Arnhemseweg
Fotograaf: Gemeente Apeldoorn
Arnhemseweg

Het deel van de Arnhemseweg (tussen de Koning Stadhouderlaan en de Laan van Mensenrechten) wordt opgeknapt. De ‘oude’ Arnhemseweg is een voormalig hoofdtoegangsweg tot de binnenstad en het station van Apeldoorn.

De Arnhemseweg is aan een opknapbeurt toe

De weg kenmerkt zich door de enorme hoeveelheid ‘grijs’ die niet past bij het huidige inrichting. Daarom hebben we een ‘groen’ ontwerp gemaakt die beter past bij de omgeving.

Plannen

We zijn van plan begin 2023 te starten met de werkzaamheden. De fietsers gaan op de rijbaan en de fietspaden vormen we om tot brede groenstroken waarmee we ook de levensvatbaarheid van de bestaande bomen vergroten. De huidige inrichting is namelijk niet goed voor de oude bomen. Wortels hebben geen ruimte en water kan niet de grond in. Verschillende bomen zijn al vervangen door jonge bomen.

De oude Arnhemseweg wordt een groene doorgang die door veel fietsers en wandelaars wordt gebruikt op weg naar het centrum. In de berm zitten hier en daar parkeerhavens en opritten naar de woningen toe. De herinrichting is mogelijk omdat de weg geen hoofdtoegangsweg meer is tot de binnenstad en omdat het een 30 km/uur gebied is.

De rijweg bestaat uit gebakken klinkers en wordt 5,8m breed. Deze nieuwe breedte past beter bij de 30km/uur en is voldoende om fietsers en auto’s gezamenlijk op de rijbaan te laten rijden.

Het plan is om alle kruisingen te verhogen, zodat er een plateau ontstaat, waardoor men niet geneigd is te hard te rijden. Alleen de eerste kruising vanuit het zuiden wordt niet verhoogd.

Bestaande situatie Arnhemseweg
Bestaande situatie Arnhemseweg. Fotograaf: Gemeente Apeldoorn
Nieuwe situatie Arnhemseweg
Nieuwe situatie Arnhemseweg Fotograaf: Gemeente Apeldoorn

Vanaf de Stoomwezenstraat tot aan de Laan van de Mensenrechten wordt de rijweg 4,8m breed. De bestaande parkeerplekken blijven bestaan aan een zijde van de rijbaan. Aan de andere kant van de weg maken we ook een groene berm, net als in de rest van de straat. Het aantal parkeerplekken wordt hier daardoor minder. Het gaat van 21 plekken nu, naar 18 plekken in het nieuwe plan.

Naast de bestaande eiken gaan we ook nieuwe bomen toevoegen. Dit zullen andere boomsoorten worden dan de eiken die er nu staan zodat we de biodiversiteit vergroten.

Regenwater afkoppelen

De aanpak van de Arnhemseweg is een mooi moment om ook de regenpijpen van uw woning af te koppelen van de riolering. Regenwater kunt u afvoeren naar de straat of opvangen in de tuin. Door af te koppelen draagt u bij aan een beter milieu. Op de webpagina afkoppelen regenwater leest u hoe het afkoppelen werkt in Apeldoorn. Ook leest u hier meer informatie of u in aanmerking komt voor subsidie.

Parkje naast huisnummer 68

Een aantal bewoners hebben zich opgegeven om mee te denken over de invulling van het parkje. Samen met deze bewoners kijken we hoe we deze ontmoetingsplek opnieuw kunnen inrichten..

Blijf op de hoogte

Aannemer Schagen Infra geeft wekelijks projectupdates via de app Schagen Infra, die u gratis kunt downloaden in de Apple appstore of Google playstore. Als u klikt op Arnhemseweg volgt u het project. Via de app vindt u meer informatie over de voortgang van de werkzaamheden, kunt u foto’s bekijken, een enquête invullen en contact met Schagen Infra opnemen.

Nieuwbouw en ontwikkeling

Apeldoorn is een gemeente in beweging. We onderhouden en ontwikkelen onze stadsdelen en dorpen, waardoor we allemaal zo fijn mogelijk in onze gemeente kunnen wonen, werken en leren. Werk in uitvoering!

Meer informatie

Meer informatie

Heeft u vragen over deze werkzaamheden? Of wilt u meer weten?

Neem contact op

Meer nieuwbouw en ontwikkeling

Uw Reactie
Uw Reactie