Rolstoel, scootmobiel of andere hulpmiddelen

Bij zelfstandig leven hoort ook dat u uzelf goed en makkelijk kunt verplaatsen. In huis, maar ook daarbuiten. Daar zijn veel verschillende hulpmiddelen voor (zie www.hulpmiddelenwijzer.nl). Hieronder leest u meer over hulpmiddelen om te lopen, over een rolstoel en over de scootmobiel. Ook leest u alvast meer informatie over vergoedingen.

Lees meer

Soms lukt lopen nog wel met een hulpmiddel. Bijvoorbeeld een rollator, een wandelstok of een kruk. U kunt zelf een hulpmiddel kopen. Uw zorgverzekering geeft misschien een vergoeding voor (een deel van) de kosten. Vaak heeft u dan wel een verklaring van uw huisarts nodig.

Een rolstoel ondersteunt u als u niet meer kunt lopen. Heeft u maximaal 6 maanden een rolstoel nodig? Dan kunt u bij de thuiszorgwinkel een rolstoel huren of lenen: kijk op de website van Zorgsaam of Medipoint. U kunt aan uw zorgverzekeraar vragen of u een vergoeding krijgt

Een scootmobiel ondersteunt u als u niet meer kunt fietsen of langere afstanden slecht kunt lopen. Wilt u af en toe op pad? En lukt dat niet goed zonder scootmobiel? Dan kunt u misschien een scootmobiel lenen. Lees meer over de scootmobielpool in Apeldoorn.

Neem contact op met het WMO-loket om uw hulpvraag te bespreken.

We bespreken kort uw hulpvraag om te kijken of we u direct kunnen helpen met informatie of advies. Als dit niet lukt, dan noteren wij uw gegevens met uw hulpvraag en zal u binnen één werkdag tot uiterlijk drie werkdagen door een Wmo consulent worden gebeld om uw hulpvraag door te spreken. Als het nodig is, maakt de Wmo consulent samen met u een afspraak voor een gesprek bij u thuis.

Als u een indicatie krijgt, kunt u dat op 2 manieren krijgen. De gemeente kan het voor u regelen en betalen, dit heet zorg in natura. U krijgt dan het hulpmiddel van de leverancier waar de gemeente een contract mee heeft. Of u kiest ervoor om het met een persoonsgebonden budget (PGB) in te kopen bij een leverancier die u zelf kiest.

Contact met het Wmo-loket

Wilt u contact opnemen met het Wmo-loket? Dat kan per telefoon op nummer 14 055, keuze 3 (maandag t/m vrijdag 08.30 – 16.00 uur) of door het contactformulier in te vullen.

Voor een rolstoel betaalt u geen eigen bijdrage. U krijgt de rolstoel in bruikleen. De gemeente betaalt alle kosten van de rolstoel voor de tijd dat u de rolstoel in bruikleen krijgt. Voor alle andere hulpmiddelen betaalt u wel een eigen bijdrage via het CAK. Hoeveel u betaalt, is afhankelijk van uw inkomen en de kosten van de hulp. Meer informatie leest u op de pagina eigen bijdrage.

Vaak heeft een zorginstelling zelf rolstoelen die u als bewoner kunt gebruiken. Heeft u een aangepaste rolstoel nodig? Vraagt u dan op de afdeling Fysiotherapie of Ergotherapie van de zorginstelling naar de mogelijkheden. Als u naar het Wmo-loket moet, kan de zorginstelling u helpen met uw aanvraag.

Wilt u graag naar buiten maar is het voor u niet mogelijk om zelfstandig aan het verkeer deel te nemen? Dan kunt u een Fun2Go Duofiets of Driewielfiets gratis lenen voor een dag(deel). Deze fietsen zijn elektrisch ondersteund waardoor u toch aan het verkeer kunt deelnemen. Bekijk hoe u een Duofiets of Driewielfiets kunt lenen.

Uw Reactie
Uw Reactie