Dieren in het wild

Gemeente Apeldoorn vindt natuurontwikkeling en –beheer van groot belang voor mens en dier. Bestaande natuur zoals de Veluwe, maar ook nieuwe natuur. Het herstel van de beken & sprengen is hiervan een mooi voorbeeld.

Het bovengronds halen van deze historische waterlopen zorgt niet voor betere waterberging en -afvoer. Ook zorgt het voor ecologische verbindingszones waar beekprikken en ijsvogels gebruik van maken. Een ander voorbeeld is Park Zuidbroek. Hier is een nieuw natuurgebied gecreëerd waar je veel broedende kieviten en foeragerende ganzen en buizerds vindt. Door deze nieuwe natuur is de verbinding met het buitengebied voor veel diersoorten makkelijker. Zij kunnen zo hun leefgebied vergroten.
Door de bestaande natuur in de stad, de dorpen en het buitengebied veelal ecologisch te beheren, vergroten we de overlevingskansen voor dieren. Ecologisch bermbeheer zorgt voor bloemrijke vegetatie en het vele bosplantsoen in de wijken brengt de natuur en de dieren dichtbij huis.

Faunabeheer

De gemeente Apeldoorn heeft als beheerder van haar bos- en natuurgebieden de zorgplicht voor wilde dieren en hun leefgebied. Daarbij zorgen we voor een gezonde balans tussen leefgebied en dierenpopulaties. Er moet voldoende voedsel, water en rustplekken zijn voor de dieren die er leven. Dat betekent dat we leefgebieden met elkaar verbinden en nieuwe natuur aanleggen om het aanbod te vergroten. Maar af en toe ook wildkerende rasters aanleggen tussen het bos en doorgaande autowegen om wildaanrijdingen te voorkomen.
Om de leefgebieden zo natuurlijk mogelijk te beheren, voeren we de wilde dieren niet bij. Om de draagkracht van de leefgebieden niet te overbelasten, is het soms nodig om wild af te schieten. Bij afschot kiezen we waar mogelijk de zwakkere dieren en afschot is altijd het laatste middel. Helaas is dit soms nodig om hongerdood of verzwakking van de gehele populatie te voorkomen. 

Wolven in Nederland

Sinds 2015 komen in Nederland weer wolven voor. Vroeger leefde deze inheemse soort vrijwel overal in Europa. Ook in Nederland kwam de wolf tot eind 19e eeuw van nature ruim verspreid voor. Door een gebrek aan wilde prooidieren en intensieve bestrijding waren ze in veel landen uitgeroeid. Strikte Europese bescherming, de aanleg van nieuwe natuur(verbindingen) en een toename aan prooidieren zoals reeën en wilde zwijnen, heeft ervoor gezorgd dat de populaties wolven zich herstellen. Het lijkt erop dat de wolf zich in Nederland inmiddels heeft gevestigd op de Veluwe.

Uitvoering van wolven bescherming

De wolf is een nationaal en internationaal streng beschermde diersoort. De nationale regels over soortenbescherming zijn vastgelegd in de Wet natuurbescherming. De provincies zijn wettelijk verantwoordelijk voor de uitvoering van deze wet en het natuurbeleid in relatie tot wolven. Zij zorgen voor bescherming, monitoring en ontheffingen. Ook keren de provincies vergoedingen uit voor schade die door wolven is veroorzaakt of voor (een deel van) de kosten voor preventieve maatregelen. Er leven ook wolven op de Veluwe. Hiervoor is de Provincie Gelderland het aanspreekpunt. De Gebiedscommissie Preventie Wolvenschade houdt zich bezig met het voorkomen van schade door wolven. Hierin zijn verschillende partijen vertegenwoordigd, waaronder LTO schapenhouderij en het Platform voor de kleinschalige schapen- en geitenhouders. 

Meer informatie over het provinciale beleid, schaderegelingen en de gebiedscommissie is te vinden op de website van provincie Gelderland en op de website Wolven in Nederland.

Tel mee: wilde dieren in beeld

Apeldoorn is een groene stad, iedereen weet dat. Al dat groen biedt ook aan vele diersoorten onderdak. Veel soorten komen voor in onze groene gebieden: op de Veluwe, in landgoed het Woudhuis en het Beekbergerwoud. Maar ook in de stad leven allerlei dieren. We willen graag weten hoe het met deze soorten gaat, waar ze voorkomen en in welke hoeveelheid ze voorkomen. Zodat we nieuwe plannen en het beheer van de openbare ruimte hierop af kunnen stemmen. Juist u als bewoner heeft daar het meeste zicht op.

Op www.waarneming.nl kunt u de soorten in uw omgeving registreren. Daarmee helpt u direct mee aan de kennis en bescherming rondom dieren en hun leefgebied.

Wat te doen bij een wild dier in nood?

Vindt u een wild dier dat in nood is? Bel dan 144, red een dier. Heeft u een aanrijding met groot wild of vindt u dood groot wild, neem dan contact op met de politie via het landelijke nummer 0900 - 8844. Bij verkeersnoodgevallen of bij een lijdend dier (groot wild): bel 112.

Uw Reactie
Uw Reactie