Wat zoekt u:

Rijbewijs

Bent u geslaagd voor uw rijexamen, dan kunt u bij ons op afspraak uw rijbewijs aanvragen. U mag niet aan het verkeer deelnemen tot u het rijbewijs heeft. Voor een rijbewijs komt u 2 keer persoonlijk naar de publieksbalie in het stadhuis; voor de aanvraag en voor het ophalen. Een rijbewijs is maximaal 10 jaar geldig.

Online vermissing melden Afspraak maken

 • Bromfietsrijbewijs

  Vanaf de leeftijd van 16 jaar mag je op een bromfiets of snorfiets rijden. Een rijbewijs (categorie AM) is hiervoor verplicht. Meer informatie vindt u op de website van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

  Tractorrijbewijs

  Per 1 juli 2015 is het tractorrijbewijs (categorie T) ingevoerd. Met categorie T op het rijbewijs mag u een land- en bosbouwtrekker (LBT) en een voertuig met beperkte snelheid (MMBS) besturen op de openbare weg. Vanaf 1 juli 2016 is het verplicht om een LBT en een MMBS te besturen met dit rijbewijs. Meer informatie vindt u op website van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen en op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

  Het trekkercertificaat kon tot en met donderdag 30 juni 2016 omgewisseld worden voor een categorie T op het rijbewijs. Vanaf 1 juli is dit niet meer mogelijk en moet met goed gevolg een praktijk- en theorie-examen worden afgelegd bij het CBR, om de categorie T alsnog te kunnen bijschrijven op het rijbewijs.

  Rijbewijs voor jongeren vanaf 17 jaar

  Als u 16,5 jaar bent mag u starten met een rijopleiding en het theorie-examen doen. Vanaf 17 jaar mag u ook het praktijkexamen doen. Als u voor het examen slaagt en u het rijbewijs in uw bezit heeft mag u tot uw 18e jaar alleen onder begeleiding van een coach autorijden. Meer informatie vindt u op de website 2todrive.

 • Voor het aanvragen en ophalen van het rijbewijs maakt u online een afspraak of telefonisch via 14 055.

  Bij de aanvraag neemt u mee:

  • Een geldig identiteitsbewijs
  • Een pasfoto (de eisen hiervoor vindt u op deze website van de Rijksoverheid)
  • Uw (oude) rijbewijs (ook in de categorie AM), als deze al in uw bezit was.

  U kunt uw rijbewijs na 5 werkdagen afhalen. Maak hiervoor online een afspraak of bel met 14 055 voor het maken van een afspraak.

  2todrive

  U hoeft bij het aanvragen uw begeleiderspas niet mee te nemen. U moet de begeleiderspas wel aangevraagd hebben en de bevestiging van goedkeuring hebben ontvangen van het RDW. De medewerkers van de gemeente kunnen dan zien in het systeem dat de aanvraag van de pas is goedgekeurd.

  Spoed

  Als u uw aanvraag vóór 15.00 uur op een werkdag indient, kunt u uw rijbewijs de volgende werkdag afhalen. U betaalt hiervoor extra kosten.

 • Soort aanvraag Kosten
  Aanvragen, verlengen/vernieuwen of vervangen rijbewijs                         € 38,99    
  Rijbewijs voor 75-plussers (5 jaar geldig) € 35,80
  Rijbewijs met beperkte geldigheidsduur op medische grond € 35,80
  Toeslag Spoedaanvraag € 34,10
  Administratiekosten wegens vermissing of verlies € 23,35
  Eigen verklaring € 32,80
 • Voor uw eerste rijbewijs, uitgezonderd een bromfiets (AM), heeft u een verklaring van rijgeschiktheid van het CBR nodig. Deze verklaring is 1 jaar geldig. Bij de aanvraag van deze verklaring kan blijken dat onderzoek van een arts nodig is. Ook als u uw rijbewijs verlengt, kan het zijn dat medische keuring (opnieuw) nodig is. U hebt een medische keuring nodig als u:

  Voor de keuring hebt u een Eigen verklaring nodig. Met uw DigiD vraagt u de eigen verklaring aan (website Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). U kunt deze verklaring ook kopen in het stadhuis. Maak hiervoor online een afspraak of telefonisch via 14 055.

 • Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs, die achter een voertuigcategorie is geplaatst . Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is. De code is maximaal vijf jaar geldig. Code 95 is verplicht voor alle beroepschauffeurs uit de EU en beroepschauffeurs die in de EU werken. Dit is geregeld in de Richtlijn vakbekwaamheid.

  Hoe krijgt u een code 95 op uw rijbewijs?

  De code krijgt u door het behalen van de basiskwalificatie. Wanneer u uw D rijbewijs voor 10-09-2008 of uw C rijbewijs voor 10-09-2009 heeft gehaald, kunt u de code 95 behalen door middel van het volgen van 35 uur nascholing. In dat geval hoeft u géén basiskwalificatie te halen. Als u voldoet aan alle voorwaarden kunt bij de gemeente de code 95 op uw rijbewijs laten bijschrijven.

  Voor het bijschrijven van de code 95 op een geldig rijbewijs heeft u geen Eigen verklaring nodig. Uw rijbewijs behoudt dan de oorspronkelijk einddatum. In dit geval vraagt u een vervangend rijbewijs aan. Wilt u uw rijbewijs verlengen? Dan heeft u wél een Eigen verklaring nodig. Maak hier voor online een afspraak.

  Meer informatie

  Voor meer informatie kunt u kijken op www.cbr.nl/richtlijnvakbekwaamheid

 • Voor het aanvragen van een rijbewijs voldoet u aan onderstaande voorwaarden:

  • U hebt de nationaliteit van één van de EU-landen, EER of Zwitserland
  • U hebt een geldige verblijfsvergunning
  • U staat tenminste 185 dagen ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van een gemeente in Nederland.

  Medische keuring en eigen verklaring

  Voor uw eerste rijbewijs, uitgezonderd een bromfiets (AM), heeft u een verklaring van rijgeschiktheid van het CBR nodig. Deze verklaring is 1 jaar geldig. Bij de aanvraag van deze verklaring kan blijken dat onderzoek van een arts nodig is. Ook als u uw rijbewijs verlengt, kan het zijn dat medische keuring (opnieuw) nodig is. U hebt een medische keuring nodig als u:

  Voor de keuring hebt u een Eigen verklaring nodig. Met uw DigiD vraagt u de eigen verklaring aan (website Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). U kunt deze verklaring ook kopen in het stadhuis. Maak hiervoor online een afspraak of telefonisch via 14 055.

 • U kunt de vermissing van uw rijbewijs eenvoudig online melden als u bij de gemeente Apeldoorn staat ingeschreven. U hoeft hiervoor geen aangifte te doen bij de politie. De gemeente neemt de melding en de aanvraag - ook als er sprake is van een misdrijf - in behandeling. Na deze melding kunt u direct online een afspraak maken om een nieuw rijbewijs aan te vragen.

  Wij verwerken uw melding direct.

  Wij verklaren uw vermiste rijbewijs ongeldig. Ook wanneer u het terugvindt, is het niet meer bruikbaar; u moet het ongeldige rijbewijs dan bij ons inleveren.

  Diefstal of beroving

  Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het verstandig ook aangifte van dit misdrijf te doen bij de politie.