Bomen kappen

De gemeente wil bomen zoveel mogelijk behouden. Daarom is vaak een vergunning om te mogen kappen nodig. Ook dode bomen kappen, stevig snoeien en verplanten van een boom vallen hieronder. Op deze pagina vindt u informatie over wanneer een kapvergunning nodig is of niet. En kunt u direct een aanvraag doen.

Lees meer

Een boom waarvan de omtrek van de stam groter is dan 65 cm (gemeten op 1.30 m boven de grond) is meestal kapvergunningplichtig. Er zijn uitzonderingen. Zie hiervoor ‘vergunningvrij kappen’.

Met kappen bedoelen we kappen, vellen en rooien van bomen. Maar ook het kappen van een dode boom, het verplanten van een boom en het stevig snoeien valt onder kappen.

Dit geldt voor binnen én buiten de bebouwde kom, en ook voor bomen in tuinen of op erven.

U heeft géén vergunning nodig voor het kappen wanneer het gaat om:

  • Een boom waarvan de stam op een hoogte van 1.30 meter boven de grond een stamomtrek heeft van 65 cm of minder. Meet bij een boom met meerdere stammen de dikste stam.

Dit geldt niet voor een boom die is geplant op grond van herplantplicht of een bijzondere boom. Voor het kappen van deze bomen is altijd een vergunning nodig. 

Let op: in het buitengebied geldt in bepaalde gevallen een meldingsplicht voor kap, ongeacht de afmeting van de boom. (zie hieronder)

  • Bomen en struiken die bedrijfsmatig voor het oogsten van fruit, noten of vruchten worden geteeld;
  • Houtopstanden (een rij van bomen) die windschermen om bedrijfsmatig geëxploiteerde boomgaarden vormen
  • Naaldbomen die worden gekweekt om te dienen als kerstbomen, als deze niet ouder zijn dan twintig jaar;  
  • Kweekgoed; bomen die worden gekweekt met het doel om deze te verhandelen;
  • Het periodiek kappen van hakhout ter uitvoering van het reguliere onderhoud. Het gaat om het opnieuw kappen van bomen die onderdeel uitmaken van een perceel dat specifiek aangelegd is voor de productie van hout. De stronk blijft staan en groeit steeds opnieuw uit.
  • Het periodiek vormsnoeien, knotten of kandelaberen van al eerder geknotte of gekandelaberde houtopstand. Let: als u dit voor het eerst gaat doen moet u wel een vergunning aanvragen. Kandelaberen is het sterk snoeien van de kruin.
  • Dunning: het kappen of rooien wat alleen gedaan wordt als een verzorgingsmaatregel om de groei van de overblijvende bomen te bevorderen. Dus het verwijderen van bomen en/of struiken die te dicht op elkaar staan. Dit betekent dat alleen gedund mag worden om de overblijvende bomen (met name de boomkronen) de ruimte te geven. De omtrek van de houtopstand moeten in tact blijven. De houtopstand mag dus niet kleiner worden.

Buiten de bebouwde kom geldt - naast onze APV - ook de Omgevingsverordening van de Provincie Gelderland. Daarin staat dat een meldingsplicht geldt voor de kap buiten de bebouwde kom van:

  • bomen die in een bosperceel staan van meer dan 10 are (1000 m2);
  • bomen die onderdeel uitmaakt van een bomenrij van 20 of meer bomen.

Dit geldt ook voor het kappen van één boom, ongeacht de omvang van de boom,  als die boom onderdeel uitmaakt van zo’n bosperceel of bomenrij.

U heeft dan geen vergunning nodig van de gemeente, maar u moet wél 6 weken voorafgaand aan de voorgenomen kap een melding doen bij de Provincie Gelderland. De provincie Gelderland zal de melding behandelen. U kunt ervan uitgaan dat de provincie een herplantplicht zal opleggen.

Of een perceel binnen of buiten de bebouwde kom valt, kunt u vinden op de kaart 'kapvergunningplicht'.

