Bijstandsuitkering voor jongeren

Je kunt een bijstandsuitkering aanvragen als je ouder bent dan 18 jaar en te weinig geld verdient om van rond te komen. Deze uitkering geeft je een inkomen tot je (weer) betaald werk vindt of geen uitkering meer nodig hebt.

Lees meer

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen;

  • Je bent Nederlander of je hebt een geldige verblijfsvergunning;
  • Je bent tussen de 18 en 26 jaar;
  • Je woont in gemeente Apeldoorn of Epe;
  • Je hebt onvoldoende inkomen of vermogen om van te kunnen leven. Let op: er geldt een inkomens- en vermogensgrens bij het aanvragen van een uitkering;
  • Je komt niet in aanmerking voor een andere vorm van hulp of uitkering (met voldoende inkomsten);
  • Je zit niet in de gevangenis of een huis van bewaring;
  • Jongeren onder de 27 jaar hebben geen recht op algemene bijstand als ze nog regulier onderwijs kunnen volgen. De reden is dat deze jongeren dan recht hebben op studiefinanciering.

Misschien heb je recht op een ander soort uitkering en moet je deze via een ander loket aanvragen. Daarom kijk je eerst of -en hoe je een bijstandsuitkering kunt aanvragen. Dit gebeurt vanzelf als je online een afspraak maakt.

Let op! Ben je tussen 16 en 18 jaar oud?

Als je tussen 16 en 18 jaar oud bent, krijg je geen bijstandsuitkering. Er zijn eventueel wel andere mogelijkheden om aan geld te komen. Die zijn afhankelijk van je situatie.

Stuur dan een mail met je naam en telefoonnummer naar jongerenloket@apeldoorn.nl. We nemen binnen één werkdag contact met je op.

Als je tijdelijk niet genoeg inkomen hebt om rond te komen, dan kan je misschien een bijstandsuitkering krijgen. Hieronder lees je hoe dat gaat.

Het aanvragen van een uitkering gebeurt in een aantal stappen.

  1. Check
    Eerst bekijk je of je mogelijk recht hebt op een bijstandsuitkering. Dat gebeurt vanzelf als je online een afspraak maakt.
    Gebruik de knop ‘Afspraak maken’ hierboven.
  2. Afspraak
    Met de button hierboven maak je een afspraak met een medewerker van het Jongerenloket. Als er voor jouw aanvraag andere oplossingen gelden, lees je dat ook.
  3. Gesprek
    Je hebt twee kennismakingsgesprekken. Hier bespreek je jouw persoonlijke, financiële, woon- en leefsituatie. Die bepaalt of je in aanmerking komt voor een uitkering. Ook bepaalt jouw situatie de hoogte van de uitkering. Heb je een partner? Dan moet je samen naar de gesprekken komen.

Bereken uw recht

Het is verstandig om voor het gesprek te controleren of je recht hebt op geld via een andere regeling. Dit kun je doen op de website van het Nibud. Mocht je tijdens het invullen er niet uit komen of vragen hebben dan kun je die stellen in het eerste gesprek.

Meer weten?

Wil je meer weten of staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. Bel 14 055 en vraag naar het Jongerenloket. Ook kan je een mail sturen naar jongerenloket@apeldoorn.nl.

De hoogte van de bijstandsuitkering is afhankelijk van je leeftijd, thuissituatie en met hoeveel volwassen, van 27 jaar of ouder, u op één adres woont. We spreken in het laatste geval dan van een kostendelersnorm.

 Bekijk de bedragen in het overzicht met bijstandsnormen.

Tijdens de gesprekken bespreekt je jouw persoonlijke, financiële, woon- en leefsituatie. Dat bepaalt of je in aanmerking komt voor een uitkering. Ook bepaalt je situatie de hoogte van de uitkering.

Dit neem je mee naar het eerste gesprek:

  • Geldig identiteitsbewijs (geen rijbewijs) waarop het Burger Service Nummer (BSN) vermeld staat. Heb je een identiteitskaart of paspoort zonder BSN, neem dan ook een document mee waar uw BSN op staat.
  • Curriculum Vitae (CV)
  • Jouw recente sollicitaties (afgelopen 2 maanden)

Zoektijd

Bij de aanvraag voor een uitkering horen ook verplichtingen zoals een sollicitatieplicht en scholingsplicht. Dit betekent dat je zelf actief op zoek moet naar betaald werk of een opleiding. Er wordt van je verwacht dat je in de zoektijd van vier weken actief inzet voor de verplichtingen voordat je een uitkering krijgt. Dit moet je ook kunnen laten zien.

Tweede gesprek

Na het eerste gesprek volgt, na de zoektijd van vier weken, een tweede gesprek. Daarbij gaan we dieper in op jouw situatie. We bespreken de resultaten van jouw verplichtingen. Ook geven we aan of je recht hebt op een uitkering en vertellen we je hoe de aanvraag verder verloopt.

Meld dat dan 48 uur van te voren. Gebruik hiervoor de link in de afspraakbevestiging.

Let op: als je niet naar de afspraak komt en ook niet tijdig afmeldt, loop je de kans dat de meldingsdatum (de mogelijke ingangsdatum van de uitkering) vervalt. Het zal dan langer duren voor je duidelijkheid hebt over een uitkering.

Ben je getrouwd of woon je (geregistreerd) samen? Dan kom je samen naar de afspraak.

Kan één van jullie niet? Kies dan een moment dat je beiden wel kunt. Lukt het niet om samen te komen vanwege medische redenen? Bel dan met 14 055 om de mogelijkheden te bespreken.

Uw Reactie
Uw Reactie