Nederlander worden

Woont u in Nederland en wilt u de Nederlandse nationaliteit krijgen? Dan kan dat op twee manieren: via een optieverklaring of via een verzoek tot naturalisatie. Voor beide aanvragen komt u persoonlijk naar het stadhuis. U kunt hiervoor een afspraak maken via onderstaande knop.

 
Duur 3 tot 12 maanden
Lees meer

De naturalisatieprocedure

Als u aan de voorwaarden voldoet, kunt u de naturalisatieprocedure starten. U volgt de volgende stappen:

 1. U maakt een afspraak voor een informatiegesprek in het stadhuis.
 2. Tijdens het informatiegesprek kijken we of u Nederlander kunt worden. Als alles in orde is, wordt er een afspraak gemaakt voor het naturalisatieverzoek.
 3. Tijdens de tweede afspraak doet u het verzoek. De gemeente stuurt deze met het advies van de burgemeester naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
 4. De IND beslist of u Nederlander kunt worden. Als de IND een besluit heeft genomen ontvangt u daarover bericht via de post.
 5. U ontvangt van de gemeente bericht over het afleggen van de verklaring van verbondenheid
 6. Als u de verklaring van verbondenheid heeft afgelegd, wordt u in de Basisregistratie Personen (BRP) geregistreerd met de Nederlandse nationaliteit.

Het proces duurt maximaal 12 maanden. In principe verliest u bij naturalisatie uw eigen nationaliteit. Er zijn uitzonderingen waarbij u deze wel mag houden. Bekijk de website van de IND voor meer informatie.

De optieprocedure

Als u aan de voorwaarden voldoet, kunt u de optieprocedure starten. U volgt de volgende stappen:

 1. U maakt een afspraak voor een informatiegesprek in het stadhuis.
 2. Tijdens het informatiegesprek kijken we of u Nederlander kunt worden via optie. Als alles in orde is, wordt er een afspraak gemaakt voor het optieverzoek
 3. Tijdens de tweede afspraak doet u het verzoek.
 4. De burgemeester beslist of u Nederlander kunt worden. U ontvangt hierover bericht via de post.
 5. U legt de verklaring van verbondenheid af
 6. Als u de verklaring van verbondenheid heeft afgelegd, wordt u in de Basisregistratie Personen (BRP) geregistreerd met de Nederlandse nationaliteit.

De optieprocedure is de makkelijkste en snelste manier om Nederlander te worden. Het proces duurt maximaal 3 maanden.

U hoeft dan geen afstand te doen van uw eigen nationaliteit, behalve als u 18 jaar of ouder bent en vanaf uw 4e jaar met een geldige verblijfsvergunning in Nederland woont. U moet wel bij de overheid van uw land informeren of een tweede nationaliteit is toegestaan. Als de wetgeving van uw land van herkomst dit niet goed vindt, verliest u toch nog uw oorspronkelijke nationaliteit. U hoeft bij optie niet te laten zien dat u voldoende ingeburgerd bent in Nederland; we kijken dus niet naar uw kennis van de Nederlandse taal.

De kosten voor de procedures betaalt u bij uw aanvraag. U krijgt de kosten niet terug als de IND uw verzoek afwijst. De kosten voor de naturalisatie- en de optieprocedure zijn als volgt:

 
  Enkelvoudig standaard

Enkelvoudig verlaagd¹

Gemeenschappelijk standaard

Gemeenschappelijk verlaagd¹

Minderjarig kind²

Naturalisatie € 1023,00 € 760,00 € 1305,00 € 1044,00 € 151,00
Optieprocedure € 217,00 - € 370,00 - € 24,00

¹ Het verlaagde tarief geldt voor staatloze vreemdelingen en vreemdelingen met een verblijfsvergunning asiel

² Mee-naturaliserend of betrokken bij optieprocedure

Uw Reactie
Uw Reactie