Vergadering 30 mei

Openbare Notulen van de vergadering van Burgemeester en Wethouders gemeente Apeldoorn van 30 mei 2023

Aanwezig
A.J.M. Heerts, burgemeester
J. Joon, wethouder
P.C.J. Messerschmidt, wethouder
D.S. Huizer, wethouder
H. van den Berge, wethouder
S. Biharie, wethouder
A.J. Prins, wethouder
M. Wenzkowski, wethouder
S. de Bruin, loco-gemeentesecretaris
M. van Loenen, bestuursadviseur, notulist
Afwezig
T.J.H.M. Berben, gemeentesecretaris

 1. Vaststellen notulen van 23 mei 2023

De notulen zijn gewijzigd vastgesteld.

BESPREEKSTUKKEN

  2. Potentiestudie zonne-energie in de gebouwde omgeving

Voorstel van de afdeling Concernzaken:

  1. Kennis te nemen van de rapportage ‘Potentiestudie zonne-energie in de gebouwde omgeving, gemeente Apeldoorn’ van bureau RoyalHaskoningDHV, met:
  1. een toelichting over de factoren om te komen van een theoretische naar een realistische potentie;
  2. een kwantitatieve inschatting van de potentie voor zowel zonne-energie op en aan gebouwen als zonne-energie in de openbare ruimte;
  3. de conclusie dat van de realistische potentie van 699 GWh per jaar het merendeel ligt bij zonne-energie op daken;
  1. De rapportage ter informatie aan te bieden aan de raad;
  2. Het raadspresidium te verzoeken tot technische behandeling van de potentiestudie in de PMA, op basis van een bureau-presentatie;
  3. In te stemmen met de rapportage als basis voor de uit te werken gemeentelijke uitvoeringsstrategie voor zonne-energie in de gebouwde omgeving, gericht op het waarmaken van de ambitie van energieneutraliteit zoals opgenomen in het Programma Energietransitie 2023-2030.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel, met dien verstande dat redactionele wijzigingen worden aangebracht.

  3. Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen Actieplan

Voorstel van de afdeling Projecten, Programma's en Interimmanagement:

  1. Het minimaal gestelde ambitieniveau Basis voor Maatschappelijk Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI) en de gekozen thema’s per productgroep. Basis betekent dat niet-duurzame producten, werken en diensten worden uitgesloten;
  2. Het opstellen van het Actieplan MVOI en door centrale regie inzicht krijgen in hoe goed we scoren op MVOI;
  3. Verzoek aan de burgemeester te besluiten tot: het verlenen van een mandatering aan wethouder M. Wenzkowski voor ondertekening van het bijgevoegde manifest MVOI;
  4. De gemeenteraad te informeren over dit besluit middels de raadsbrief.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel, met dien verstande dat redactionele wijzigingen worden aangebracht.

Besluit: De burgemeester verleent wethouder M. Wenzkowski mandaat voor ondertekening van het manifest MVOI.

 4. Ontwikkelplan Ecofactorij II en openen grondbedrijfcomplex

Voorstel van de afdeling Projecten, Programma's en Interimmanagement:

  1. De raad voor te stellen, door tussenkomst van het presidium (concept raadsvoorstel en -besluit zijn bijgevoegd):
  1. Vaststellen van het “Ontwikkelplan Ecofactorij II d.d. 11 mei 2023”, bestaande uit het resultaat van de haalbaarheidsfase en een daarbij behorend stedenbouwkundig plan, waarmee de kaders worden vastgelegd voor een duurzaam en circulair regionaal bedrijventerrein voor grootschalige bedrijven in de maakindustrie en logistiek, waar het prettig werken is en de impact op de omgeving zo klein mogelijk is.
  2. Openen van een grondbedrijfcomplex ‘Ecofactorij II’, ten behoeve van de realisatie van netto circa 31 ha bedrijventerrein.
  3. Het voorzienbare tekort van € 16,6 miljoen ten laste te brengen van de bij de MPB 2023-2026 gereserveerde middelen in de BROA.
  4. Het deel van de risicoschatting van € 0,4 storten in de Algemene Reserve uit de gereserveerde middelen in de BROA.
  5. Het beschikbaar stellen van een krediet van € 3,6 miljoen voor de aankoop van gronden en opstallen buiten het plangebied ten behoeve van de benodigde stikstofrechten, waarbij de afwaardering van deze aankopen en de stikstofrechten ten laste worden gebracht van het te openen grondbedrijfcomplex ‘Ecofactorij II’.
  6. Vaststellen van de bijbehorende begrotingswijziging.
  1. Besluiten om de volgende vervolgstappen te zetten in de ontwikkeling van Ecofactorij II en de raad te vragen hiermee in te stemmen:
  1. het treffen van de voorbereidingen om belanghebbenden in en om het plangebied te betrekken bij de planvorming (participatie) op basis van een nog te nemen participatiebesluit;
  2. het uitwerken van het “Ontwikkelplan Ecofactorij II” in een concept omgevingsplan en uitgifteplan en het uitvoeren van de daarvoor benodigde onderzoeken;
  3. het verwerven van gronden voor het bedrijventerrein zelf en natuurcompensatie tot circa 18 ha buiten het plangebied.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel, met dien verstande dat redactionele wijzigingen worden aangebracht.

