Het Zuiderpark
Fotograaf: Gemeente Apeldoorn
Het Zuiderpark

Het Zuiderpark krijgt een opknapbeurt, meer groen in het park en de skatebaan is vernieuwd.

Meer groen in het Zuiderpark

Het Zuiderpark is één van de grootste parken van Apeldoorn. De afgelopen jaren heeft het park flink wat veranderingen ondergaan. Ook de komende jaren werkt de gemeente aan het park om het een fijne plek te laten zijn voor mens en dier. Op deze webpagina leest u de nieuwe plannen voor het park.

Meer groen in het Zuiderpark

Op verzoek van vele buurtbewoners heeft de gemeente de wandelpaden in het Zuiderpark uitgebreid en vernieuwd. Ook hebben we meer beplanting aangelegd. Kinderen van de scholen van Dok Zuid hebben daar tijdens de Boomfeestdag goed bij geholpen. Het Zuiderpark ziet er daarmee anders uit dan voorheen, maar ook in de toekomst wordt het park steeds groener. De struiken groeien op, en de buitendienst van de gemeente laat bewust kruidenvegetatie staan. Zo ontstaat een leefgebied voor insecten zoals vlinders en vogels. En is er nog meer te beleven in het park!

Bekijk de ontwerptekening van het Zuiderpark (pdf, 918 kB) 

Nieuwe inrichting van het park

In het Zuiderpark komt een voetpad van Maasstraat tot het schoolplein. Aan beide kanten van het voetpad planten we in het najaar bomen, planten en hagen. Bestaande bomen willen we zoveel mogelijk laten staan. In het park leggen we een reliëfachtig landschap aan met dalen en verhogingen. Dat ziet er straks groen en kleurrijk uit door het inzaaien van wilde flora en gras.

Maaien

Om meer ruimte te geven aan de natuur, maait de gemeente minder. Dat is goed te zien bij de Maasstraat waar de kruiden in het voorjaar en de zomer prachtig bloeien. In het najaar maaien we een deel van deze bloemenweiden, maar een deel ook niet. Waarom? De poppen van sommige rupsen overwinteren aan de kruiden en ontpoppen zich in het voorjaar. Om ook de insecten een handje te helpen, heeft de gemeente een insectenhotel geplaatst in het Zuiderpark.

Insectenhotel in het Zuiderpark
Insectenhotel in het Zuiderpark Fotograaf: Gemeente Apeldoorn

Cruyffcourt Plus en schoolplein

De gemeente is, samen met de Johan Cruyff Foundation, van plan een Cruyff Court Plus te maken in het Zuiderpark. Cruyff Court Plus is een nieuw concept van de Johan Cruyff Foundation. Het woordje Plus is toegevoegd, omdat dit Cruyff Court geschikt is voor verschillende doelgroepen. Het Court heeft vele extra’s voorzieningen ten opzichte van het bekende voetbalveld. En dat is echt anders dan bij reguliere Cruyff Courts. Tegelijkertijd verandert ook het schoolplein van de scholen in Dok Zuid.

Over de Johan Cruyff Foundation

De Johan Cruyff Foundation steunt en ontwikkelt sportactiviteiten voor kinderen, overal ter wereld. Ze doet dit middels sportprojecten voor kinderen met en zonder beperking, Cruyff Courts en Schoolpleinen14. Hiermee geven ze kinderen de ruimte. Ruimte waar zij zich kunnen ontwikkelen, ruimte om vrienden te maken én ruimte waar zij hun fysieke en mentale gezondheid kunnen verbeteren. Ruimte om het beste uit jezelf te halen. Bekijk de website www.cruyff-foundation.org voor meer informatie.

Schoolplein

Het schoolplein bij Dok Zuid gaat er straks anders uitzien. Het plein krijgt meer struiken, speelplekken en een buitenlokaal. Zo bereiden de scholen zich voor op de klimaatveranderingen. Een verhard schoolplein warmt veel meer op dan groen en natuur. Lesgeven aan kinderen in de gezonde buitenlucht wordt steeds normaler.

Skatebaan

De skatebaan in het Zuiderpark is vernieuwd. De baan was na 20 jaar trouwe dienst aan vervanging toe. De obstakels en het asfalt eromheen zijn beschadigd. Ook is de materiaalsoort die 20 jaar geleden nog gangbaar was, namelijk roestvrij staal, niet meer van deze tijd. Daarom hebben we gekozen voor een heel nieuw park in plaats van een grote onderhoudsbeurt. De werkzaamheden zijn in november 2022 afgerond en de skatebaan is klaar voor gebruik.

Ontwerp en materiaalkeuze

Skatebanen worden tegenwoordig gemaakt van beton, in elk geval alle berijdbare oppervlakken. Dat rolt niet alleen een stuk fijner, maar het wordt ook minder warm in de zomer. Bovendien maakt het minder geluid. De achterwanden plaatsten we als eerste, deze zijn wel gemaakt van staal. Samen met gebruikers en deskundigen op dit gebied maakten we een nieuw ontwerp. Op onderstaande afbeelding kunt u het ontwerp bekijken.

Oude situatie
Oude situatie Fotograaf: Gemeente Apeldoorn
Nieuwe situatie
Nieuwe situatie Fotograaf: Gemeente Apeldoorn

Nieuwbouw en ontwikkeling

Apeldoorn is een gemeente in beweging. We onderhouden en ontwikkelen onze stadsdelen en dorpen, waardoor we allemaal zo fijn mogelijk in onze gemeente kunnen wonen, werken en leren. Apeldoorn ontwikkelt!

Meer informatie

Meer informatie

Heeft u vragen over deze werkzaamheden? Of wilt u meer weten?

Neem contact op

Meer nieuwbouw en ontwikkeling

Uw Reactie
Uw Reactie