Nederland wil in 2050 energieneutraal zijn. En al in 2030 49% minder CO2 uitstoten. Dat is de helft aan CO2 in vergelijking met 1990. Dat hebben we met 171 landen afgesproken tijdens de klimaattop van Parijs 2015. In ons landelijk Klimaatakkoord staan maatregelen en afspraken die nodig zijn om dat doel in Nederland te bereiken.
Duidelijk is dat iedereen moet bijdragen, dus alle sectoren en alle regio’s. Met de Regionale Energiestrategie pakken gemeenten en regio’s met belanghebbenden dat samen aan. Gemeente Apeldoorn doet dat met de gemeenten Brummen, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen, de provincie Gelderland en met de waterschappen Vallei&Veluwe en Rijn & IJssel in de CleanTech Regio.
Wat staat er in de Regionale Energiestrategie 1.0?
De RES 1.0 legt het volgende voor: de bouw van ongeveer 15 windmolens en gebruik van circa 600 hectare land en grootschalige daken voor zonnepanelen. De 3 bestaande en 3 beoogde windmolens (die nu in procedure zijn bij de Raad van State) in Zutphen rekenen we hierin mee. Evenals de al aangelegde zonnepanelen op land en daken.
Wat betekent de Regionale Energiestrategie 1.0 voor Apeldoorn?
In Apeldoorn zijn in 2030 ongeveer 20 windmolens nodig om onze eigen ambitie bij de energietransitie te halen. Bij ons is ‘zon op dak’ al langer onderdeel van onze lokale ambitie en aanpak. Daarnaast gaan we ervan uit dat er 250 hectare aan velden met zonnepanelen nodig zijn in 2030. Dat zijn ongeveer 350 voetbalvelden in totaal.
Wat zijn de verschillen tussen de concept-RES en de ontwerp- RES 1.0?
De Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio gaat een nieuwe fase in. Het afgelopen jaar is de concept- RES met vele betrokken partijen besproken en zijn diverse onderzoeken gedaan. Dit leidde tot een ontwerp van de RES 1.0. Hierin staat dat de regio verwacht 1,07 Terrawattuur (TWh) duurzame energie op te wekken in 2030, waarvan 0,11 TWh uit wind, 0,51 TWh uit zonnepanelen op daken en 0,45 TWh uit zonnepanelen op land. Eerder werd uitgegaan van 1,23 TWh. Dit komt doordat uit ecologisch onderzoek en haalbaarheidsstudies blijkt dat in ons gebied minder ruimte is voor het plaatsen van windmolens.
Het gebruik van grootschalige daken is nieuw in deze versie van de RES. Om alle noodzakelijke zonne-energie op te wekken is 33% van het hiervoor geschikte dakoppervlak nodig. Het gaat onder meer om daken van agrariërs, bedrijven en kantoren waarop meer dan 50 zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Deze hoeveelheid zon op dak is ambitieus, omdat het ook aandacht vraagt voor opslag van energie.