Wat zoekt u:

Rijbewijs

Bent u geslaagd voor uw rijexamen, dan kunt u bij ons op afspraak uw rijbewijs aanvragen. U mag niet aan het verkeer deelnemen tot u het rijbewijs heeft. Voor een rijbewijs komt u 2 keer persoonlijk naar de publieksbalie; voor de aanvraag en voor het ophalen. Een rijbewijs is maximaal 10 jaar geldig.

Online vermissing melden Afspraak maken

 • Bromfietsrijbewijs

  Vanaf de leeftijd van 16 jaar mag je op een bromfiets of snorfiets rijden. Een rijbewijs (categorie AM) is hiervoor verplicht. Ook voor het besturen van een brommobiel heeft u een bromfietsrijbewijs nodig. Meer informatie vindt u op de website van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

  Tractorrijbewijs

  Per 1 juli 2015 is het tractorrijbewijs (categorie T) ingevoerd. Met categorie T op het rijbewijs mag u een land- en bosbouwtrekker (LBT) en een voertuig met beperkte snelheid (MMBS) besturen op de openbare weg. Vanaf 1 juli 2016 is het verplicht om een LBT en een MMBS te besturen met dit rijbewijs. Meer informatie vindt u op website van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen en op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

  Het trekkercertificaat kon tot en met donderdag 30 juni 2016 omgewisseld worden voor een categorie T op het rijbewijs. Vanaf 1 juli is dit niet meer mogelijk en moet met goed gevolg een praktijk- en theorie-examen worden afgelegd bij het CBR, om de categorie T alsnog te kunnen bijschrijven op het rijbewijs.

  Rijbewijs voor jongeren vanaf 17 jaar

  Als u 16,5 jaar bent mag u starten met een rijopleiding en het theorie-examen doen. Vanaf 17 jaar mag u ook het praktijkexamen doen. Als u voor het examen slaagt en u het rijbewijs in uw bezit heeft mag u tot uw 18e jaar alleen onder begeleiding van een coach autorijden. Meer informatie vindt u op de website 2todrive.

  Geldigheid rijbewijs als u ouder dan 65 jaar bent

  • Bent u op het moment dat u uw rijbewijs aanvraagt tussen de 65 en 70 jaar? Dan is uw vernieuwde rijbewijs geldig tot uw 75e.
  • Bent u op het moment dat u uw rijbewijs aanvraagt tussen de 70 en 75 jaar? Dan is uw vernieuwde rijbewijs maximaal 5 jaar geldig. 
  • Bent u op het moment dat u uw rijbewijs aanvraagt ouder dan 75 jaar? Dan moet u medisch gekeurd worden en is uw rijbewijs daarna maximaal 5 jaar geldig.
 • Voor het aanvragen en ophalen van het rijbewijs maakt u online een afspraak of telefonisch via 14 055.

  Bij de aanvraag neemt u mee:

  • Een geldig identiteitsbewijs
  • Een pasfoto (de eisen hiervoor vindt u op deze website van de Rijksoverheid)
  • Uw (oude) rijbewijs (ook in de categorie AM), als deze al in uw bezit was.

  U kunt uw rijbewijs na 5 werkdagen afhalen. Maak hiervoor online een afspraak of bel met 14 055 voor het maken van een afspraak.

  2todrive

  U hoeft bij het aanvragen uw begeleiderspas niet mee te nemen. U moet de begeleiderspas wel aangevraagd hebben en de bevestiging van goedkeuring hebben ontvangen van het RDW. De medewerkers van de gemeente kunnen dan zien in het systeem dat de aanvraag van de pas is goedgekeurd.

  Spoed

  Als u uw aanvraag vóór 14.45 uur op een werkdag indient, kunt u uw rijbewijs de volgende werkdag afhalen. U betaalt hiervoor extra kosten.

  Voor het omwisselen van een buitenlands rijbewijs is het niet mogelijk om een spoedaanvraag te doen. Meer informatie hierover treft u op de website van het RDW.

 • Soort aanvraag Kosten 2018
  Aanvragen, verlengen/vernieuwen, vervangen of
  omwisselen buitenlands rijbewijs                        
  € 39,45
  Rijbewijs voor 75-plussers (5 jaar geldig) € 35,80
  Rijbewijs met beperkte geldigheidsduur op medische grond € 35,80
  Toeslag Spoedaanvraag (niet mogelijk bij omwisselen buitenlands rijbewijs) € 34,10
  Administratiekosten wegens vermissing of verlies € 24,80
  Gezondheidsverklaring € 34,80

   

  Betaal bij voorkeur via een pinbetaling.

