodig, zoals een scootmobiel of PlusOV waarbij u samen reist met anderen. U kunt met ons contact opnemen via Samen055. U kunt ook bij ons terecht als u ondersteuning nodig heeft om op stap te gaan, bijvoorbeeld naar een bibliotheek of een festival.
Vissen is voor veel inwoners en bezoekers van Apeldoorn een ontspannen bezigheid. Het is voor de gemeente Apeldoorn dan ook belangrijk dat inwoners en bezoekers de mogelijkheid krijgen om te kunnen vissen.
Voor het organiseren van een evenement heeft u meestal een vergunning nodig. Ook moet u aan allerlei zaken voldoen. Een evenement is een activiteit die voor publiek toegankelijk is.
Uit het kunstgrasfonds verleent de gemeente renteloze leningen voor de aanleg van kunstgrasvelden. De regeling is er voor voetbalverenigingen en hockeyverenigingen
Het aanleggen of stoken in de open lucht is niet zomaar toegestaan. In sommige gevallen kunt u éénmalig toestemming krijgen om dit wel te doen. Een ontheffing hiervoor vraagt u minimaal 3 weken van te voren aan en alleen wanneer u voldoet aan de voorwaarden.
Als u een lichamelijke beperking heeft, kunt u misschien een gereserveerde parkeerplaats krijgen. Dit is een parkeerplaats vlakbij uw woning. U kunt een gereserveerde parkeerplaats aanvragen voor uw auto of brommobiel die rijdt op elektriciteit of benzine. Voor beide voertuigen is een rijbewijs verplicht.
Met een gehandicaptenparkeerkaart kunt u parkeren op speciale plekken. Bijvoorbeeld dichtbij de winkels
Bij zelfstandig leven hoort ook dat u uzelf goed en makkelijk kunt verplaatsen. In huis, maar ook daarbuiten. Daar zijn veel verschillende hulpmiddelen voor (zie www.hulpmiddelenwijzer.nl). Hieronder leest u meer over hulpmiddelen om te lopen, over een rolstoel en over de scootmobiel. Ook leest u alvast meer informatie over vergoedingen.
Wilt u af en toe op pad gaan, maar kan dat niet zonder scootmobiel? Dan is een scootmobiel lenen misschien iets voor u. Daarvoor is de scootmobielpool opgezet.
Een omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan) bevat gemeentelijke regels voor de fysieke leefomgeving en schrijft voor wat er op een locatie gebouwd mag worden en welke activiteiten wel of niet zijn toegestaan. Het bevat ook regels over de maximale hoogte en oppervlakte van bouwwerken en milieuregels. Burgers, bedrijven, instellingen en de gemeente zijn aan een omgevingsplan gebonden.
Wilt u (ver)bouwen, renoveren of een reclame-uiting plaatsen? Dan hebt u vaak een omgevingsvergunning voor bouwen nodig. Hier zijn kosten aan verbonden. Soms mag u uw bouwplan zonder vergunning uitvoeren.
Als u gaat slopen (dat kan ook bij verbouwen het geval zijn) heeft u meestal een sloopmelding nodig. Soms heeft u ook een sloopvergunning nodig. U vindt bij dit onderwerp informatie over de sloopmelding en de sloopvergunning. Voor vragen en advies over deze melding en vergunning kunt u terecht bij het Omgevingsloket.
Wilt u (ver)bouwen, renoveren of een reclame-uiting plaatsen? Dan heeft u misschien een omgevingsvergunning voor bouwen nodig. Bij het omgevingsloket van de rijksoverheid kunt u zien of u een omgevingsvergunning nodig heeft.
Veel inwoners van Apeldoorn hebben één of meerdere honden. Honden maken daarmee een belangrijk onderdeel uit van de Apeldoornse samenleving. Ze zorgen voor levendigheid en het uitlaten van de hond draagt bij aan de sociale veiligheid in de buurt. Tegelijkertijd deelt iedereen de openbare ruimte van Apeldoorn met elkaar. Daarom is het van belang om eventuele overlast zoveel mogelijk te voorkomen.
De steenmarter is een zoogdier ter grootte van een slanke kat dat goed kan graven, springen en klimmen. Het is een voornamelijk carnivore omnivoor. Het voedsel bestaat uit muizen, ratten, konijnen, vogels, eieren, kikkers, insecten en wormen, maar ook vruchten worden gegeten.
Bijen, hommels en wespen zijn nuttige dieren. Er bestaan vele soorten. De meeste geven zelden tot nooit overlast. De informatie op deze pagina gaat over enkele soorten die overlast kunnen veroorzaken.
De gemeente wil bomen zoveel mogelijk behouden. Daarom is vaak een vergunning om te mogen kappen nodig. Ook dode bomen kappen, stevig snoeien en verplanten van een boom vallen hieronder. Op deze pagina vindt u informatie over wanneer een kapvergunning nodig is of niet. En kunt u direct een aanvraag doen.
Eind februari ontvangt u het aanslagbiljet gemeentebelastingen van Tribuut.
Heeft u voor, naast of achter uw woning een stukje openbaar groen op gemeentegrond dat aan uw tuin of woning grenst? Wil u graag weten of het mogelijk is om het stukje snippergroen te kopen?
Als u een huurwoning zoekt kunt u zich bij Woonkeus Stedendriehoek inschrijven.
Verhuurders en -bemiddelaars moeten zich houden aan de Wet goed verhuurderschap. Houdt uw verhuurder of bemiddelaar zich niet aan deze regels? Dan kunt u dit melden. De gemeente onderzoekt uw melding en kan een waarschuwing of een boete aan de verhuurder of bemiddelaar geven.