 5. Verklaring van geen bedenkingen voor het aspect afwijken van het bestemmingsplan ten behoeve van de omgevingsvergunning voor Talens aan de Laan van de Stier 50 te Apeldoorn

Voorstel van de afdeling Vastgoed en Grond:

  1. Het presidium verzoeken de raad voor te stellen te besluiten:
  1. een ontwerp-verklaring van geen bedenkingen als bedoeld in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) af te geven voor het afwijken van het geldende bestemmingsplan ten behoeve van een omgevingsvergunning voor het realiseren van een bedrijfscomplex aan de Laan van de Stier 60 in Apeldoorn;
  2. dat ingeval er gedurende de ter visie termijn van de ontwerp verklaring van geen bedenkingen en de ontwerp omgevingsvergunning (met daarbij de ruimtelijke onderbouwing) geen zienswijzen naar voren worden gebracht, de raad wordt geacht in te stemmen met de definitieve verklaring van geen bedenkingen.
  1. Instemmen met het als ontwerp ter inzage leggen van de omgevingsvergunning voor het afwijken van het geldende bestemmingsplan ten behoeve van een omgevingsvergunning voor het realiseren van een bedrijfscomplex voor het bedrijf Royal Talens aan de laan van Stier 60, met de bijbehorende ruimtelijke onderbouwing (inclusief bijlagen).                           

Besluit: Het college besluit conform het voorstel, met dien verstande dat het college wethouder Messerschmidt mandaat verleent om aanvullende onderzoeksresultaten te verwerken in de bijlage “Zuidbroek – herziening 1 bedrijventerrein Apeldoorn Noord 2” en zo nodig de hier betrekking op hebbende redactionele wijzigingen in het (raads)voorstel aan te brengen.

 6. Oprichting Warmte Netwerk Apeldoorn BV

Voorstel van de afdeling Omgevingsbeleid:

  1. Instemmen met de oprichting van de Besloten Vennootschap Warmte Netwerk Apeldoorn (WNA) conform bijgevoegde concept Aandeelhoudersovereenkomst en concept Statuten. Dat doet zij onder het voorbehoud:
  1. dat de gemeenteraad geen wensen en bedenkingen uit die tot fundamentele wijziging van het besluit leiden,
  2. dat de partners van het project warmtenet Kerschoten een positief principebesluit nemen over het project en dat
  3. voor het warmtenet Kerschoten sprake is van een sluitende businessscase; dat wil zeggen volledige dekking voor de onrendabele top.
  1. Het ontwerpbesluit tot het oprichten van de Besloten Vennootschap WNA, met de begeleidende brief, aan de raad voorleggen voor wensen en bedenkingen.
  2. Na de reactie van de gemeenteraad een definitief besluit nemen tot het oprichten van de Besloten Vennootschap met in achtneming van de reactie van de gemeenteraad.
  3. Aan de burgemeester:
  1. Verleent de wethouder Energietransitie volmacht om tot ondertekening van de aandeelhoudersovereenkomst en de statuten over te gaan.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel, met dien verstande dat redactionele wijzigingen worden aangebracht.

Besluit: De burgemeester verleent de wethouder Energietransitie volmacht om tot ondertekening van de aandeelhoudersovereenkomst en de statuten over te gaan. 

HAMERSTUKKEN

  7. Financieringsverklaring WarmteNetwerk Apeldoorn BV

Voorstel van de afdeling Omgevingsbeleid:

  1. Instemmen met een financieringsverklaring ten behoeve van de Investeringssubsidie (WIS) waarin voorbehouden is dat:
  1. de oprichting van WNA en de start van de aanleg van het warmtenet zullen plaatsvinden nadat er een financial close is overeengekomen met de ketenpartners uit de Samenwerkingsovereenkomst in het project;
  2. de gemeente Apeldoorn en het GWIB in de kapitaalbehoefte voorzien op basis van het goedgekeurde Annual Business plan van het WNA en de daaruit voortvloeiende concrete cash calls van de directie van WNA.
  1. Aan de burgemeester:
  1. Verleent de programmamanager Energietransitie de volmacht om de financieringsverklaring Warmte Netwerk Apeldoorn BV te tekenen.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel.

