Toekomst kerken en begraafplaatsen
Fotograaf: Gemeente Apeldoorn
Toekomst kerken en begraafplaatsen

Toekomst kerken en begraafplaatsen

Apeldoorn heeft een groot aantal prachtige oude kerken en monumentale begraafplaatsen. Deze nemen een belangrijke plaats in onze gemeente in. De gemeente Apeldoorn vindt het belangrijk dat deze plaatsen en gebouwen behouden worden. Om ze te blijven gebruiken en de monumentale en cultuurhistorische waarde te bewaren. Met de ontwikkelingen in onze samenleving is dat niet vanzelfsprekend. Minder mensen bezoeken een kerk. Dat zorgt ervoor dat kerkgebouwen, soms zichtbaar, soms onzichtbaar, leeg staan. Voor de begraafplaatsen geldt dat de kans bestaat dat graven worden geruimd waarvan het grafmonument een cultuurhistorische waarde heeft. Dat willen we voorkomen, omdat zo een belangrijk deel van onze monumentale erfgoed niet meer gebruikt wordt en verloren dreigt te gaan.

Toekomstperspectief

Daarom heeft gemeente Apeldoorn een Toekomstperspectief opgesteld voor deze kerken en begraafplaatsen. Dat is samen met kerkeigenaren en beheerders van begraafplaatsen gebeurd. Het Toekomstperspectief laat zien welke kerken en begraafplaatsen er allemaal zijn in de gemeente. Ook wordt beschreven met welke uitdagingen eigenaren en beheerders te maken hebben en welke kansen er zijn voor het huidige en toekomstige gebruik van de gebouwen en terreinen. In het Toekomstperspectief is een uitvoeringagenda opgenomen. Hierin staat welke vervolgstappen de gemeente zet. De bijlagen kunt u opvragen via een mail aan kerkenvisie@apeldoorn.nl.

 

 

Ontspanning en cultuur

Apeldoorn is de grootste stad op de Veluwe en een prima uitvalsbasis door de groene omgeving en de vele attracties en verblijfslocaties op de mooie Veluwe.

Meer informatie

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem contact met ons op via cultuur-erfgoed@apeldoorn.nl 

Uw Reactie
Uw Reactie