Voor meer informatie over de meldingsplicht verwijzen wij u naar de website van de provincie.

Als u twijfelt of u een kapvergunning en/of andere vergunning nodig heeft kunt u een vergunningscheck doen in het Omgevingsloket.  Door het beantwoorden van de vragen kunt u controleren of u uw plannen vergunningsvrij mag uitvoeren op de gekozen locatie. Of dat u toch een vergunning moet aanvragen of melding moet doen.

Instructies bij Vergunningcheck

Selecteer in het Omgevingsloket de tab Vergunningcheck en typ in het zoekveld het woord ‘boom’. Klik vervolgens in de lijst op het woord ‘boom’. Er verschijnt nu een lijst met werkzaamheden die horen bij het woord ‘boom’. Selecteer ‘boom of beplanting onderhouden of weghalen’. Gaat u ook de wortels van de boom weghalen, kies dan ook ‘Graven in bodem of waterbodem’.

Vragen beantwoorden in Vergunningcheck

U treft hier vragen van alle bestuurslagen (Rijk, provincie, gemeente en het waterschap). Afhankelijk van de gekozen locatie treft u meer of minder vragen aan dan bij een andere locatie.

  • Als u in de vergunningcheck een vraag krijgt of de boom binnen of buiten de bebouwingscontour houtkap ligt, wordt bedoeld of de boom binnen of buiten de bebouwde kom ligt. Of een perceel binnen of buiten de bebouwde kom valt, kunt u vinden op de kaart 'kapvergunningplicht'.
  • Vanwege beschermde dieren of planten, heeft het Rijk verschillende vragen opgesteld. Deze vragen beginnen met de vraag of u in de afgelopen 3 jaar een natuuronderzoek heeft laten uitvoeren. Is dit niet het geval? Doorloop dan de vervolgvragen over de Beschermde Soortenindicator (BeSI). Met BeSI kunt u zien of er op de door u gekozen locatie beschermde dieren of planten aanwezig zijn. BeSI geeft een PDF-rapport dat u kunt gebruiken voor de beantwoording van de vervolgvragen.
  • Ook waterschappen kunnen vragen stellen over het kappen van bomen.

Resultaat van de Vergunningcheck

Als uitkomst op de vergunningcheck verschijnt een actielijst. Volg de instructies van de actielijst. Het is mogelijk dat er meerdere acties nodig zijn. En in veel gevallen zal ook worden geadviseerd om contact op te nemen met de gemeente vanwege mogelijk aanwezige beschermde dier-of plantensoorten.

Is de uitkomst: neem contact op, of komt u er niet helemaal uit? Neem dan contact met ons op.

Kapverbod in het omgevingsplan

Het kan zijn dat er een verbodsbepaling op kappen in het omgevingsplan is opgenomen en dat alleen mag worden gekapt indien een “omgevingsvergunning voor de omgevingsplanactiviteit aanleggen werken” is verleend. Dit komt vooral voor bij aangewezen Bijzondere bomen, bij groenbestemmingen of bij bos- en natuurbestemmingen. Deze “omgevingsvergunning voor de omgevingsplanactiviteit aanleggen” heeft u dan tezamen met de omgevingsvergunning voor de omgevingsplanactiviteit kappen of melding provincie nodig. Check hiervoor het omgevingsplan of uw gewenste activiteit op de locatie is toegestaan. Als u er niet uitkomt, kunt u aan de balie van het stadhuis uw vraag stellen. Of een belafspraak maken.

Bescherming van vogels en andere dieren

U mag alleen een boom kappen wanneer u er zeker van bent dat zich daarin geen nest of vaste verblijfplaats (zoals bijv in boomholtes) van dieren (o.a. vogels) bevindt. Dit is ongeacht of u een vergunning (nodig) heeft. Bescherming van dieren en hun verblijfplaats is bepaald in de Omgevingswet.