Besluit: De burgemeester verleent de programmamanager Energietransitie volmacht om de financieringsverklaring Warmte Netwerk Apeldoorn BV te ondertekenen.

 8. Raadsbrief toeslagenaffaire stand van zaken tot en met 1 mei 2023

Voorstel van de afdeling Beleid Maatschappelijke ontwikkeling:

  1. De gemeenteraad met bijgaande raadsbrief informeren over de stand van zaken van de toeslagenaffaire tot en met 1 mei 2023; 
  2. De adviesraad sociaal domein met een afschrift van deze brief informeren.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel.

 9. Woningmarktonderzoek KAW

Voorstel van de afdeling Omgevingsbeleid:

  1. Versturen van bijgevoegde raadsbrief met als bijlage het woningmarktonderzoek.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel, met dien verstande dat een redactionele wijziging wordt aangebracht.

  10. Bestemmingsplan Miggelenbergweg 23 Hoenderloo

Voorstel van de afdeling Omgevingsrecht en Vergunningen:

  1. Het presidium verzoeken om het bestemmingsplan ‘Miggelenbergweg 23 Hoenderloo’ ter vaststelling aan de gemeenteraad aan te bieden, waarbij wordt voorgesteld om niet aan de ingediende zienswijzen tegemoet te komen. Het raadsvoorstel, concept-raadsbesluit en de Zienswijzennota zijn bijgevoegd.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel.

 11. Vaststelling ontwerpbestemmingsplan Richtersweg 53 Ugchelen

Voorstel van de afdeling Omgevingsrecht en Vergunningen:

  1. Het presidium verzoeken bestemmingsplan ‘Richtersweg 53 Ugchelen’ ter vaststelling aan de gemeenteraad aan te bieden, waarbij wordt voorgesteld om niet tegemoet te komen aan de ingediende zienswijzen en geen ambtshalve wijzigingen in het bestemmingsplan aan te brengen. Het raadsvoorstel, concept-raadsbesluit en de Nota zienswijzen zijn bijgevoegd.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel.

 12. Intrekken besluit gratis reizen van en naar vaccinatielocaties voor Wmo pashouders

Voorstel van de afdeling Beleid Maatschappelijke ontwikkeling:

  1. Het besluit geen eigen bijdrage aan reizigers te vragen voor het vraagafhankelijk vervoer naar GGD-vaccinatielocaties van inwoners met een Wmo vervoersindicatie (Djumanr 658283) in te trekken.
  2. Het besluit gaat in op 1 juni 2023.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel.

 13.  Actualisatie overeenkomst met Yoin inzake AMV-verlengde opvang

Voorstel van de afdeling Beleid Maatschappelijke ontwikkeling:

  1. Na uw instemming zal de overeenkomst door het gemandateerd afdelingshoofd worden ondertekend.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel.

 14. Plaatsen van een woonunit aan de Kathage 12 in Apeldoorn

Voorstel van de afdeling Omgevingsrecht en Vergunningen:

  1. Kennisnemen van de conceptaanvraag omgevingsvergunning voor het bouwen van een woonunit aan de Kathage 12 Apeldoorn;
  2. Kennisnemen van het negatieve advies van de Commissie Omgevingskwaliteit (hierna: de commissie);
  3. Kennisnemen van het positieve stedenbouwkundig advies met enkele suggesties;
  4. Instemmen om de stedenbouwkundige suggesties niet te volgen;
  5. Het college voorstellen om het advies van de commissie niet over te nemen en hiervan af te wijken en de omgevingsvergunning te verlenen.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel.

 15.  Straatnaamgeving verandering loop van de loop de weg Breeksteeltje

Voorstel van de afdeling Omgevingsrecht en Vergunningen:

  1. In te stemmen met de verandering van de loop van de weg Breeksteeltje, een reeds benoemde maar nog te realiseren straat. Zoals afgebeeld op de Toba kaartbijlage. Straatcode: 07372, buurtcode 07.08 Zuidbroek-Mozaïek & Rooster, Woonplaatscode 3560.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel

 16. Voortgang Touringcar Leerlingenvervoer

Voorstel van de afdeling Beleid Maatschappelijke ontwikkeling:

  1. De gemeenteraad middels een raadsbrief op de hoogte te stellen van de voortgang van de inzet van een touringcar binnen het Leerlingenvervoer.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel.

