Plein van de stad
Fotograaf: Rob Voss
Plein van de stad

In het hart van onze stad ligt het Marktplein. Een bekende plek voor heel veel Apeldoorners die nu veranderd wordt. In de zomer van 2022 kunnen we met elkaar gaan genieten van een compleet nieuw plein: ‘het Plein van de Stad’. Najaar 2022 staat daar een compleet nieuwe markthal. Het plein wordt een mooie ruimte voor meer plezier en vertier in onze stad!

Marktplein is ons Plein van de Stad

Er wordt hard gewerkt op het Marktplein! Op 11 oktober 2021 zijn we gestart met de voorbereiding om er een bruisend Plein van de Stad van te maken. Een plek waar samenkomen en genieten centraal staat. Met een markthal, fonteinen, en boombankjes om heerlijk te kunnen zitten. Een plein voor de Apeldoorners, die in 2018 konden stemmen op hun favoriete ontwerp. Ruim 25.000 inwoners brachten hun stem uit; het ontwerp met de markthal van bureau West8 kwam als winnaar uit de bus.

Plein van ons allemaal

Het Marktplein is van iedereen, daarom zijn in 2018 inwoners gevraagd om mee kiezen hoe het plein er de komende tientallen jaren uitziet. Er waren vier ontwerpen waar zij uit konden kiezen en het ontwerp met de markthal, een idee van bureau West8, kreeg de meeste stemmen. Wilt u meer weten over het ontwerp? Bekijk dan onderstaande video, in twee minuten heeft u een goed beeld. 

 

Video over het ontwerp van het Marktplein.

Aan vernieuwing toe

Het Marktplein is een plek voor alle Apeldoorners, een plein met impact, geschiedenis en toekomst. Tijdens de werkzaamheden aan het Plein van de Stad is de campagne “Marktplein: van toen, naar toekomst #pleinvandestad”, te zien. Met mooie verhalen over ons Marktplein. 

Het Marktplein is na twintig jaar intensief gebruik technisch gezien ‘op’. De afwatering, klinkers en de fontein worden met ‘lapmiddelen’ in stand gehouden. Bovendien wordt er jarenlang gesproken over de grootte en leegte van het plein. Hoog tijd dus voor een nieuw Plein van de Stad. In de nota van uitgangspunten (pdf, 3 MB) kunt u teruglezen wat de uitgangspunten zijn van het Plein van de Stad.

Groen en bruisend hart van Apeldoorn

In het huidige ontwerp wordt meer ruimte gemaakt voor groen op het plein. Dat past bij de plannen die Apeldoorn heeft voor de binnenstad als stadspark. We zijn hoofdstad van de Veluwe; daar hoort meer groen bij. We hebben dan ook extra geld gereserveerd voor meer bomen en planten.

Planning

  • Voorjaar 2023: Plaatsing van de markthal
Bomen, mensen, gezelligheid op het Plein van de Stad
Bomen, mensen, gezelligheid op het Plein van de Stad Illustrator: West8
Het nieuwe Plein van de Stad
Het nieuwe Plein van de Stad Illustrator: West8

Hobbels tijdens de voorbereiding

We kwamen erachter dat de ondergrond en fundering van het Marktplein er slecht aan toe waren. Dit was vooraf niet onderzocht en betekende dat de kosten van de herinrichting van het plein hoger werden. Ook waren de algemene projectkosten niet opgenomen in het totale budget. Dat leidde tot vertraging, maar uiteindelijk besloot de gemeenteraad eind 2020 groen licht te geven voor de verdere uitwerking van het winnende ontwerp.

Wat is er al gebeurd, wat komt er nog?

Op 11 oktober 2021 zijn we begonnen met de aanleg van het nieuwe plein. De markt werd tijdelijk verplaatst, de klinkers zijn vervangen. Op 7 mei vond de eerste zaterdagmarkt weer plaats op het vernieuwde plein. De boombak is gevuld met groen, de bomen zijn geplaatst. In oktober 2022 zijn de lantaarnpalen vervangen. Voor het stadhuis zijn fietsparkeervakken aangebracht. Op het plein staan de markeringen voor de markthal; we hebben ze opgevuld met planten. De markthal volgt in 2023; door tekorten aan materialen zijn de prijzen van hout en staal op dit moment erg hoog.

Alles wat je moet weten over het Plein van de Stad

Nieuwbouw en ontwikkeling

Apeldoorn is een gemeente in beweging. We onderhouden en ontwikkelen onze stadsdelen en dorpen, waardoor we allemaal zo fijn mogelijk in onze gemeente kunnen wonen, werken en leren. Werk in uitvoering!

Meer informatie

Meer informatie

Voor het laatste nieuws over de het Plein van de Stad kunt u deze pagina in de gaten houden. Heeft u vragen? Neem dan contact op.

Bel: 14 055

E-mail: binnenstad@apeldoorn.nl

Blijf op de hoogte

U kunt zich inschrijven voor de nieuwsbrief Binnenstad of bekijk de laatste nieuwsbrieven.

Veelgestelde vragen over het Plein van de Stad

Bekijk de veelgestelde vragen over de het Plein van de Stad

Meer nieuwbouw en ontwikkeling

Uw Reactie
Uw Reactie