Winkelcentrum Mercatorplein
Fotograaf: Rob Voss
Winkelcentrum Mercatorplein

De ondernemers en eigenaren van winkelcentrum Mercatorplein zijn het winkelcentrum grondig aan het vernieuwen. De gemeente ondersteunt dit, want het is een belangrijke plek voor de wijk en de vernieuwing verbetert het plein.

Winkelcentrum Mercatorplein wordt grondig vernieuwd

Het winkelcentrum was echt toe aan een opknapbeurt. Als eerste is de beek aangelegd. Met het aanleggen van de beek hebben we het Mercatorplein voorzien van een groene zone, en tegelijk is toen ook nieuwe verharding, verlichting en terreinmeubilair aangelegd. Bloemenkiosk De Amarant en de Primera zijn daarna naar de voormalige apotheek aan de kant van de Nobelstraat verhuisd en ook Blokker heeft zich gevestigd op het plein.

 

Ontworpen door ondernemers en eigenaren

De ondernemers en eigenaren hebben met elkaar een ontwerp gemaakt. Ook is er uiteraard contact geweest en overlegd met meerdere bewoners van de appartementen boven de winkels over de plannen. De gemeente heeft meegedacht over de ontwerpen en neemt de verdere aanpassingen van de openbare ruimte voor haar rekening. De eigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor de verbouwing van het vastgoed.

De verbouwing van het winkelcentrum Mercatorplein is goed uitgedacht door ondernemers en eigenaren. Maar waarom is nu herontwikkeling zo belangrijk?

 

De verbouwing van het winkelcentrum Mercatorplein is goed uitgedacht door ondernemers en eigenaren. Maar waarom is nu herontwikkeling zo belangrijk?

Uitbreiding aan de achterzijde

De uitbreiding van de supermarkten zal plaatsvinden aan de achterzijde en kopse kant van de huidige bebouwing. De Voltastraat wordt daarom verlegd. De bevoorrading vind nu nog plaats vanaf de weg. In de nieuwe situatie zullen de vrachtwagens gebruik maken van een inpandig distributiehof voor het laden en lossen.

Impressie van het nieuwe Mercatorplein, gezien van bovenaf vanaf de Nobelstraat.
Impressie van het nieuwe Mercatorplein, gezien van bovenaf. Impressie: KHV Architecten
Impressie van het nieuwe Mercatorplein, gezien van bovenaf.vanaf- de zijde Edisonlaan.
Impressie van het nieuwe Mercatorplein, gezien van bovenaf.vanaf- de zijde Edisonlaan. Impressie: KHV Architecten
Impressie van het nieuwe Mercatorplein, gezien vanaf de Nobelstraat.
Impressie van het nieuwe Mercatorplein, gezien vanaf de Nobelstraat.
Impressie van het nieuwe Mercatorplein, voorkant van supermarkt Coop.
Impressie van het nieuwe Mercatorplein, de voorkant van supermarkt Coop
Impressie van het nieuwe Mercatorplein, supermarkt DekaMarkt vanaf Nobelstraat
Impressie van het nieuwe Mercatorplein, supermarkt DekaMarkt vanaf Nobelstraat Impressie: KHV Architecten
Voorkant supermarkt DekaMarkt
Impressie van het nieuwe Mercatorplein, voorkant supermarkt DekaMarkt Impressie: KHV Architecten
Entree supermarkten DekaMarkt en Coop
Impressie van het nieuwe Mercatorplein, entree supermarkten DekaMarkt en Coop
Uitbreiding supermarkten Voltastraat (achterzijde)
Impressie van het nieuwe Mercatorplein, uitbreiding supermarkten Voltastraat (achterzijde) Impressie: KHV Architecten

Ontwerp openbare ruimte

 

Omdat de supermarkten uitbreiden gaan we de buitenruimte aanpassen. In november 2022 is de noordelijke parkeerplaats in de hoek van de Nobelstraat en de Edisonlaan aangelegd. Later leggen we een grote parkeerplaats aan de zuidzijde van het WC.

Download de kaart Mercatorplein (.jpg, 420 kB)

Groenstructuur

Langs de Nobelstraat zijn we al enkele jaren geleden begonnen met het vervangen van de oude paardenkastanjes omdat deze niet meer in goede conditie zijn. De nog overgebleven kastanjes richting de Einsteinstraat zullen we gefaseerd gaan vervangen. Om de parkeerplaats te kunnen maken, zal meer groen verwijderd worden. In het midden van de grote parkeerplek komt een ruim groenvak met ruimte voor meerdere bomen. Langs de randen van beide parkeerplekken komen ook nieuwe bomen. We planten allerlei verschillende soorten die passen in het oorspronkelijke gedachtengoed van de wijk. Dat komt ook de biodiversiteit ten goede.

Verkeer

Vrachtverkeer kan de supermarkten bereiken via de Voltastraat. Daar zullen ze inpandig bevoorraden. Voor vrachtwagens is de Voltastraat straks eenrichtingsverkeer. Auto’s mogen wel beide kanten op blijven rijden. 

Planning

Winter 2023

Voorjaar 2023

  • Start uitbreiding supermarkten Voltastraat

Najaar 2023

  • Start woonrijp maken grote parkeerplaats en Voltastraat

Entree supermarkten

De supermarkten krijgen een ingang aan de kant van de grote, nieuwe parkeerplek aan de zuidzijde. Dit is de dichtstbijzijnde entree voor mensen die met de auto komen en daar parkeren. De ingangen zijn bereikbaar via het verkeersplateau. Winkelwagentjes worden neergezet onder een overkapping bij dit plateau.

Aan de binnenzijde van het winkelcentrum komen uiteraard ook ingangen van de supermarkt. Hier is de mogelijkheid om al wandelend de boodschappen te doen. Hier komen ook fietsbeugels om de fiets makkelijk tegenaan en tussen te kunnen zetten.

Afvalverzamelpunt

De afvalcontainers die nu aan de Voltastraat staan komen in de nieuwe situatie ook aan de Voltastraat terug, in de hoek van de nieuwe grote parkeerplek. Aan de zijde van de Voltastraat komt een haag die de containers grotendeels uit het zicht haalt. De binnenzijde van de glascontainer wordt bekleed met een geluiddempend materiaal.

Materiaalkeuze

Bij aanleg van de parkeerplekken gebruiken we dezelfde materialen die we enkele jaren geleden ook gebruikten bij de al aangelegde parkeerplek aan de westzijde van het winkelcentrum.

De oversteek vanaf de winkelkarretjes tot de ingang van de supermarkten wordt uitgevoerd met dezelfde straatstenen die aan de binnenkant van het winkelcentrum zijn gebruikt. Dit zijn stenen die strak tegen elkaar liggen en daarmee zorgen ze ervoor dat de winkelkarretjes minder geluid maken.

Nieuwbouw en ontwikkeling

Apeldoorn is een gemeente in beweging. We onderhouden en ontwikkelen onze stadsdelen en dorpen, waardoor we allemaal zo fijn mogelijk in onze gemeente kunnen wonen, werken en leren. Werk in uitvoering!

Meer informatie

Meer informatie

Heeft u vragen? Of wilt u meer weten?

Neem contact op

Meer nieuwbouw en ontwikkeling

Uw Reactie
Uw Reactie