 • Voor uw eerste rijbewijs, uitgezonderd een bromfiets (AM), heeft u een verklaring van rijgeschiktheid van het CBR nodig. Deze verklaring is 1 jaar geldig. Bij de aanvraag van deze verklaring kan blijken dat onderzoek van een arts nodig is. Ook als u uw rijbewijs verlengt, kan het zijn dat medische keuring (opnieuw) nodig is. U hebt een medische keuring nodig als u:

  Voor de keuring hebt u een gezondheidsverklaring (voorheen eigen verklaring) nodig. Met uw DigiD vraagt u de gezondheidsverklaring aan (website Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). 

  U kunt deze verklaring ook kopen bij de receptiebalie in het stadhuis. Dit kan zonder afspraak op maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 16.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 12.30 uur. Let op: u kunt dan alleen met pin betalen. Kunt of wilt u niet pinnen, dan maakt u hiervoor online een afspraak of telefonisch via 14 055.

 • Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs, die achter een voertuigcategorie is geplaatst . Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is. De code is maximaal vijf jaar geldig. Code 95 is verplicht voor alle beroepschauffeurs uit de EU en beroepschauffeurs die in de EU werken. Dit is geregeld in de Richtlijn vakbekwaamheid.

  Hoe krijgt u een code 95 op uw rijbewijs?

  De code krijgt u door het behalen van de basiskwalificatie. Meer informatie over code 95 leest u op de website van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

  Voor het bijschrijven van de code 95 op een geldig rijbewijs heeft u geen gezondheidsverklaring nodig. Uw rijbewijs behoudt dan de oorspronkelijk einddatum. In dit geval vraagt u een vervangend rijbewijs aan. Wilt u uw rijbewijs verlengen? Dan heeft u wél een gezondheidsverklaring nodig. Maak hier voor online een afspraak

 • Als u een rijbewijs heeft dat u buiten Nederland heeft behaald, kunt u dat in bepaalde gevallen omwisselen voor een Nederlands rijbewijs.

  Specifieke informatie hierover kunt u lezen op de website van het RDW.

  Als u voldoet aan de gestelde eisen, kunt u uw rijbewijs omwisselen. Uw rijbewijs wordt door de gemeente opgestuurd naar het RDW. Het duurt enkele weken tot dat uw rijbewijs omgewisseld is in een Nederlands rijbewijs. Houdt u er rekening mee dat u in deze periode niet mag rijden.

  U kunt voor het omwisselen van een buitenlands rijbewijs geen spoedaanvraag doen.

 • Voor het aanvragen van een rijbewijs voldoet u aan onderstaande voorwaarden:

  • U hebt de nationaliteit van één van de EU-landen, EER of Zwitserland
  • U hebt een geldige verblijfsvergunning
  • U staat tenminste 185 dagen ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van een gemeente in Nederland.

  Medische keuring en gezondheidsverklaring

  Voor uw eerste rijbewijs, uitgezonderd een bromfiets (AM), heeft u een verklaring van rijgeschiktheid van het CBR nodig. Deze verklaring is 1 jaar geldig. Bij de aanvraag van deze verklaring kan blijken dat onderzoek van een arts nodig is. Ook als u uw rijbewijs verlengt, kan het zijn dat medische keuring (opnieuw) nodig is. U hebt een medische keuring nodig als u:

  Voor de keuring hebt u een gezondheidsverklaring nodig. Met uw DigiD vraagt u de gezondheidsverklaring aan (website Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). U kunt deze verklaring ook kopen in het stadhuis. Maak hiervoor online een afspraak of telefonisch via 14 055.

 • U kunt de vermissing van uw rijbewijs eenvoudig online melden als u bij de gemeente Apeldoorn staat ingeschreven. U hoeft hiervoor geen aangifte te doen bij de politie. De gemeente neemt de melding en de aanvraag - ook als er sprake is van een misdrijf - in behandeling. Hieraan zijn kosten verbonden. Na deze melding kunt u direct online een afspraak maken om een nieuw rijbewijs aan te vragen.

  Wij verwerken uw melding direct.

  Wij verklaren uw vermiste rijbewijs ongeldig. Ook wanneer u het terugvindt, is het niet meer bruikbaar; u moet het ongeldige rijbewijs dan bij ons inleveren.

  Diefstal of beroving

  Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het verstandig ook aangifte van dit misdrijf te doen bij de politie.