Gemeente Apeldoorn bespaart om financieel stabiel te blijven

De gemeente Apeldoorn staat, net als andere gemeenten, voor een enorme opgave om financieel stabiel te blijven. In de media heeft u mogelijk al vaker het woord ‘ravijnjaar’ horen vallen. Doordat het Rijk vanaf 2026 het geld op een andere manier gaat verdelen ontstaat voor onze gemeente een groot tekort. Ook hebben we niet genoeg geld voor het uitvoeren van een aantal van onze wettelijke taken.

Begin 2024 zijn de eerste besparingsmogelijkheden in kaart gebracht onder de werktitel ‘Nieuw-voor-Oud’. Omdat heel kritisch is gekeken naar wat we allemaal doen (het ‘oude’) en of alles nog goed aansluit bij het beleid van nu. Beleid dat hard nodig is vanwege de grote maatschappelijke opgaven die in onze samenleving spelen. Het college van burgemeester en wethouders legde de gemeenteraad uiteindelijk een pakket aan voorstellen voor waarmee de gemeente 18 miljoen bespaart vanaf 2026.

In de Nota Nieuw-voor-Oud leest u hier meer over en vindt u alle voorstellen. Alle reacties die de gemeenteraad verzamelde over die voorstellen zijn samengevat in een raadsrapportage.

Tweede ronde

Helaas zijn er meer besparingen nodig. Dit jaar vindt er dus een nieuwe ronde plaats waarin we binnen de gemeente maar ook samen met onze partners zoeken naar besparingsmogelijkheden.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de ronde van dit jaar verdeeld in vier ‘sporen’:

  1. vergroten van de inkomsten van de gemeente via gemeentelijke belastingen;
  2. besparen op de ambtelijke organisatie;
  3. besparen op subsidies, subsidiebudgetten en externe samenwerkingsverbanden;
  4. vergroten van de inkomsten via bijvoorbeeld Europese fondsen.

In financieel opzicht zijn de sporen 2 en 3 het meest ingrijpend. Voor beiden hanteert de gemeente een streefbedrag van ongeveer 10 miljoen euro.

Op deze webpagina houden we u op de hoogte over de planning en voortgang van de sporen 1, 2 en 3. Het vierde spoor - zoeken naar fondsen waar Apeldoorn een beroep op kan doen – is iets wat de gemeente doorlopend doet.

De besluiten over de sporen 1, 2 en 3 worden uiteindelijk verwerkt in de Meerjarenprogrammabegroting (MPB) 2026-2029. Deze MPB wordt in november 2025 in de raad behandeld en vastgesteld.

De gemeente onderzoekt welke aanpassingen in lokale belastingen en leges mogelijk zijn. De gemeenteraad heeft een nota ontvangen met een overzicht van verschillende opties voor belastingverhogingen, aanpassingen in leges en de invoering van nieuwe belastingen, zoals een forensenbelasting.

Op donderdag 20 februari besprak de gemeenteraad deze mogelijkheden voor het eerst. Daarna heeft het college een aantal zaken op verzoek van de raad verder uitgewerkt. De volgende bespreking in de gemeenteraad vond plaats op 3 april, tijdens de Politieke Markt Apeldoorn. De planning was in eerste instantie om op 16 april een raadsbesluit te nemen over dit spoor, maar de gemeenteraad besloot die planning aan te passen omdat er nog schriftelijke vragen van de raad in behandeling zijn en nog een aantal onderzoeken lopen. Zodra duidelijk is wanneer dit onderwerp opnieuw in de raad behandeld wordt melden we dat op deze pagina.

De gemeente heeft in kaart gebracht hoe intern het streefbedrag van 10 miljoen euro bespaard kan worden. Het gaat daarbij zowel om taken niet meer doen, minder doen of anders doen, waardoor minder ambtenaren nodig zijn. De gemeente zal de krimp in formatie opvangen met het zogenaamde ‘natuurlijke verloop’; dat zijn de mensen die met pensioen gaan of zelf een andere baan vinden. Er zullen geen gedwongen ontslagen nodig zijn. Wel kan het zijn dat ambtenaren intern een andere functie krijgen.

In de nota Samen naar een stabiele toekomst leest u hoe de gemeente intern gaat besparen.

Op woensdag 16 april heeft de gemeenteraad definitief ingestemd met alle voorgestelde interne bezuinigingen, waarbij de raad wel de mogelijkheid open laat om bij het vaststellen van de Voorjaarsnota in juli 2025 - wanneer de opbrengst van alle sporen duidelijk is - nog eventueel het besluit te kunnen wijzigen. Op deze pagina kunt u de raadsbespreking van 16 april terugkijken.

Voor de subsidies en externe samenwerkingsverbanden is ook een richtbedrag van 10 miljoen euro aan besparingen vastgesteld. De gemeente heeft organisaties die jaarlijks financiële steun ontvangen van de gemeente gevraagd om hierover mee te denken. In de week van 10 maart organiseerde de gemeente werksessies waarin deze organisaties hun meningen en suggesties konden delen. Organisaties hebben tot en met 28 maart de tijd om voorstellen in te dienen.

Eind maart/begin april maakt het college de balans op over dit spoor en stelt dan een bezuinigingspakket op over subsidies en samenwerkingsverbanden.

Dit is de planning over het besluitvormingsproces rond dit spoor:

  • Op 6 mei neemt het college een definitief besluit, waarna het voorstel wordt voorgelegd aan de gemeenteraad
  • 15 en 22 mei: raadsvergaderingen over dit spoor. Tijdens één van deze bijeenkomsten wordt de gelegenheid geboden om in te spreken. Als u hier gebruik van wilt maken kunt u contact opnemen met otgriffie@apeldoorn.nl
  • 5 juni: gemeenteraad neemt een definitief besluit

Uw mening delen

Er zijn verschillende manieren waarop u in gesprek kunt met de gemeenteraad over een onderwerp of uw mening kunt delen. U leest meer over alle mogelijkheden op de pagina 'Een vergadering bijwonen of meedoen'.

Uw Reactie
Uw Reactie