Plein van de stad
Fotograaf: Rob Voss
Plein van de stad

In het hart van onze stad ligt het Marktplein. Een bekende plek voor heel veel Apeldoorners die in 2022 is vernieuwd. Een plek om elkaar te ontmoeten en te genieten, een plein voor iedereen: ‘het Plein van de Stad’. In het najaar 2023 staat daar een compleet nieuwe markthal.

Het plein van de Stad: groen en bruisend hart van de stad

Het Marktplein is een plek voor alle Apeldoorners, een plein met impact, geschiedenis en toekomst. In 2022 is het vernieuwde plein opgeleverd. Met nieuwe bestrating, boombanken, nieuwe verlichting houten banken. En meer groen. Een plek waar je heerlijk kunt genieten en die past bij de plannen die Apeldoorn heeft voor de binnenstad als stadspark. Een groen en bruisend hart van de stad!

Blijf op de hoogte

Naar verwachting duren de werkzaamheden aan de Markthal tot najaar 2023. Wilt u op de hoogte blijven? 

Download de bouwapp

Het Marktplein is van iedereen. Een plein voor jong en oud, met impact, geschiedenis en toekomst. Een plek waar ontmoeten en genieten centraal staat. Met een fontein waar kinderen heerlijk kunnen spelen. Maar ook een plek om naar de markt te gaan, voor de Koningskermis en andere evenementen. Met de komst van de Markthal is de verandering van het Marktplein compleet. Een plein voor de stad, voor jong en oud.

Apeldoorn heeft gekozen

In 2018 vroegen we Apeldoorners te kiezen uit de verschillende ontwerpen voor het Marktplein. Het ontwerp met de Markthal, een idee van bureau West8, kreeg de meeste stemmen. Wilt u meer weten over het ontwerp? Bekijk dan de video onderaan deze pagina, in twee minuten heeft u een goed beeld.

Het nieuwe Plein van de Stad
Het nieuwe Plein van de Stad Illustrator: West8
Bomen, mensen, gezelligheid op het Plein van de Stad
Bomen, mensen, gezelligheid op het Plein van de Stad Illustrator: West8

Aan de slag met de Markthal

Het Apeldoornse bedrijf Draisma Bouw gaat in mei starten met de voorbereiding voor de bouw van de houten Markthal. De hal komt ter hoogte van de Stationsstraat, is 37.5 meter breed en 45 meter lang. Op het hoogste punt is de hal 17 meter hoog. De betonpoeren -waar de palen van de hal in komen-, staan al op het plein.

De dakgoten liggen op 10 meter. De Op wat stalen knooppunten na wordt de hal volledig van hout gemaakt. En dat heeft als groot voordeel dat het duurzaam is. Hout groeit en zet tijdens dat groeiproces CO2 om in hout. Zo ontstaat er een fantastisch ecosysteem dat afval omzet in een duurzaam bouwmateriaal. Speciale dakbedekking beschermt de hal tegen weersinvloeden. En er komen zonnepanelen op het dak. De Markthal is in het najaar 2023 klaar. Benieuwd naar hoe de Markthal eruit komt te zien?

Video over het ontwerp van het Marktplein.

Wat is de planning?

De bouw van de Markthal verloopt in drie fases:

De voorbereiding

In de eerste fase wordt de in- en uitgang van de parkeergarage Marktplein aan de kant van de Stationsstraat gesloten. Dit is vanaf 8 mei. De entree van het parkeerhuisje wordt verbouwd. U kunt daar dan ook niet meer afrekenen.

Na de werkzaamheden worden de fundamenten voor de kolommen van de Markthal aangelegd. Tijdens deze fase wordt het Marktplein op vrijdag opgeruimd, zodat de zaterdagmarkt door kan gaan. De maandagmarkt gaat ook door, wel kunnen kramen op een andere plek staan.

Opbouw van de hal

Tijdens deze tweede fase komt er een bouwhek om de bouwplaats. De zaterdagmarkt verhuist tijdelijk naar een andere locatie. Daarover volgt later meer informatie. De antiekmarkt en maandagmarkt kunnen wel doorgaan op het Marktplein.

Afwerking van de hal

Na de zomervakantie start de derde fase. De hal wordt afgebouwd. Er komt glas in de dakopbouw, dakbedekking en verlichting. En de zonnepanelen worden gemonteerd.

Overlast beperken

De bouw van de Markthal zal waarschijnlijk voor beperkte verkeers- en geluidsoverlast zorgen. Eventuele overlast kan zijn in de vorm van extra (bouw)verkeer en het gebruik van een kraan en gereedschap. Wij doen er alles aan om overlast te beperken en om betrokkenen zo goed mogelijk te informeren. In de bouwapp vindt u de hinderkalender.

Er is continu een gebiedsconciërge aanwezig. Die houdt het terrein in de gaten en bewaakt ook de toegang tot het werkterrein. De aanvoer van materialen gebeurt beperkt (‘just in time, dus precies wat op dat moment nodig is). Zo kunnen we de overlast beperken en controleren. Ook in de afbouwfase werken we met ‘just in time-leveringen). Ook in deze fase beperken we en hebben we controle over het aantal transport- en hijsbewegingen. In de zomer liggen de werkzaamheden van maandag 17 juli tot maandag 14 augustus stil wegens de bouwvak.

Bereikbaarheid winkels, fietsenstalling, parkeergarage

De winkels aan het Marktplein, de fietsenstalling, het stadhuis blijven tijdens de bouw van de Markthal bereikbaar. De parkeergarage blijft ook bereikbaar, maar aan de kant van de Stationsstraat verandert er tijdelijk iets. Het ronde gedeelte van het parkeerhuisje wordt aangepast om ruimte te maken voor de Markthal. Daarna wordt het parkeerhuisje weer opgebouwd.

Tijdens de werkzaamheden komt er een tijdelijke voorziening. Het parkeerhuisje heeft dan een vluchtfunctie en tijdelijk geen toegangsfunctie. Het tweede parkeerhuisje aan de zijde van het Raadhuis blijft gewoon open en onveranderd. Tijdens het opbouwen van het parkeerhuisje is de vluchtvoorziening ongeveer drie weken lang buiten gebruik. Een veiligheidsmedewerker houdt toezicht op de veiligheid in de parkeergarage, die wel gewoon open blijft.

Informatie over de markt

Tijdens de werkzaamheden gaan de zaterdagmarkt en maandagmarkt gewoon door. Later tijdens de bouw wordt de zaterdagmarkt tijdelijk verplaatst naar de kruising tussen de Hofstraat en Kanaalstraat. De maandagmarkt blijft op het Marktplein, wel kan de opstelling iets veranderen.

Nieuwbouw en ontwikkeling

Apeldoorn is een gemeente in beweging. We onderhouden en ontwikkelen onze stadsdelen en dorpen, waardoor we allemaal zo fijn mogelijk in onze gemeente kunnen wonen, werken en leren. Werk in uitvoering!

Meer informatie

Meer informatie

Voor het laatste nieuws over de het Plein van de Stad kunt u deze pagina in de gaten houden. Heeft u vragen? Neem dan contact op.

Bel: 14 055

E-mail: binnenstad@apeldoorn.nl

Blijf op de hoogte

U kunt zich inschrijven voor de nieuwsbrief Binnenstad.

Bekijk de veelgestelde vragen over de het Plein van de Stad

Meer nieuwbouw en ontwikkeling

Uw Reactie
Uw Reactie