Plein van de stad
Fotograaf: Rob Voss
Plein van de stad

In het hart van onze stad ligt het Marktplein. Een bekende plek voor heel veel Apeldoorners die in 2022 is vernieuwd. Een plek om elkaar te ontmoeten en te genieten, een plein voor iedereen: ‘het Plein van de Stad’. In het najaar 2023 staat daar een compleet nieuwe markthal.

Marktplein is ons Plein van de Stad

Het Marktplein, midden in de binnenstad, was na twintig jaar gebruik technisch gezien ‘op’. De afwatering, klinkers en de fontein werden met lapmiddelen in stand gehouden. Het plein was te groot en te leeg, hoorden we vaak. Hoog tijd voor een nieuw Plein van de Stad. In de nota leest u wat de uitgangspunten waren van het Plein van de Stad. Op 11 oktober 2021 startten we met de voorbereiding om er een bruisend Plein van de Stad van te maken. Een plek waar ontmoeten en genieten centraal staat. Met een fontein waar kinderen heerlijk kunnen spelen en boombankjes om te zitten. Een plein voor ons allemaal , voor alle Apeldoorners, jong en oud. Het Plein van de Stad is in 2022 opgeleverd, in het najaar 2023 staat er een unieke markthal.

Plein van ons allemaal

Het Marktplein is van iedereen. Inwoners konden in 2018 uit vier ontwerpen. Het ontwerp met de markthal, een idee van bureau West8, kreeg de meeste stemmen. Wilt u meer weten over het ontwerp? Bekijk dan onderstaande video, in twee minuten heeft u een goed beeld.

Video over het ontwerp van het Marktplein.

Aan vernieuwing toe

Het Marktplein is een plek voor alle Apeldoorners, een plein met impact, geschiedenis en toekomst. Tijdens de werkzaamheden aan het Plein van de Stad was de campagne “Marktplein: van toen, naar toekomst #pleinvandestad”, te zien. Met mooie verhalen over ons Marktplein. 

Het Marktplein was na twintig jaar intensief gebruik technisch gezien ‘op’. De afwatering, klinkers en de fontein werden met ‘lapmiddelen’ in stand gehouden. Bovendien wordt er jarenlang gesproken over de grootte en leegte van het plein. Het was hoog tijd dus voor een nieuw Plein van de Stad. In de nota van uitgangspunten (pdf, 3 MB) kunt u teruglezen wat de uitgangspunten zijn van het Plein van de Stad.

Groen en bruisend hart van Apeldoorn

Het Marktplein is een plek voor alle Apeldoorners, een plein met impact, geschiedenis en toekomst. In het huidige ontwerp is meer ruimte gemaakt voor groen op het plein. Dat past bij de plannen die Apeldoorn heeft voor de binnenstad als stadspark. We zijn hoofdstad van de Veluwe; daar hoort meer groen bij.

Planning

  • Najaar 2023: Oplevering van de markthal

De markthal volgt in 2023. Het Apeldoornse bedrijf Draisma Bouw gaat dit voorjaar aan de slag met de bouw van de hal.

Bomen, mensen, gezelligheid op het Plein van de Stad
Bomen, mensen, gezelligheid op het Plein van de Stad Illustrator: West8
Het nieuwe Plein van de Stad
Het nieuwe Plein van de Stad Illustrator: West8

Hobbels tijdens de voorbereiding

We kwamen erachter dat de ondergrond en fundering van het Marktplein er slecht aan toe waren. Dit was vooraf niet onderzocht en betekende dat de kosten van de herinrichting van het plein hoger werden. Ook waren de algemene projectkosten niet opgenomen in het totale budget. Dat leidde tot vertraging, maar uiteindelijk besloot de gemeenteraad eind 2020 groen licht te geven voor de verdere uitwerking van het winnende ontwerp.

Wat is er al gebeurd, wat komt er nog?

Op 11 oktober 2021 zijn we begonnen met de aanleg van het nieuwe plein. De markt werd tijdelijk verplaatst, de klinkers zijn vervangen. Op 7 mei vond de eerste zaterdagmarkt weer plaats op het vernieuwde plein. De boombak is gevuld met groen, de bomen zijn geplaatst. In oktober 2022 zijn de lantaarnpalen vervangen. Voor het stadhuis zijn fietsparkeervakken aangebracht. Op het plein staan de markeringen voor de markthal; we hebben ze opgevuld met planten.

De markthal volgt in 2023. Het Apeldoornse bedrijf Draisma Bouw gaat dit voorjaar aan de slag met de bouw van de hal.

Alles wat je moet weten over het Plein van de Stad

Nieuwbouw en ontwikkeling

Apeldoorn is een gemeente in beweging. We onderhouden en ontwikkelen onze stadsdelen en dorpen, waardoor we allemaal zo fijn mogelijk in onze gemeente kunnen wonen, werken en leren. Werk in uitvoering!

Meer informatie

Meer informatie

Voor het laatste nieuws over de het Plein van de Stad kunt u deze pagina in de gaten houden. Heeft u vragen? Neem dan contact op.

Bel: 14 055

E-mail: binnenstad@apeldoorn.nl

Blijf op de hoogte

U kunt zich inschrijven voor de nieuwsbrief Binnenstad of bekijk de laatste nieuwsbrieven.

Veelgestelde vragen over het Plein van de Stad

Bekijk de veelgestelde vragen over de het Plein van de Stad

Meer nieuwbouw en ontwikkeling

Uw Reactie
Uw Reactie