Pumptrack Zuidbroek
Fotograaf: Gemeente Apeldoorn
Pumptrack Zuidbroek

Sinds juli 2022 is Apeldoorn een pumptrack rijker! Een primeur, want het is de eerste binnen de gemeentegrenzen. Een pumptrack is een kruising tussen een BMX-baan en een skatepark. Het circuit heeft verschillende bulten en kombochten die elkaar ritmisch opvolgen. Daardoor is het geschikt voor een grote doelgroep: crossfietsen (BMX), mountainbikes, stepjes, loopfietsen, inline skates, skateboards en rolstoelen.

Een nieuwe speelvoorziening in de wijk

De baan ligt de wijk Zuidbroek, op de groenstrook tussen de volkstuinenvereniging en tennisvereniging de Sprenkelaar. Al een paar jaar was er een wens van kinderen uit Zuidbroek om een skateplek aan te leggen in de wijk.

De baan ligt de wijk Zuidbroek, op de groenstrook tussen de volkstuinenvereniging en tennisvereniging de Sprenkelaar. Al een paar jaar was er een wens van kinderen uit Zuidbroek om een skateplek aan te leggen in de wijk.

Pumptrack in Zuidbroek geopend
Pumptrack in Zuidbroek geopend Fotograaf: Gemeente Apeldoorn

Ook de gemeente vindt voldoende en goede buitenspeelplekken heel belangrijk, zeker in een jonge wijk als Zuidbroek. We hebben een zogenaamde ‘pumptrack’ aangelegd die met name geschikt is voor jonge kinderen en voor stepjes, skateboards, inline skates, rolstoelers en BMX-fietsen. De wijkraad was ook enthousiast over dit plan en betaalde eraan mee 

Ontwerp

Samen met specialisten en mensen uit de wijk die hadden aangegeven mee te willen denken is er gewerkt aan een ontwerp. Het is een goed toegankelijke pumptrack; vooral ideaal voor jonge kinderen. Er is bewust gekozen voor twee afzonderlijk te berijden loops, dit heeft als voordeel dat de baan inclusief is. Door een kleinere loop toe te voegen is de pumptrack ook voor bijvoorbeeld rolstoelers goed toegankelijk en te gebruiken.  

Ontwerp pumptrack Zuidbroek
Ontwerp pumptrack Zuidbroek

In het ontwerp is gekozen voor taluds van 1:3 waardoor de pumptrack beter in de omgeving is opgenomen en daarmee goed aansluit op de inrichting van het park. Daarnaast voldoet de pumptrack aan alle veiligheidseisen voor speelvoorzieningen.

Feestelijke opening

Op 9 juli is de baan officieel geopend door wethouder Wim Willems en kinderburgemeester Lian Schreur. Tijdens de opening lieten een professionele BMX'ers, skateboarders en een WCMX'er (rolstoelatleet) zien wat je zoal op een pumptrack kunt doen. Kinderen konden gratis fietsen, skateboards en helmen lenen om de baan uit te proberen. Dit najaar wordt opnieuw gras ingezaaid rondom de baan. 

Nieuwbouw en ontwikkeling

Apeldoorn is een gemeente in beweging. We onderhouden en ontwikkelen onze stadsdelen en dorpen, waardoor we allemaal zo fijn mogelijk in onze gemeente kunnen wonen, werken en leren. Werk in uitvoering!

Meer informatie

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer weten? Neem dan contact op met de projectleider.

E-mail: skatebaanzuidbroek@apeldoorn.nl

Meer nieuwbouw en ontwikkeling

Uw Reactie
Uw Reactie