Erkenning vóór de geboorte (erkenning ongeboren vrucht)
De erkenner kan het kind al erkennen voordat het kind geboren is ofwel erkenning van de ongeboren vrucht. Bij de erkenning van uw 1e kind uit een relatie, maakt u een keuze voor de achternaam. U kiest voor de naam van de vader/duomoeder of de naam van de moeder. Als u kiest voor de achternaam van de vader/duomoeder, dan dient de moeder persoonlijk bij de erkenning van het 1e kind aanwezig te zijn. De voordelen van deze erkenning ten opzichte van een erkenning na de geboorte zijn:
- Het kind heeft meteen na de geboorte een wettelijke vader/duomoeder. De erkenner staat als vader/duomoeder in de geboorteakte
- De moeder hoeft niet mee bij het doen van de geboorteaangifte.
Als het 1e kindje de achternaam van moeder krijgt of als het een 2e of volgend kind betreft mag de moeder ook schriftelijk toestemming geven aan de vader om het kind te mogen erkennen voor de geboorteaangifte.
Erkenning bij de geboorteaangifte
Wanneer u geen erkenning ongeboren vrucht heeft gedaan, kunt u het kind ook erkennen bij de geboorteaangifte. Bij de erkenning van uw 1e kind uit een relatie, maakt u een keuze voor de achternaam. U kunt het kind de achternaam van de vader/duomoeder of moeder geven. Als u kiest voor de achternaam van de vader/duomoeder, dan dient de moeder persoonlijk bij de erkenning van het 1e kind aanwezig te zijn. Als uw kindje de achternaam van moeder krijgt of als het een 2e of volgend kind betreft mag de moeder ook schriftelijk toestemming geven aan de vader om het kind te mogen erkennen bij de geboorteaangifte. Wij adviseren u om ook bij de 2e of volgende kinderen de erkenning vóór de geboorteaangifte te regelen. Het kind heeft dan bij de geboorte automatisch een wettelijke vader/duomoeder en draagt eventueel ook gelijk de gekozen achternaam.
Erkenning na de geboorte
Het is ook mogelijk het kind te erkennen na de geboorteaangifte. Is het kind 12 tot 16 jaar, dan moet het kind ook zelf toestemming geven. Gaat de erkenning om het eerste kind uit de relatie, dan kunt u ervoor kiezen het kind de achternaam van de vader/duomoeder of de moeder te geven. Ook hier geldt dat als u kiest voor de achternaam van vader/duomoeder dat moeder bij de erkenning van het 1e kind persoonlijk aanwezig moet zijn. Vanaf 16 jaar is er geen toestemming van de moeder meer nodig.
Duomoeder/ouderschap
Voor de wet is de duomoeder vanaf de geboorte van het kind automatisch de moeder als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft met de biologische moeder van het kind én als het kind is verwekt met behulp van een anonieme donor. Hiervoor is een verklaring nodig van de Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting. Deze verklaring moet u inleveren bij de geboorteaangifte. Voldoet u niet aan deze voorwaarden dan kan de duomoeder het kind erkennen.
Wijzigen achternaam
De keuze voor de achternaam bij erkenning (ongeboren vrucht) kunt u niet ongedaan maken. Tenzij de betrokken ouders een huwelijk of geregistreerd partnerschap aangaan; dan kunt u eenmalig kiezen voor de achternaam van de andere ouder. Verder kunt u de achternaam alleen wijzigen door een officieel verzoek via het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
Ouderlijk Gezag
Na de erkenning krijgt u niet automatisch ouderlijk gezag over het kind. Met toestemming van de moeder kunt u dit gezag laten registreren bij de Rechtbank. U kunt via het Digitaal loket Rechtspraak online het gezamenlijke gezag over uw kind aanvragen. Dit kan pas nadat het kind geboren is. Meer informatie vindt u op de website www.rechtspraak.nl.
Gezamenlijk gezag twee vrouwen
Wanneer twee vrouwen gehuwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben en een van hen krijgt een kind, dan krijgen zij automatisch het ouderlijk gezag als er volgens de wet geen vader is (website Rijksoverheid). Dit is het geval bij een anonieme donor of een bekende donor die het kind niet erkent. Zijn twee vrouwen niet getrouwd en hebben zij geen geregistreerd partnerschap? Dan heeft de moeder uit wie het kind geboren is het ouderlijk gezag. De duomoeder kan het kind erkennen en daarna samen met de moeder aanvragen bij de rechtbank.
Gezamenlijk gezag twee mannen
Wanneer twee mannen het gezamenlijk gezag (ouder en niet-ouder) of gezamenlijke voogdij (twee niet-ouders) over een kind willen, vragen zij dit aan via de familierechter. U krijgt niet automatisch het gezamenlijk gezag. Ook niet als de partner van de vader het vaderschap verkrijgt door erkenning. Als twee mannen een kind adopteren (website Rijksoverheid), krijgen zij wel automatisch allebei het gezag.