  17. Collegereactie op accountantsverslag en bericht van de concerncontroller inzake jaarrekening 2022

Voorstel van de afdeling Financiën en Control:

  1. Kennisnemen van het accountantsverslag en het bericht van de concerncontroller inzake jaarrekening 2022;
  2. Vaststellen van de collegereactie hierop;
  3. Versturen van de raadsbrief met de collegereactie naar het Auditcomité.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel.

SCHRIFTELIJKE VRAGEN

  18. Beantwoording vragen D66 over exploitatie zwembad

Voorstel van de afdeling Projecten, Programma's en Interimmanagement:

  1. Instemmen met de beantwoording van de schriftelijke vragen zoals verwoord in bijgevoegd document;
  2. Dit besluit ter kennis brengen van de gemeenteraad.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel.

 19.  Beantwoording raadsvragen over geluidsarme wildroosters

Voorstel van de afdeling Omgevingsbeleid:

  1. Instemmen met de beantwoording van de schriftelijke vragen zoals verwoord in bijgevoegd document;
  2. Dit besluit ter kennis brengen van de gemeenteraad.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel.

  20. Beantwoording schriftelijke vragen over camping De Marshoeve

Voorstel van de afdeling Projecten, Programma's en Interimmanagement:

  1. Instemmen met de beantwoording van de schriftelijke vragen zoals verwoord in bijgevoegd document;
  2. Dit besluit ter kennisname brengen van de gemeenteraad

Besluit: Het college besluit conform het voorstel.

 BESLUIT VAN NIET-OPENBAAR NAAR OPENBAAR

 2. Vaststellen opstapplekken Touringcar

Voorstel van de afdeling Beleid Maatschappelijke ontwikkeling:

  1. Kennis te nemen van het voornemen om een touringcar in te zetten voor Leerlingenvervoer naar Arnhem;
  2. bushalte Zichtweg7335 AJ Apeldoorn aan te wijzen als opstapplaats;
  3. bushalte Grote Kerk 7313 BP Apeldoorn aan te wijzen als opstapplaats;
  4. bushalte Aidastraat 7326 AV Apeldoorn aan te wijzen als opstapplaats;
  5. bushalte Auroralaan 7321 CL Apeldoorn aan te wijzen als opstapplaats;
  6. bushalte Apeldoorn Imkersdreef 7328 ER aan te wijzen als opstapplaats;
  7. bushalte De Wipselberg 7361 GN Beekbergen aan te wijzen als opstapplaats;
  8. De adviesraad Sociaal Domein antwoord te geven door middel van een brief op het ongevraagde advies dat ze 2 februari 2023 hebben gestuurd;
  9. De raad te informeren door middel vaneen raadsbrief over het inzetten van een touringcar en overige oplossingen voor de personeelstekorten in het Leerlingenvervoer;
  10. Tot het moment dat de ouders/verzorgers en leerlingen geïnformeerd zijn dit voorstel niet openbaar te maken;

Besluit: Het collegebesluit conform het voorstel.

*Dit besluit is openbaar uit de vergadering van 14 maart 2023 (vastgesteld 21 maart 2023).

Ex Agenda/ Rondvraag

 

  • Het college neemt kennis van:
    • de agenda van De Ontmoeting van 1 juni 2023 en van de PMA van 8 juni 2023;
    • de brief van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) van 8 mei 2023;
    • de interne mededeling met bijlagen over de Huurindexatie van 30 mei 2023;
    • de brief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) van 17 mei 2023 met de agenda en stukken voor de Algemene Ledenvergadering op 14 juni 2023;
    • de Besluitenlijst van de Gedeputeerde Staten-vergadering van 16 mei 2023;
    • Het besluit van de burgemeester van 25 mei 2023 Evaluatie cameratoezicht.
  • Wethouder Wenzkowski kondigt een raadsbrief over de brand aan de Veenhuizerweg aan en meldt dat er een informatiepunt in de wijk is ingericht.

Het college neemt hier kennis van.

  • Wethouder Wenzkowski meldt dat hij aanwezig is geweest bij een bestuurlijk overleg op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over het Ontwerp herbestemming luchtruim.

Het college neemt hier kennis van.

Vastgesteld op 6 juni 2023.

de secretaris,

S. de Bruin

 de burgemeester,

Uw Reactie
Uw Reactie