Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Apeldoorn in Europa

De Europese Unie is een belangrijke partner om de Apeldoornse ambities versneld te realiseren. Apeldoorn en ‘Europa’ zetten allebei in op een schone toekomst waarin economie en ecologie in balans zijn. Wij vinden elkaar onder meer op de thema’s energie, circulaire economie, klimaat en cleantech werk. Door samen op te trekken met bedrijven, organisaties en bewoners uit Apeldoorn, de regio en andere Europese steden en regio’s, kunnen innovatieve projecten worden gestart met behulp van Europese middelen en worden nieuwe contacten gelegd en kennis uitgewisseld. Zo komt ons gezamenlijke doel weer een stap dichterbij.

Mijn Apeldoorn

Om dit resultaat te kunnen behalen is de gemeente Apeldoorn vertegenwoordigd in Brussel en participeert Apeldoorn in Europese netwerken. Ook neemt Apeldoorn deel aan evenementen om kennis te delen en samenwerking op te zoeken. Onder de vlag van de Cleantech Regio profileert Apeldoorn zich op het Europese toneel. Meer informatie over de Apeldoornse Europese speerpunten en hoe Apeldoorn uitvoering geeft aan de Europese activiteiten vindt u in Europastrategie 2017-2020.

Focus op Cleantech

De gemeente Apeldoorn zet actief in op het ontwikkelen en uitvoeren van Europese projecten. Onze focus ligt op Cleantech, waarbij wij streven naar een schone toekomst waarin economie en ecologie hand in hand gaan. Deze focus sluit naadloos aan bij de Europa 2020-strategie van slimme, duurzame en inclusieve groei. De Apeldoornse Cleantech-focus bestaat uit de volgende prioriteiten:

  • Energietransitie
  • Circulaire Economie
  • Klimaat
  • Cleantech werk

We verbinden deze prioriteiten aan gemeentelijke opgaven zoals een binnenstad zonder emissies, het verduurzamen van (gemeentelijk) vastgoed en Apeldoorn Energieneutraal. Onze primaire focus ligt op de Cleantech thema’s: we pakken kansen op andere beleidsterreinen op indien specifieke kansen zich aandienen. 

Europa draait om samenwerking

Cleantech RegioOp regionale schaal werkt Apeldoorn samen met partners uit de Cleantech Regio. Om massa te creëren in Europa profileert Apeldoorn zich onder de vlag van de Cleantech Regio. De sterke partners uit de Cleantech Regio en de term Cleantech wekken veel interesse bij andere steden en regio’s, wat de kans om samen op te trekken in Europese projecten vergroot. Om Apeldoorn te profileren en dichtbij het vuur te zitten voor nieuwe Europese kansen en samenwerkingen, heeft Apeldoorn een vaste vertegenwoordiger in Brussel. Ook neemt Apeldoorn samen met partners uit de Cleantech Regio deel aan de Europese netwerken ERRIN (o.a. energie), ACR+ (circulaire economie) en Climate KIC (klimaatadaptatie). 

Waarmee kan de gemeente helpen?

Het Europateam van Apeldoorn is goed op de hoogte van Europese programma’s zoals Interreg NWE, EFRO en Horizon2020. We kunnen meedenken bij het vinden van de juiste richting voor uw projectidee. Ook kan de gemeente zijn Europese netwerken en contacten in de regio inzetten indien u op zoek bent naar samenwerkingspartners. Indien u de gemeente Apeldoorn als relevante en geschikte partner ziet binnen uw Europese projectidee, kan het Europateam u helpen de juiste collega van de betreffende beleidsafdeling te vinden om mogelijke samenwerking te verkennen.
Daarnaast kunt u, als u een MKB ondernemer bent, gebruik maken van de diensten van Oost NL. De activiteiten van Oost NL variëren van het informeren van het MKB over EU programma’s tot het tegenlezen van projectvoorstellen en het scannen, verkennen en ontwikkelen van consortia.

Documenten en meer informatie

Hebt u vragen of wilt u meer weten over de Apeldoornse Europese activiteiten, neem dan contact op met europa@apeldoorn.nl of telefoonnummer 14 055.  • Zonne-energieBekijk een grotere versie
  • KlimaatadaptatieBekijk een grotere versie
  • Circulaire economieBekijk een grotere versie