Ongevraagd advies inzake inzetten ervaringsdeskundigen/ervaringskennis

Adviesraad Sociaal Domein Apeldoorn

Ambtelijk secretariaat
Postbus 9033
7300 ES Apeldoorn

T: 06-28314935
E: adviesraadsociaaldomein@apeldoorn.nl

Datum: 16 februari 2023
Ons kenmerk: ASDA 2023-02

Aan: College van B&W van de gemeente Apeldoorn
CC: Iris Leene 

Betreft:  Ongevraagd advies inzake inzetten ervaringsdeskundigen/ervaringskennis

Geacht college, 

Inleiding:
Rechtmatigheid:
vertrouwen bouw je op door initiatieven van bewoners te waarderen en overeenstemming te verkrijgen.
Op 6 oktober 2022 hebben wij als Adviesraad Sociaal Domein Apeldoorn (ASDA), werkgroep Opvang en Sociaal Vangnet, een themamiddag georganiseerd voor gemeenteambtenaren, wethouders, hulpverleners, netwerkpartners, ervaringsdeskundigen en belangstellenden over het inzetten van ervaringskennis en ervaringsdeskundigen bij het vormen van beleid. Conclusie van deze middag is dat ervaringskennis noodzakelijk is bij beleidsvormende onderwerpen: preventie, participatieonderwerpen, zoals burgerparticipatie.
Ervaringskennis is vooral noodzakelijk bij het tot stand komen van beleid en niet achteraf wanneer het beleid al gemaakt is.
Ervaringskennis inzetten heeft een positief effect op organisaties waaraan de gemeente subsidie verleent, de gemeente kan dit opnemen in de subsidieverordening

Thema’s gemeente en ASDA:

Belangrijke thema’s van de gemeente zijn onder andere gezond leven, preventie (Integraal Zorgakkoord), armoede bestrijding (aanvalsplan armoede).
Het inzetten van ervaringskennis is hierbij noodzakelijk, want zoals we weten schaadt armoede, financiële druk, schulden en sociale uitsluiting de gezondheid. Gevolg is: chronische stress, een ongezonde leefstijl en meer kans op chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten.

Ervaringsdeskundigen hebben uit eigen ervaring meegemaakt hoe het is om uit het dal te klimmen van psychische, financiële, verslavings-, sociale- of huisvestingsproblemen. Ook bij fysieke toegankelijkheidsproblemen is ervaringskennis noodzakelijk (VN verdrag Handicap). Het inzetten van ervaringskennis kan niet alleen leiden tot verbeteringen in de zorg, maar ook op de dienstverlening in het algemeen, individuele ondersteuning en laagdrempelige herstelactiviteiten door de hele stad.

Naar aanleiding van vele gesprekken hierover en de themamiddag komen we tot de volgende adviezen:

ADVIES:

1: Het is noodzakelijk om inwoners vanaf begin tot het einde (ook bij evaluatie van beleid) te betrekken bij het beleidsvormend proces. Het is naast het maken van een analyse ook belangrijk om aan de inwoners te vragen wat zij als oplossing zien voor een knelpunt in de dienstverlening. Omdat op die manier inwoners en de gemeente tot een gedragen oplossing kunnen komen.
- Bewoners bevragen. Dit kan door middel van brieven, ontmoetingen, lotgenoten bijeenbrengen.

2: Zet ervaringskennis in bij het dichten van de kloof tussen de inwoners en gemeente.
- Burgerparticipatie oftewel ontmoeting; in de eerste plaats is ontmoeting belangrijk om vertrouwen te winnen. Van belang is een werkwijze te vinden om cyclisch in contact te blijven met inwoners en het gesprek te blijven aangaan. Inwoners en ook hulpverleners zouden minimaal 2 keer per jaar bevraagd moeten worden. Ook moeten deze inwoners ongevraagd contact kunnen opnemen met de ambtenaar met wie zij gesproken hebben. Het is wenselijk dat de inwoners een terugkoppeling krijgen van wat er met de verkregen informatie wordt gedaan.

3: Neem het taboe weg bij beleidsmakers en dienstverleners over het inzetten van ervaringskennis. Geef hierover voorlichting en schakel hiervoor ervaringsdeskundigen in die gewend zijn om dit verhaal goed te kunnen vertellen (bijvoorbeeld iemand als Tim ‘s Jongers, onze inleider van de themamiddag van 6 oktober).
Ondersteun en faciliteer ervaringsdeskundigen en de inzet van ervaringskennis uit alle genoemde inwonersgroepen zoals hierboven beschreven. Een goed voorbeeld waar de gemeente Apeldoorn al mee samenwerkt is Team ED. Ook deze kan hiervoor goed ingezet worden.

Graag vernemen wij uw reactie en zijn wij zonodig bereid om in gesprek te gaan,

Met vriendelijke groet,

Hans Wesselink
Voorzitter Adviesraad Sociaal Domein Apeldoorn

Meer informatie

Heeft u een vraag voor of over de adviesraad? De Adviesraad Sociaal Domein Apeldoorn wordt ondersteund door een ambtelijk secretaris. U kunt het ambtelijk secretariaat van de adviesraden bereiken op maandag, dinsdag en donderdag.

Mail: adviesraadsociaaldomein@apeldoorn.nl

Volg de adviesraad op Twitter, Facebook en LinkedIn.

Uw Reactie
Uw Reactie