Geef dieren de ruimte in uw tuin
Fotograaf: Tom Swinne
Geef dieren de ruimte in uw tuin

Er is steeds minder plek voor vogels, vlinders, bijen en andere dieren. Dat komt omdat er steeds meer stenen komen op plaatsen waar het groen was. Daardoor kunnen dieren minder voedsel, water en plekjes voor hun nest vinden.

Maak een plek voor dieren in uw tuin

Geef dieren een plekje in uw tuin. Vogels, vlinders en bijen in uw tuin hebben een positieve invloed op uw gezondheid. En wist u dat u aan een natuurvriendelijke tuin veel minder onderhoud heeft?

Wat kunt u doen?

U kunt de natuur een handje helpen in uw eigen tuin. Een paar tegels eruit, wilde bloemen erin, dat kan al helpen. Zo nodigt u vogels, vlinders, hommels, egels en zelfs eekhoorns uit om in uw tuin eten en een veilig plekje te zoeken. En het leuke is dat u kunt genieten van al het leven in uw tuin.

U kunt ook in een hoekje van de tuin de planten gewoon laten groeien. Alleen snoeien als het echt nodig is. In zo’n stukje ‘wilde’ tuin vinden dieren een mooi plekje om te schuilen. En u heeft ook nog eens minder werk aan het onderhoud.

Afdakje in de tuin
Afdakje in de tuin. Fotograaf: Gemeente Apeldoorn

Hoe doet u het?

Zorg voor afwisseling in hoge en lage planten en struiken. Dat geeft dieren een veilig plekje tegen zon, wind en regen. U kunt ook een stapel stenen of boomstronken in een hoekje van uw tuin leggen. Boor een paar gaten in de boomstronk. Dan kunnen insecten daar schuilen of een nestje maken. Insecten zijn weer voedsel voor vogels.

Wilt u een parkeervak maken in uw tuin? Gebruik daar dan open tegels voor. Legt u een paadje aan? Dan zijn stapstenen beter. Zo combineert u steen met groen waardoor regenwater makkelijker de grond in zakt.

Plantkeuze

Om zo veel mogelijk dieren in je tuin te krijgen is er vooral één ding belangrijk: veel variatie in je beplanting. Voor zowel vlinders als voor bijen is het daarnaast belangrijk om planten met verschillende bloeimomenten te kiezen. De vlinderstichting heeft een pagina gewijd aan goede vlinderplanten. In hun top 5 staan ijzerhard (verbena), kattenkruid, struikveronica, vlinderstruik en phlox.

Ook voor vogels is variatie in je beplanting prettig, want door alle insecten die hierop afkomen hebben vogels voldoende te eten. Naast voedsel vinden vogels het prettig om zich te kunnen verschuilen. Bomen, klimplanten en hagen zijn hier erg geschikt voor. Hierin kunnen vogels ook hun nesten bouwen.

Water

Een vijver trekt dieren als vogels, salamanders en libellen aan. Salamanders en libellen eten muggenlarven, wat in de zomer een fijne bijkomstigheid is. Is je tuin te klein voor een vijver, dan is een ondiepe schaal met water ook al voldoende.

Winter

In de winter kun je een aantal maatregelen nemen om van je tuin een fijne schuilplaats voor dieren te maken. Laat bladeren op de grond liggen (niet op het gazon/terras). Dit trekt dieren zoals egels aan. Voor egels is het daarnaast prettig als ze zich tussen tuinen kunnen bewegen. Een opening van 15x15cm is hiervoor voldoende.

Tip:

Gebruik geen gif in uw tuin

Dat is ook niet nodig. Veel vogels eten ook luizen en ander ongedierte. Dat doen lieveheersbeestjes ook. Als u een diervriendelijke tuin met verschillende soorten groen heeft, is het evenwicht goed. Dan heeft ongedierte geen kans.

Meer informatie

Heeft u vragen? Of wilt u meer informatie?

Mail dan naar groeninitiatief@apeldoorn.nl 

Wilt u meer weten? 

Weet u hoe groen uw tuin is? Is hij misschien al mooi groen? Of kunt u hem nog wat groener maken? Doe de tuincheck met de app.

Uw Reactie
Uw Reactie