Geboorte, huwelijk en overlijden

Hier vindt u onze producten en diensten die te maken hebben met de thema's geboorte, huwelijk en overlijden. U kunt hier bijvoorbeeld doorgeven dat u gaat trouwen, of een geboorte- of overlijdensaangifte doen.

Alle producten onder Geboorte, huwelijk en overlijden

Trouwen of geregistreerd partnerschap

Heeft u trouwplannen of wilt u een geregistreerd partnerschap aangaan? Geef dit dan door in de gemeente waar het huwelijk of partnerschapsregistratie gaat plaatsvinden. U kunt een datum één jaar van te voren al vastleggen. Zo heeft u voldoende tijd om alles te plannen.

Kind erkennen

Bent u niet getrouwd of heeft u geen geregistreerd partnerschap met de moeder van het kind? Of bent u duomoeder? Dan kunt u uw kind erkennen. U hoeft niet de biologische ouder te zijn. U kunt een kind erkennen vóór de geboorte, bij aangifte van de geboorte of na de geboorte. De opties hebben verschillende gevolgen.

Echtscheiding melden

U kunt uw huwelijk laten ontbinden door een echtscheiding. Als u wilt scheiden, moet u hiervoor naar de rechtbank. De scheiding is pas definitief als deze is ingeschreven bij de burgerlijke stand van de gemeente waar u getrouwd bent.

Ontbinding geregistreerd partnerschap

Als u het met elkaar eens bent en geen kinderen hebt, kunt u uw geregistreerd partnerschap (GP) zonder tussenkomst van de rechter ontbinden. Zijn er wel minderjarige kinderen of wil 1 van u het partnerschap beëindigen, dan ontbindt u uw GP via de rechter. Indien uw GP ontbonden is, meldt u (of uw advocaat of notaris) dit bij uw gemeente. De ontbinding GP is pas definitief als deze is ingeschreven in de gemeente waar het partnerschap is geregistreerd.

Begraven, asbezorging en cremeren

In de gemeente Apeldoorn zijn er verschillende opties voor begraven, asbezorging en cremeren. Als u voor begraven of asbezorging van een naaste op een gemeentelijke begraafplaats kiest, dan is een kennisgeving van begraven of asbezorging aan de gemeente nodig. Uw uitvaartondernemer regelt dit meestal voor u.

Geboorteaangifte

Als u een kind heeft gekregen, doet u aangifte van de geboorte in de gemeente waar het kind geboren is. Geef de geboorte zo snel mogelijk door, maar uiterlijk de derde dag na de geboorte.

Grafrecht overschrijven

Degene die een graf of nis op zijn naam heeft staan, noemen we een rechthebbende. De rechthebbende kan het grafrecht overschrijven. Als de rechthebbende is overleden, kan een bloed- of aanverwant tot de derde graad de rechten aanvragen. Hieraan zijn kosten verbonden.

Verklaring huwelijksbevoegdheid

De huwelijksbevoegdheidsverklaring is een internationaal document waarin staat dat u en uw partner volgens de Nederlandse wet met elkaar mogen trouwen. U heeft deze verklaring alleen nodig als hier specifiek om wordt gevraagd. De verklaring is na afgifte 6 maanden geldig.

Overlijdensaangifte

Als er iemand is overleden, doet u hier aangifte van in de gemeente waar de persoon is overleden. De gemeente registreert het overlijden van deze persoon in de burgerlijke stand en de Basisregistratie personen (BRP). Aangifte doen is verplicht. Meestal doet de uitvaartondernemer dit. Als nabestaande kunt u dit ook zelf doen.

Levenloos geboren kindje registreren in de BRP

U kunt uw levenloos geboren kindje laten registeren in de Basisregistratie Personen (BRP). Dat doet u in de gemeente waar u woont. Het maakt niet uit na hoeveel weken zwangerschap uw kindje geboren is, en ook niet hoe lang geleden dat was.

Aanvraag uitgifterecht op een particulier graf of asbestemming

Wilt u vast een graf laten uitgeven voor uzelf? Dat is in sommige gevallen mogelijk. Na het invullen en opsturen van het online formulier voor de uitgifte van een graf of voor asbestemming neemt de gemeente contact met u op. Aan de uitgifte zijn kosten verbonden.

Vergunning gedenkteken plaatsen

U hebt een vergunning nodig voor het plaatsen van een gedenkteken op een graf. Het is gebruikelijk dat een steenhouwer uw aanvraag verzorgt.

Gedenkplaatje bij strooiveld

Bent u nabestaande van een dierbare waarvan de as is verstrooid? Dan kunt u een gedenkplaatje op de gedenkzuil bij het strooiveld aanvragen.

Uw Reactie
Uw Reactie