Proefsamenwonen in de bijstand

Gemeente Apeldoorn start vanaf 31 maart 2024 de pilot ‘Proef samenwonen in de bijstand’. Waardoor inwoners van Apeldoorn met een bijstandsuitkering maximaal zes maanden kunnen samenwonen, zonder dat de bijstandsuitkering wordt aangepast.

Lees meer

Voor mensen met een bijstandsuitkering kan het soms spannend zijn om de stap te zetten om te gaan samenwonen. Eén van de twee partners moet de woning opzeggen en ook moet het inkomen worden gedeeld.

De financiële gevolgen en het opgeven van een eigen woning zijn voor veel mensen redenen om niet te gaan samenwonen. Vragen die er vaak zijn: ‘Wat als de relatie toch niet werkt?’ en ‘Wat als ik geen eigen inkomen meer heb?’. Om deze ‘financiële drempel’ weg te halen start de gemeente Apeldoorn de pilot ‘proef samenwonen in de bijstand’.

Inwoners van gemeente Apeldoorn die een bijstandsuitkering krijgen, kunnen voor maximaal zes maanden proef samenwonen. Tijdens het proef samenwonen blijft de bijstandsuitkering hetzelfde zodat de inwoner de kosten van de eigen woning kan blijven betalen. Als de inwoner en partner na zes maanden willen blijven samenwonen wordt de bijstandsuitkering aangepast of gestopt.

Als door de pilot uiteindelijk meer inwoners gaan samenwonen, zal dit een positief gevolg hebben voor de beschikbaarheid van (sociale) huurwoningen. Deze pilot is daarom ook onderdeel van de prestatieafspraken tussen de woningbouwverenigingen en gemeente Apeldoorn voor 2024 en 2025.

Dit zijn de voorwaarden:

  • U woont in gemeente Apeldoorn.
  • U ontvangt een bijstandsuitkering van gemeente Apeldoorn
  • U houdt uw eigen woning aan tijdens het proef samenwonen.
  • Op het moment van aanmelden voor de pilot, mag u nog niet samenwonen
  • Woont u in een sociale huurwoning? Dan informeert u zelf de woningbouwvereniging over het proef samenwonen
Uw Reactie
Uw Reactie