Het broedseizoen van (zang)vogels is vooral tussen 15 maart en 15 juli, in die periode kunt u daarom beter niet kappen. Maar ook buiten deze periode kunnen er vogels broeden in de boom. Controleer voor het kappen daarom altijd of er nesten aanwezig zijn en of deze definitief verlaten zijn. Het kan ook zijn dat vogels of andere dieren zoals uilen, eekhoorns, vliegend hert en vleermuizen het hele jaar in bomen verblijven of elk jaar terugkomen. In dat geval, mag u de boom niet kappen zonder vooraf toestemming te krijgen van de provincie Gelderland.

Als dat het geval is, heeft u ook een omgevingsvergunning voor de Flora- en Fauna-activiteit nodig. De Provincie Gelderland zal deze aanvraag beoordelen. Meer informatie vindt u op de website van de provincie Gelderland en het Omgevingsloket. Wij adviseren u om eerst de vergunning voor de Flora- en Fauna-activiteit aan te vragen.

Het kan zijn dat u een boom wilt kappen, omdat u wilt gaan bouwen en daarvoor een omgevingsvergunning voor de omgevingsplanactiviteit bouwen en bouwactiviteit (of bouwmelding) nodig heeft. Of dat u een boom wilt kappen, om een inrit te maken en u ook een inritvergunning nodig heeft. Als dit voor u geldt, adviseren wij u om deze vergunningen tegelijk aan te vragen, zodat deze in samenhang beoordeeld kunnen worden.

Vergunningvrij bouwen

Soms heeft u geen vergunning nodig om te mogen bouwen. Maar als op de gewenste bouwlocatie een kapvergunningplichtige boom aanwezig is, geven wij de kapvergunning niet automatisch af. Er zal bekeken worden of met aanpassing van de bouwplannen de boom behouden kan blijven.

Het aanvragen van deze omgevingsvergunning gaat via het Omgevingsloket U heeft hiervoor DigiD of Eherkenning nodig.

U kiest voor het tabblad ‘aanvragen’ en vult als trefwoord in ‘kappen’. Kies dan de activiteit:  ‘boom kappen’ En vul vervolgens het formulier in, en voeg de gevraagde bijlagen toe, waaruit duidelijk blijkt waar de aanvraag exact over gaat.

  • foto’s per te kappen boom waarop het volgende te zien is: het soort boom, de conditie van de boom, en de locatie van de boom
  • per boom aangeven: om welke soort boom het gaat, wat de omtrek van de boom is (gemeten op een hoogte van 1,30 boven de grond) en de reden waarom u wilt kappen
  • een situatietekening op schaal van 1:500 of 1:1000 (of een duidelijk luchtfoto) met daarop:
    • duidelijk positie van de boom/bomen die u wilt kappen. Bij meerdere bomen moet u de bomen nummeren
    • als er meerdere bomen op het perceel staan, dan duidelijk aangegeven welke bomen wél en welke u niet wilt kappen
    • op de situatietekening moeten de erfgrenzen en de bebouwing staan en de afstanden van de te kappen bomen tot de erfgrens of bebouwing
    • als u gaat herplanten/vervangen dan plaats en soort van de nieuwe boom aangeven
    • een herbeplantingsplan.
  • als u geen eigenaar van de boom bent: een schriftelijke toestemming van de eigenaar van de boom

Soms nodig:

  • Het kappen van uw boom(bomen) mag geen negatieve effecten hebben op andere bomen in de directe nabijheid. Soms moet daarom een BomenEffectAnalyse (BEA) aangeleverd worden, waarin de gevolgen van de kap voor de overige bomen omschreven zijn en waarin zo nodig maatregelen worden voorgesteld. Een BEA moet worden opgesteld door een deskundige. Als het opstellen van een BEA nodig is, hoort u dat na het indienen van de vergunningaanvraag.

