Meest gestelde vragen zero-emissiezone

Op deze pagina vindt u alle meest gestelde vragen over de zero-emissiezone in Apeldoorn

  • Wat is een zero-emissiezone?

Een zero-emissiezone is een gebied waar alleen nog zakelijke bestel- en vrachtauto’s (stadslogistiek) op elektriciteit of waterstof mogen rijden. Net als 28 andere grote gemeenten in Nederland stelt Apeldoorn een zero-emissiezone in om de luchtkwaliteit te verbeteren. Dat is afgesproken in het landelijk Klimaatakkoord en maakt deel uit van de ‘Visie op Mobiliteit in het Stadspark Apeldoorn’. 

  • Waarom gaan we dit als gemeente doen?

In 2019 is het Klimaatakkoord tot stand gekomen en een van de maatregelen is dat de 40 grootste gemeenten gaan werken aan zero-emissie voor stadslogistiek. Daarnaast hebben we in 2021 ingestemd met een nieuw ontwikkelperspectief voor de binnenstad waarin gewerkt wordt naar de binnenstad als Stadspark. Mobiliteit vormt een belangrijk onderdeel van dit plan. Dit vroeg om een nieuwe visie. De zero-emissiezone sluit aan bij deze visie. 

  • Voor wie geldt de zero-emissiezone?

De zero-emissiezone geldt voor alle bestel- en vrachtauto’s die bestemd zijn voor het vervoer van goederen of uitvoeren van diensten en regelmatig in de zero-emissiezone komen. 

  • Waar komt de zero-emissiezone?

De zero-emissiezone komt binnen de centrumring: Wilhelmina Druckerstraat – Kerklaan/Regentesselaan – Deventerstraat – Quarles van Uffordlaan – Laan van de Mensenrechten. Deze straten zijn overigens nog wel toegankelijk voor andere soorten van vervoer. 

  • Ik ben particulier, moet ik nog steeds een ontheffing aanvragen voor de zero-emissiezone?  

Nu de gemeenteraad heeft besloten om de zero-emissiezone in 2030 in te voeren, hoeft u voor de zero-emissiezone in de gemeente Apeldoorn geen ontheffing meer aan te vragen. Let op: vanaf 2025 voert een aantal gemeenten de zero-emissiezone wel in. We raden u aan uzelf goed te informeren welke regels voor u van toepassing zijn. Dit kan namelijk verschillen per gemeente. Onze zero-emissieadviseur kan u hier meer over vertellen. U bereikt hem via doehetzero@apeldoorn.nl.

  • Wat betekent dit besluit voor de gestelde klimaatdoelen?

Bestel- en vrachtauto’s zorgen voor een derde van de CO2-uitstoot in Nederland. In het Klimaatakkoord van 2019 is afgesproken om stadslogistiek versneld emissievrij te maken. Het belangrijkste doel van ZE-zones is dan ook CO2-uitstoot van stadslogistiek te verlagen door elektrisch rijden en het stimuleren van efficiënter transport. Dit blijft het doel voor de gemeente Apeldoorn met de invoering van de ZE-zone in 2030. Daarnaast blijft de gemeente zich inzetten om de logistieke vervoersbewegingen in de binnenstad te verminderen door logistieke stadshubs te stimuleren.  

  • Wat doet de gemeente Apeldoorn om de laadinfrastructuur te verbeteren?
    De gemeente Apeldoorn gaat, vooruitlopend op aanvragen, 30% van de verwachte aantal benodigde laadpalen proactief plaatsen.
  • Hoe kan ik een laadpaal op mijn eigen terrein aanvragen?
    Dit kunt u zelf regelen met uw installateur. Uw installateur kent de mogelijkheden in uw situatie het beste.
  • Hoe kan ik een laadpaal voor de openbare ruimte aanvragen?
    Heeft u een elektrische auto, maar geen mogelijkheid om deze op uw eigen terrein op te laden? Dan kunt u een oplaadpunt aanvragen in de buurt van uw woonadres. Kijk voor meer informatie op de webpagina Laadpaal plaatsen.
  • Waar staan laadpalen in Apeldoorn?
    Deze zijn te vinden op de Website van Grid | Laadpalen in Apeldoorn.
  • Wat als ik wegens netcongestie mijn voortuig niet kan opladen?
    Als u kunt aantonen dat u als gevolg van netcongestie uw voertuig niet kunt opladen, kunt u ontheffing aanvragen.

Uw Reactie
Uw Reactie