Koppel regenwater af
Fotograaf: Rob Voss
Koppel regenwater af

Afkoppelen betekent dat het regenwater van je dak niet langer direct in het riool verdwijnt. We voorkomen hiermee dat het riool overstroomt en hergebruiken het schone regenwater.

Hoe u regenwater afkoppelt van het riool

Laat het regenwater in uw tuin lopen. Regenwater krijgen we gratis van de natuur. Het is zonde om het zomaar weg te laten lopen in het riool. Bovendien geeft u met regenwater voordelig uw planten water.

Subsidie afkoppelen regenwater gemeente Apeldoorn

Het helpt ook om te voorkomen dat het riool zo vol wordt dat het water eruit loopt. Het heeft meer voordelen.

  • Er is minder kans op wateroverlast en schade door water. Het riool wordt namelijk minder vol.
  • De rioolwaterzuiveringsinstallaties werken beter. Er komt namelijk minder regenwater in het riool. Er hoeft dus minder water te worden gezuiverd en dat scheelt energie.
  • Het grondwaterpeil gaat omhoog. Het regenwater komt namelijk in de bodem. Zo is er ook minder kans dat de bodem te droog wordt.
  • Regenwater is goed voor planten, bomen en de natuur in uw tuin.

Wat kunt u doen?

Als het regenwater van uw dak niet meer direct in het riool verdwijnt, noemen we dat afkoppelen. U moet er dan wel voor zorgen dat het regenwater ergens anders naartoe kan. U kunt dat op twee manieren doen:

Welke manier voor u het beste is, hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld de bodemsoort in uw tuin. En de ruimte die u heeft. En het terrein waar u het wilt doen.

Tip:

Het is nuttig om regenwater op te vangen in een regenton zodat u het kunt gebruiken tijdens droge periodes. Omdat er in regenwater geen kalk zit, is het beter voor uw planten dan kraanwater. Met regenwater kunt u ook streeploos uw ramen wassen!

Over het afkoppelen met een regenton en de subsidie afkoppelen lees je hier meer. 

Is uw woning gebouwd in 2011 of daarna? Dan is de kans groot dat het regenwater van uw dak niet in het riool komt. U hoeft daar zelf dus niets meer aan te doen.

Wat doen wij?

Wij vinden het belangrijk dat u meewerkt om regenwater niet meer in het riool te laten lopen. Daarom helpen we u daar graag bij. U kunt subsidie krijgen voor afkoppelen. U vraagt de subsidie aan via de pagina Subsidie voor afkoppelen regenwater. U leest daar ook wat de voorwaarden zijn. Bijvoorbeeld voor welke gebieden in Apeldoorn de subsidie geldt.

Uw Reactie
Uw Reactie