Aanvragen die onvolledig worden ingediend zorgen voor vertraging in de behandeling. Geef daarom antwoord op alle gestelde vragen en voeg de gevraagde bijlagen toe. Wij communiceren over de aanvraag via email. Vermeld daarom in het aanvraagformulier het emailadres en telefoonnummer van de aanvrager.

Om te beoordelen of de boom/bomen wel of niet gekapt mogen worden, zal de bomenspecialist van de gemeente bij u ter plaatse komen kijken en daarbij uw perceel betreden. Wij adviseren u om de te kappen boom/bomen te markeren met een goed zichtbaar lintje om de boomstam, zodat er geen misverstand kan zijn over welke boom/bomen het gaat. 

Apeldoorn is een groene gemeente en dat willen we graag zo houden. Kapvergunningen worden alleen verleend als daar een goede reden voor is. Bij de beoordeling zal een belangenafweging gemaakt worden tussen het algemene belang van het behoud van bomen en uw belang om de boom te kappen. Het is daarom belangrijk in uw aanvraag duidelijk aan te geven waarom u de boom(bomen) wilt kappen.

De gemeente gebruikt bij de belangenafweging de volgende waarden om te beoordelen wat het algemeen belang van een boom is:

  • natuur- en milieuwaarden;
  • landschappelijke waarden;
  • cultuurhistorische waarden;
  • waarden van stads- en dorpsschoon;
  • waarden voor recreatie, educatie, klimaatadaptatie en leefbaarheid

Uw aanvraag kan leiden tot een vergunning. Hieraan kunnen voorwaarden worden gekoppeld, zoals een herplantplicht.  Ook kan het zijn dat de aanvraag wordt geweigerd, de redenen zullen in de beschikking worden gemotiveerd.

Bijzondere bomen en toekomstbomen

Sommige bomen in Apeldoorn zijn dusdanig waardevol dat deze zijn aangemerkt als Bijzondere bomen of Toekomstbomen. Bijzondere bomen zijn minstens 80 jaar oud en hebben de grootste betekenis voor onze gemeente. Toekomstbomen zijn jongere bomen die zijn aangewezen vanwege hun toekomstige waarde, de bijzondere bomen van de toekomst. Op de kaart vergunningsplicht is te zien welke bomen dit zijn. Een aanvraag voor kappen van deze bijzondere bomen zal meestal geweigerd worden. Alleen een boom die ernstig gevaar of ernstige hinder veroorzaakt, of als een groot maatschappelijk belang zwaarder weegt dan behoud van de boom, kan een aanvraag mogelijk leiden tot een vergunning.'

U mag na de vergunningverlening niet gelijk gaan kappen. U moet in ieder geval 4 weken wachten. Belanghebbenden, zoals omwonenden, kunnen bezwaar maken tegen de vergunning. Om te voorkomen dat er onomkeerbare gevolgen ontstaan treedt de vergunning pas na 4 weken na verlenen van de omgevingsvergunning in werking.

Bij nesten en boomholtes: U mag alleen een boom kappen als u er zeker van bent dat zich daarin geen nest of vaste verblijfplaats van dieren bevindt. Controleer dat vóór het kappen.

In gevaarlijke situaties kunnen wij toestemming geven om direct te kappen.

De kosten voor het aanvragen van een vergunning voor kappen zijn afhankelijk van de totale stamomtrek en van het aantal bomen.

  • Voor het kappen van 1 boom: minimaal € 40,90 tot maximaal € 73,38 afhankelijk van de stamomtrek op 1,30 meter hoogte.  
  • Voor het kappen van meerdere bomen: maximaal € 200,97.

Let op: voor de behandeling van een aanvraag omgevingsvergunning betaalt u kosten. Ook bij een weigering, intrekking of het buiten behandeling laten van de aanvraag (omdat de aanvraag niet volledig is) worden kosten in rekening gebracht. U ontvangt hiervoor een legesaanslag.

Uw Reactie
Uw Reactie