Voor hen die met spoed op zoek is naar een betaalbare woonruimte zijn de short stay wooneenheden bedacht.  Fotograaf: Rob Voss

Short stay wooneenheden

Gemeente Apeldoorn en woningcorporatie Ons Huis hebben een plan uitgewerkt om 30 flexibele, tijdelijke kleine wooneenheden voor spoedzoekers te realiseren in Haven Centrum.

Voor wie zijn de eenheden bedoeld?

Deze wooneenheden zijn voor mensen die met spoed betaalbare woonruimte nodig hebben maar daar geen kans op maken. Dat kan verschillende redenen hebben. Ze staan bijvoorbeeld niet of te kort ingeschreven als woningzoekende. Of ze krijgen geen urgentie of vinden geen woonplek in een andere woonvorm. Het kan gaan om jongeren die niet (meer) thuis kunnen wonen. Of om mensen die door een scheiding snel woonruimte nodig hebben of om andere ‘spoedzoekers’. Een tijdelijke huurwoning geeft hun de kans om hun leven weer op orde te brengen. Daarna kunnen ze op zoek gaan naar een oplossing voor de lange termijn.

Kandidaten worden aangedragen door organisaties die in contact staan met de mensen die dringend  behoefte hebben aan woonruimte. De toewijzingsprocedure doen de gemeente en Ons huis gezamenlijk. Een commissie beoordeelt de kandidaten die worden voorgedragen door de genoemde organisaties (dat zijn het jongerenwerk van Stimenz, het sociaal Wijkteam en Dak- en Thuislozenzorg Apeldoorn). Verhuurder Ons Huis maakt duidelijke afspraken met de toekomstige huurders over het wonen en zorgt voor het beheer.

Waar komen de eenheden?

Op de ontwikkellocatie tussen Omnizorg en de voormalige Ambachtsschool heeft de gemeente twee panden gesloopt. We hebben het terrein geschikt gemaakt voor bebouwing. Ons Huis is verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van de wooneenheden. Eind 2023 heeft de overdracht van grond plaatsgevonden. In het eerste kwartaal van 2024 is gestart met de bouw. Omdat het gaat om prefab wooneenheden, vindt de bouw deels plaats op een andere locatie dan het bouwterrein. Rond eind april 2024 worden de eenheden aan de Stationsstraat op hun plek gezet. Ons Huis hoopt dat de eerste bewoners in de zomer van 2024 in hun short stay-wooneenheid kunnen.

Voorwaarden en afspraken

De toewijzingsprocedure doet de gemeente samen met Ons Huis. Een commissie beoordeelt de kandidaten die worden  voorgedragen door de genoemde organisaties (het jongerenwerk van Stimenz, het Sociaal Wijkteam en Dak- en Thuislozenzorg Apeldoorn). Potentiële kandidaten zijn dus al bekend bij deze organisaties (of melden zich daar). Verhuurder Ons Huis maakt duidelijke afspraken met de toekomstige huurders over het wonen en zorgt voor het beheer. 

Kijk voor meer informatie over de Short Stay wooneenheden op de website van Ons Huis

Ontwerp Short Stay woningen.
Ontwerp Short Stay woningen. Illustrator: Ons Huis

Nieuwbouw en ontwikkeling

Apeldoorn is een gemeente in beweging. We onderhouden en ontwikkelen onze stadsdelen en dorpen, waardoor we allemaal zo fijn mogelijk in onze gemeente kunnen wonen, werken en leren. Werk in uitvoering!

Meer informatie

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de projecten op de projectpagina’s. Vragen, opmerkingen of tips kunt u een mail sturen.

Mail: havencentrum@apeldoorn.nl 

Meer nieuwbouw en ontwikkeling

Uw Reactie
Uw Reactie