Ontheemden

De Nederlandse regering gebruikt voor vluchtelingen uit Oekraïne vaak het woord ‘ontheemden’. Voor hen gelden namelijk andere regels dan voor andere vluchtelingen. Dat komt omdat Oekraïne in Europa ligt. Oekraïners hebben daarom van de EU een tijdelijke beschermende status gekregen.

Zij hoeven zich niet te melden in Ter Apel en hoeven daar geen asiel aan te vragen. Zij kunnen zich direct inschrijven in de gemeente waar ze verblijven. De IND controleert die inschrijving. Ook mogen ze meteen aan het werk.

Vluchtelingen (ontheemden) uit Oekraïne zijn dus geen asielzoekers. Niet het COA, maar de gemeenten zijn verantwoordelijk voor de opvang van de vluchtelingen uit Oekraïne. De 25 Veiligheidsregio’s in Nederland regelen dat met de gemeenten in hun eigen regio.

Oekraïners in Apeldoorn

Apeldoorn kreeg tot nu toe de taak om in totaal 910 opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen klaar te hebben staan. Dat is gelukt. We gebruiken daarvoor gebouwen als lege kantoren en lege zorgwoningen. Daarnaast zijn er ook Apeldoornse gezinnen die Oekraïense vluchtelingen opvangen.

Lees meer over de opvang van Oekraïense vluchtelingen

Uw Reactie
Uw Reactie