Grift centrum Fotograaf: Rob Voss

Veel leven in nieuwe Apeldoornse beken

Er zijn verrassend veel vissoorten in de nieuw aangelegde Apeldoornse beken gevonden. Ook zeldzame soorten zoals de beekprik en rivierdonderpad. Een mooi resultaat van het herstellen van beken en sprengen in de gemeente. Dat doet gemeente samen met waterschap Vallei en Veluwe. Hiermee vergroten we de biodiversiteit, zijn we beter bestand tegen klimaatverandering en gaan we duurzaam met ons water om.

Vrijwilligers van viswerkgroep De Prik hebben onderzoek gedaan in nieuwe beken in de stad en dorpen. Ze zijn erg enthousiast over de resultaten, zoals te zien is in de aflevering van Binnenstebuiten van dinsdag 20 februari. Ze hebben een groot aantal én veel verschillende vissen gevonden, waaronder de zeldzame beekprik. Als kers op de taart is voor het eerst in 50 jaar de grote modderkruiper gezien. Dit laat zien dat de oplossingen die we toepassen in de beken goed werken!

de Beekprik
de Beekprik Fotograaf: Jelger Herder
De Grift in de binnenstad
De Grift in de binnenstad Fotograaf: Gemeente Apeldoorn

Oplossingen beekherstel

Eén van die oplossingen is de vistrap. Die zorgt ervoor dat vissen tegen de stroom in kunnen zwemmen. Bodems met een ondergrond van fijn grind en zand maken daarnaast een goede leefomgeving voor vissen. Zelfs in betonnen beekbakken in de binnenstad. In de verbredingen van de beken groeien jonge beekprikken op in deze bodemlaag.

Geplaatste keien in het water zorgen verder voor verschillende stroomsnelheden. En er ontstaat een goede verbinding tussen de beken van Ugchelen, Apeldoorn en Epe, wat het leefgebied van vissen groter en stabieler maakt. Hierdoor zijn de vissoorten minder kwetsbaar.

Ruimte voor water

Bij hevige regenval kan regenwater in de wadi's rondom beken lopen. Het water zakt daar in laagtes de grond in. Dit helpt tegen verdroging en vult het grondwater aan. Op sommige plekken zijn de wadi's verbonden met de beken. De beken vangen dan bij extreme regenval het overtollige water uit de wadi's op.

Het verzamelde beekwater stroomt vervolgens richting Epe. Daar wordt opnieuw een deel van het water in de bodem gebracht om verdroging tegen te gaan.

Koele beekzones

De gemeente Apeldoorn en het waterschap Vallei en Veluwe richten niet alleen de beken opnieuw in, maar ook de ruimtes eromheen, de zogenaamde beekzones. Bomen langs de beken en het water zorgen voor verkoeling op warme dagen. Nieuwe paden nodigen uit om langs de beken te wandelen of te fietsen. Deze routes kunnen leuke ommetjes in de buurt zijn. Ook kun je langs de beken naar het buitengebied gaan.

Bekijk de pagina Beekherstel voor meer informatie.

Uw Reactie
Uw Reactie