Bijzondere bijstand voor onverwachte kosten

Soms heeft u extra kosten door nieuwe situaties in uw leven die niet vaak voorkomen. Bijvoorbeeld door een gestegen energierekening. Of omdat u ziek bent geworden. Of omdat u een advocaat nodig heeft. Kunt u deze kosten niet zelf betalen met uw inkomen of vermogen? Dan kunt u misschien ‘bijzondere bijstand’ krijgen.

Lees meer

De energiekosten zijn de afgelopen tijd flink gestegen. Komt u daardoor in de problemen? Vraag dan online bijzondere bijstand aan.

Bijzondere bijstand voor hogere energiekosten aanvragen

Heeft u hulp nodig bij het invullen van het formulier? Dan kunt u online een afspraak maken of bel met 14 055.

Tijdelijk Noodfonds Energie

Er is een gezamenlijk Noodfonds opgericht door energiebedrijven en de overheid. De ondersteuning van dit Noodfonds is bedoeld voor mensen met een laag inkomen én een hoge energierekening (hoger dan 13% van het bruto-inkomen van het huishouden). Het Noodfonds loopt van 1 oktober 2022 t/m 1 april 2023.

Voor meer informatie over de voorwaarden en doen van een aanvraag kunt u naar de website van Noodfonds energie.

Het beste is om bijzondere bijstand aan te vragen voordat u de extra kosten maakt. Heeft u de extra kosten al gemaakt? Dan kunt u binnen 31 dagen (na de datum die op de factuur staat) de bijzondere bijstand aanvragen.

Bij gestegen energiekosten is dat anders, dan hoeft u geen rekening te houden met de 31 dagen.

Maak een afspraak met ons als u bijzondere bijstand wilt aanvragen. U kunt een afspraak maken voor het spreekuur op maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur.

Dat kan op 2 manieren:

  • U maakt online een afspraak. Als u de afspraak maakt, ziet u ook staan wat u meeneemt naar het gesprek.
  • U belt naar: 14 055. U krijgt te horen wat u meeneemt naar het gesprek.

Bijzondere bijstand is heel persoonlijk. We onderzoeken uw persoonlijke en financiële situatie om te kijken of u recht heeft op bijzondere bijstand. Daarbij kijken we naar uw inkomen en vermogen, zoals uw huis, auto of spaargeld. Met een hoger inkomen kan het zijn dat u niet voor alle extra kosten bijzondere bijstand krijgt.

Uw Reactie
Uw Reactie