Haven Centrum
Foto: Rob Voss
Haven Centrum

Met het project Haven Centrum wordt een unieke en echte Apeldoornse woonbuurt gerealiseerd. Direct langs het kanaal worden diverse soorten woningen gebouwd, midden in het groen én toch dichtbij de binnenstad.

Heerlijk wonen direct aan het kanaal

Een woonomgeving direct aan het kanaal, in het groen maar toch ook in de binnenstad. Dat maakt van Haven Centrum een aantrekkelijke, unieke en echt Apeldoornse woonbuurt.

Over de werkzaamheden

In de buurt Haven Centrum wordt er hard gewerkt aan verschillende projecten. Zo komen er koop- en huurappartementen en krijgt de parkeergarage een nieuwe inrit. Aan deze bouwprojecten wordt gewerkt:

  1. Short Stay wooneenheden
  2. De Molen huurappartementen
  3. Parkeergarage Koningshaven-Centrum
  4. De Silo koopappartementen
  5. Verbouwing Omnizorg

Download de plattegrond van de projecten (jpeg, 1 MB)

1. Short Stay: 30 wooneenheden voor spoedzoekers

Gemeente Apeldoorn en woningcorporatie Ons Huis hebben een plan uitgewerkt om 30 tijdelijke kleine wooneenheden voor spoedzoekers te realiseren in Haven Centrum.

2. De Molen: 32 sociale huurappartementen

Van Wijnen bouwt in opdracht van woningcorporatie Ons Huis tussen het pand van Omnizorg en parkeergarage Koningshaven-Centrum een woongebouw met 32 sociale huurappartementen.

3. Parkeergarage Koningshaven-Centrum: inrit en voetgangersentree

Tot 2025 werken we aan de verlegging van de ingang van de garage en aan de verbetering van de voetgangersroute naar de binnenstad. Ook verduurzamen we de parkeergarage en komen er meer plekken om een elektrische auto op te laden.

4. De Silo: 24 koopappartementen

Dura Vermeer bouwt een woongebouw met 24 (gedeeltelijk) middeldure koopappartementen in Haven Centrum. Dit woongebouw, genaamd De Silo, komt rechts naast de nieuwe ingang van de parkeergarage Koningshaven-Centrum.

5. Verbouwing Omnizorg

Het gebouw van Omnizorg wordt verbouwd en gerenoveerd. Er zijn inhoudelijke aanpassingen en technische ingrepen nodig en het gebouw wordt duurzamer gemaakt. Bij elkaar is het zo’n grote klus dat de gebruikers een tijd ergens anders opgevangen moeten worden. De locatie hiervoor is nog niet gekozen, en ook is nog niet bekend hoe lang de tijdelijke plek nodig is.

Openbare Ruimte

In het hele gebied werkt de gemeente aan de kabels en leidingen. Ook boven de grond werken we aan de openbare ruimte. Zo leggen we groen aan en voegen we fiets- en wandelpaden toe. Ook plaatsen we ondergrondse containers. Dit gebeurt in verschillende fases. Wanneer er een nieuwbouwproject bijna af is, starten we met de werkzaamheden in de openbare ruimte eromheen.

Voorbereiding bouwwerkzaamheden

Als voorbereiding op de bouw van de appartementen is het riool in het grasland tussen de parkeergarage Koningshaven en het Havenpark vervangen en verlegd. Stadskade, de weg langs het kanaal, was een aantal dagen afgesloten om de bocht bij de Freulebrug te verbreden en nieuwe riolering aan te leggen. De route naar de parkeergarage is omgeleid via de Havenweg. Ook is er in oktober 2022 een bouwkundige inspectie uitgevoerd in de parkeergarage Koningshaven. En zijn er voor de veiligheid van de bewoners en de omgeving voor de start van de bouw bouwhekken, bouwwegen, toe-en uitritten, bouwwater, bouwelektra en een keten geplaatst.

Planning bouwwerkzaamheden in Haven Centrum

In november 2022 startte de bouw van De Silo. Dit woongebouw is al een eind gevorderd en is naar verwachting in het tweede kwartaal van 2024 gereed. De realisatie van appartementengebouw De Molen is gestart in het najaar van 2023. Deze wordt nu ook goed zichtbaar buiten, samen met de nieuwe inrit van de parkeergarage.

Op 1 december 2023 is de grondoverdracht van de Short Stay locatie geweest. Ook deze bouw kan nu beginnen en is naar verwachting medio 2024 gereed. Verspreid over 2024 wordt er gewerkt aan kabels en leidingen.

Bekijk de bouwplaatsinrichting (jpeg, 1.6 MB)

Nieuwbouw en ontwikkeling

Apeldoorn is een gemeente in beweging. We onderhouden en ontwikkelen onze stadsdelen en dorpen, waardoor we allemaal zo fijn mogelijk in onze gemeente kunnen wonen, werken en leren. Werk in uitvoering!

Meer informatie

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de projecten op de projectpagina’s. Vragen, opmerkingen of tips kunt u een mail sturen.

Mail: havencentrum@apeldoorn.nl 

Meer nieuwbouw en ontwikkeling

Uw Reactie
Uw Reactie