Windhoos in en rond Apeldoorn

Aan het eind van de ochtend heeft een windhoos delen van de gemeente Apeldoorn getroffen. Er is veel materiële schade. Brandweer en gemeente hebben acuut gevaarlijke situaties aangepakt. De gemeente gaat verder met het opruimen van omgevallen bomen, afgewaaide takken en puin in de openbare ruimte.

Veel mensen belden vandaag naar de gemeente met vragen. De meest gestelde vragen met antwoorden hebben we voor u op een rijtje gezet. U kunt ook kijken op de site van de VNOG.

Meest gestelde vragen over de windhoos Klarenbeek – Lieren – Beekbergen – Apeldoorn

Bij acuut gevaar voor mens en dier

Als er sprake is van acuut gevaar voor mens of dier, bel dan de brandweer via 112. Twijfelt u of er acuut gevaar is? Bel dan ook 112. De meldkamer maakt dan een inschatting. Een gevaarlijke situatie is bijvoorbeeld instortingsgevaar.

 Bij een mogelijk gevaarlijke situatie

Geen spoed, maar bel wel met de brandweer via 0900-0904. Dit doet u  als een gevaarlijke situatie mogelijk is, maar deze niet levensbedreigend of acuut is. Denk aan losgeraakte dakpannen of een boom die dreigt over de openbare weg te vallen.

Bij geen acuut gevaar voor mens en dier

Is er geen acuut gevaar, maar wel schade aan de openbare ruimte? Bel dan de gemeente: 14 055

Heeft u schade aan uw  eigen huis of bedrijf zonder acuut gevaar? Bel dan uw verzekeringsmaatschappij of een gespecialiseerd bedrijf. Een hovenier kan bijvoorbeeld een boom in de achtertuin omzagen.

Heeft u schade aan een huurhuis? Stel dan de woningbouwvereniging op de hoogte van de schade.

Openbare ruimte

De brandweer en de gemeente ruimen alles op wat in de openbare ruimte ligt. Wilt u melding doen van losse takken of een omgevallen boom in de openbare ruimte? Dat kunt u op de pagina melden doen.

Eigen terrein

Alles wat in de eigen tuin ligt, ruimt u zelf op. Daarvoor kunt u uiteraard (op eigen kosten) bedrijven inschakelen.

De Veiligheidsregio VNOG heeft het droneteam ingeschakeld om de schade te inventariseren.

Normaalgesproken is er voor een aantal bomen een kapvergunning nodig. Als een boom door een storm acuut gevaar oplevert of een doorgang ernstig belemmert, mag u die uiteraard weghalen. We raden u wel aan even een foto te maken van de situatie. Dan kunt u zo nodig aantonen dat het noodzakelijk was.

Heeft u loshangende takken in uw tuin? Het advies is om die vandaag al zoveel mogelijk te verwijderen.

Voor meer advies hierover: www.knmi.nl.

Wie bel ik bij stormschade?
Wie bel ik bij stormschade? Ontworpen door: Brandweer
Uw Reactie
Uw Reactie