Charge Your Brainzzz
Fotograaf: Gemeente Apeldoorn
Charge Your Brainzzz

Hét lespakket over slaap voor het voortgezet onderwijs

Hoe laat ging je gisteren naar bed?

Veel jongeren ondervinden dagelijks de problemen van slecht slapen en stress. Slaaptekort kan ook leiden tot slechte schoolprestaties, achteruitgang van de (psychische) gezondheid, agressief gedrag en een hoger risico op alcohol- en drugsmisbruik. Juist jongeren zijn erg gevoelig voor slaapproblemen, door de verschuiving van het dag-nacht ritme als gevolg van hormonale veranderingen. Op school kan zich dat uitten in concentratie- of gedragsproblemen en slechtere schoolprestaties.

Slaap en verhoogd BMI?

Ook het hongergevoel en de vertering van voedsel zijn verbonden aan slaap. Minder slaap betekent meestal meer honger. Met dan vooral de voorkeur voor koolhydraten, snelle suikers. Uit onderzoek blijkt dat er een relatie is tussen een korte slaapduur en een verhoogd BMI.

Charge Your brainzzz

Charge Your Brainzzz is een lespakket vol met moderne, activerende leermiddelen en is gericht op jongeren van 12-15 jaar. Ook de ouders en/of verzorgers worden betrokken bij de lesstof. Het pakket sluit aan op het tweede leerjaar biologie (afhankelijk van de school is dit klas 2 of klas 3), vmbo-t, havo en vwo. Het lespakket is bedoeld voor drie lessen van 45 minuten. Aan de slag met de lessen? Kijk op chargeyourbrainzzz.nl of neem contact op met het JOGG team.  

Uw Reactie
Uw Reactie