Bijstandsuitkering voor jongeren

Je kunt een bijstandsuitkering aanvragen als je ouder bent dan 18 jaar en te weinig geld verdient om van rond te komen. Deze uitkering geeft je een inkomen tot je (weer) betaald werk vindt of geen uitkering meer nodig hebt.

Lees meer

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. Misschien heb je recht op een ander soort uitkering, of moet je deze via een ander loket aanvragen. Daarom kijk je eerst of - en hoe je in een bijstandsuitkering kunt aanvragen. Dit gebeurt vanzelf, als je online een afspraak maakt.

Let op! Ben je tussen 16 en 18 jaar oud?

Als je tussen 16 en 18 jaar oud bent, krijg je geen bijstandsuitkering. Er zijn wel andere mogelijkheden om aan geld te komen. Die zijn afhankelijk van je situatie.

Stuur dan een mail met je naam en telefoonnummer naar jongerenloket@apeldoorn.nl. We nemen binnen één werkdag contact met je op.

Een bijstandsuitkering aanvragen doe je in drie stappen. 

 1. Check
  Kijk of je een bijstandsuitkering kunt aanvragen - en hoe.
  Gebruik de knop Aanvragen hierboven.
 2. Afspraak
  Met button hierboven maak je een afspraak met een medewerker van het Jongerenloket.
  Als er voor jouw aanvraag andere oplossingen gelden, lees je dat ook.
 3. Gesprek
  Je hebt twee kennismakingsgesprekken. Hier bespreek je jouw persoonlijke, financiële, woon- en leefsituatie. Die bepaalt of je in aanmerking komt voor een uitkering. Ook bepaalt jouw situatie de hoogte van de uitkering.

Bereken uw recht

Het is verstandig om voor het gesprek te controleren of je recht heeft op geld via een andere regeling. Dit kun je doen op de website van het Nibud, https://berekenuwrecht.nibud.nl. Mocht je tijdens het invullen er niet uit komen of vragen hebben dan kun je die stellen in het eerste gesprek.

Is jouw situatie ingewikkeld?

Soms is er meer aan de hand dan alleen te weinig inkomen. Bijvoorbeeld als je als jongvolwassene last hebt van schulden of betalingsachterstand. Of als je geen goede huisvesting hebt. Of wanneer je juist een opleiding nodig hebt om aan werk te komen. Je kunt dit bespreken bij je eerste gesprek. Maar je kunt er ook een aparte afspraak voor maken. We denken altijd met je mee en helpen je graag verder!

Meer weten?

Wil je meer weten of staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. Bel 14 055 Vraag naar het Jongerenloket.

De hoogte van de bijstandsuitkering is afhankelijk van je leeftijd, gezinssituatie en de kostendelersnorm die wordt toegepast. Die kostendelersnorm is afhankelijk van het aantal volwassenen waarmee je het huishouden deelt.

 Bekijk de bedragen in het overzicht met bijstandsnormen.

Tijdens het gesprek bespreekt je jouw persoonlijke, financiële, woon- en leefsituatie. Dat bepaalt of je in aanmerking komt voor een uitkering. Ook bepaalt je situatie de hoogte van de uitkering.

Dit neem je mee:

 • Geldig identiteitsbewijs (geen rijbewijs) waarop het Burger Service Nummer (BSN) vermeld staat. Heb je een identiteitskaart of paspoort zonder BSN, neem dan ook een document mee waar uw BSN op staat.
 • Curriculum Vitae (CV)
 • Jouw recente sollicitaties (afgelopen 2 maanden)

Na het eerste gesprek volgt nog een gesprek. Daarbij gaan we dieper in op je situatie. Ook beoordelen we of je recht hebt op een uitkering. En we vertellen je hoe de aanvraag verder verloopt.

Zoeken naar werk
Bij de aanvraag voor een uitkering hoort ook een sollicitatieplicht. Dit betekent dat je zelf actief op zoek moet naar betaald werk. Er wordt van je verwacht dat je vier weken actief op zoek gaat naar betaald werk voordat je een uitkering krijgt. Dit moet je ook kunnen laten zien.

Meld dat dan 48 uur van te voren. Gebruik hiervoor de link in de afspraakbevestiging.

bedenk wel, als je niet naar de afspraak komt en ook niet tijdig afmeldt, loopt je de kans dat de meldingsdatum (de mogelijke ingangsdatum van de uitkering) vervalt. Het zal dan langer duren voor je duidelijkheid hebt over een uitkering.

Ben je getrouwd of woon je (geregistreerd) samen? Dan kom je samen naar de afspraak.

Kan één van jullie niet? Kies dan een moment dat je beiden wel kunt. Gaat het niet om medische redenen? Bel dan met 14 055 om de mogelijkheden te bespreken.

Uw Reactie
Uw Reactie