Fotograaf: Vecteezy

Gemeente Apeldoorn start pilot 'Proef samenwonen in de bijstand'

Sinds deze maand kunnen inwoners met een bijstandsuitkering meedoen aan de pilot ‘Proef samenwonen in de bijstand’. Met deze pilot wil de gemeente het mogelijk maken om te gaan samenwonen, zonder dat dit meteen gevolgen heeft voor de bijstandsuitkering. Aanmelden kan tot en met maart 2025.

"Inwoners met een uitkering durven soms niet te gaan samenwonen, omdat dit gevolgen kan hebben voor hun uitkering. Dat schrikt af, waardoor zij niet bij een ander intrekken. Het kan gaan om een prille liefdesrelatie, maar ook over intrekken bij een ouder om die te kunnen ondersteunen. Wij willen inwoners niet belemmeren bij zo’n belangrijke stap. Ik hoop dat iedereen kan gaan samenwonen met iemand van wie die houdt", zegt Sunita Biharie, wethouder Werk en Inkomen en Welzijn.

Maximaal zes maanden samenwonen met behoud van uitkering

Door de pilot kunnen inwoners met een bijstandsuitkering maximaal zes maanden samenwonen met behoud van hun uitkering. Tijdens deze periode blijft de uitkering gelijk. Hierdoor kunnen deelnemers de dubbele vaste lasten blijven betalen. Als zij na deze zes maanden besluiten om samen te blijven wonen, past de gemeente de uitkering aan.

Positieve invloed op woningmarkt

Er is een groot tekort aan woningen. De gemeente hoopt dat deze pilot ook een positief effect heeft op de doorstroom van woningen. Wethouder Biharie: “Als inwoners definitief bij elkaar intrekken, komt er meestal een woning vrij. Daar kan dan een woningzoekende intrekken. Dat is natuurlijk een groot bijkomend voordeel.” 

Meer informatie

De pilot, verdeeld in twee blokken van elk zes maanden, biedt ruimte voor maximaal 10 deelnemers per blok. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de website van gemeente Apeldoorn. Op die webpagina leest u ook meer informatie over deze pilot.

Uw Reactie
Uw Reactie