Bovengronds afkoppelen

Hieronder geven we voorbeelden van de meest gebruikte bovengrondse afkoppelmogelijkheden.

Regenwater naar de tuin

Regenwater krijgen we gratis van de natuur en dat willen we in Apeldoorn graag teruggeven. Dit kunnen we doen door het water dat op het dak valt, te laten weglopen naar delen in de tuin waar het in de bodem kan zakken. De grond in uw tuin moet hiervoor wel geschikt zijn voor infiltratie. Dit kunt u testen door middel van de emmertest. Graaf op een aantal plekken een gat van een spade diep ter grootte van de inhoud van een emmer (ca. 7 à 8 liter). Vul deze gaten met een emmer water (ca. 7 à 8 liter). Is het water binnen 15 minuten weg? Dan is de grond geschikt! Duurt het langer dan een uur, dan kunt u deze plek in de tuin helaas niet gebruiken. Over het algemeen is de zandgrond in Apeldoorn zeer geschikt voor infiltratie.

U kunt het regenwater eenvoudig laten weglopen naar uw tuin door de regenpijp tot ongeveer 20 cm boven de grond af te zagen. Haal het onderste stuk pijp weg. Zet een deksel op het deel van de regenpijp dat de grond in gaat. Plaats een bocht op het overgebleven stuk regenpijp. U kunt nu het water via een gootje of buis naar een plek in de tuin laten afvoeren waar het in de bodem kan zakken. Er zijn hiernaast veel verschillende, creatieve manieren waarop u het water kunt wegleiden naar een plek in de tuin. Houd er rekening mee dat de plek waar het water naartoe gaat lager moet liggen dan de woning en dat er een tijdje water blijft liggen als het hard regent. Per m² dakoppervlak is ongeveer 0,5 m² tuinoppervlak nodig, met een verlaging van 5 cm.

Een regenpijp afgekoppeld op een goot
Een regenpijp afgekoppeld op een goot Fotograaf: Gemeente Apeldoorn
Een regenpijp afgekoppeld naar planten
Een regenpijp afgekoppeld naar planten Fotograaf: Gemeente Apeldoorn

Regenwater naar oppervlaktewater

Als uw perceel rechtstreeks grenst aan oppervlaktewater, bijvoorbeeld een watergang, een sloot of een greppel, dan mag het dakwater hier rechtsreeks op worden aangesloten. In dit geval is de aanleg van berging op eigen terrein niet noodzakelijk. Tussen uw perceel en het oppervlaktewater mag dan bijvoorbeeld geen groen of een voetpad aanwezig zijn dat eerst gekruist moet worden.

Meer informatie

Heeft u vragen? Weet u niet zeker of uw straat is afgekoppeld en hier voldoende berging aanwezig, informeer dan bij de gemeente.

E-mail: regenwater@apeldoorn.nl

Uw Reactie
Uw Reactie