Plein van de stad
Fotograaf: Rob Voss
Plein van de stad

In het hart van onze stad ligt het Marktplein. Een bekende plek voor heel veel Apeldoorners, die in 2022 is vernieuwd. Een plein voor iedereen: ‘het Plein van de Stad’. Er wordt nu hard gewerkt aan de Markthal.

Het plein van de Stad: groen en bruisend hart van de stad

Het Marktplein is een plek voor alle Apeldoorners, een plein van betekenis. Met geschiedenis en toekomst. In 2022 is het vernieuwde plein opgeleverd. Met nieuwe bestrating, boombanken, nieuwe lantaarnpalen, houten banken en meer groen. Met de komst van de Markthal is de verandering van het Marktplein compleet. Het is een plek waar je heerlijk kunt genieten en die past bij de plannen die Apeldoorn heeft voor de binnenstad als stadspark. Een groen en bruisend hart van de stad!

Het nieuwe Plein van de Stad
Het nieuwe Plein van de Stad Illustrator: West8
Bomen, mensen, gezelligheid op het Plein van de Stad
Bomen, mensen, gezelligheid op het Plein van de Stad Illustrator: West8

Aan de slag met de Markthal

Het Apeldoornse bedrijf Draisma Bouw is in mei 2023 gestart met de voorbereiding van de bouw van houten Markthal. De hal staat aan de kant van de Stationsstraat, is 35 meter breed en 42,5 meter lang. Op het hoogste punt is de hal 17 meter hoog. De dakgoten liggen op 10 meter. 

Op wat stalen knooppunten na is de hal helemaal van hout. En dat heeft als groot voordeel dat het duurzaam is. Hout groeit en zet tijdens dat groeiproces CO2 om in hout. Zo ontstaat er een fantastisch ecosysteem dat afval omzet in een duurzaam bouwmateriaal. Speciale dakbedekking beschermt de hal tegen weersinvloeden. En er komen zonnepanelen op het dak. 

De Markthal staat er sinds het najaar 2023, de afwerking gaat nog even door in 2024. Afhankelijk van de weersomstandigheden worden de komende weken de laatste werkzaamheden aan de Markthal afgerond.

Wat is de planning?

De bouw van de Markthal verloopt in drie fases:

De voorbereiding
In de eerste fase, vanaf 8 mei, werd de in- en uitgang van de parkeergarage Marktplein aan de kant van de Stationsstraat gesloten. Dit heeft te maken met de verbouwing van het parkeerhuisje. Daarna zijn de fundamenten voor de kolommen van de Markthal aangelegd.

Opbouw van de hal
In de tweede fase, vanaf 16 oktober, kwamen er bouwhekken om het werkterrein. De houten onderdelen werden aangevoerd en op het Marktplein in elkaar gezet. Daarna werden ze op de plek gehesen met een kraan en een aantal verreikers.

Afwerking van de hal
Al tijdens de opbouw is gestart met de afwerking. Er komt dakbedekking en vogelwerende netten. Ook is gestart met het monteren van de kozijnen en frames in het bovenste deel van de hal; de lantaarn. De afwerkingsfase is klaar in het eerste kwartaal van 2024.

Overlast beperken

De bouw van de Markthal zorgt voor weinig verkeers- en geluidsoverlast. Wij doen er alles aan om hinder te voorkomen en om betrokkenen zo goed mogelijk te informeren. In de BouwApp vindt u de hinderkalender.

Er is steeds een gebiedsconciërge aanwezig. Die houdt het terrein in de gaten en bewaakt ook de toegang tot het werkterrein. De aanvoer van materialen gebeurt beperkt (precies wat op dat moment nodig is). Zo kunnen we de overlast beperken en controleren.

Bereikbaarheid winkels, fietsenstalling, parkeergarage

De winkels aan het Marktplein, de fietsenstalling, het stadhuis blijven tijdens de bouw van de Markthal bereikbaar. De parkeergarage blijft ook bereikbaar, maar aan de kant van de Stationsstraat is er tijdelijk iets veranderd. Het ronde gedeelte van het parkeerhuisje is aangepast om ruimte te maken voor de Markthal. 

Het parkeerhuisje is hierdoor tijdelijk niet toegankelijk. Het tweede parkeerhuisje aan de zijde van het Raadhuis blijft gewoon open en onveranderd. Tijdens het opbouwen van het parkeerhuisje is de vluchtvoorziening ongeveer drie weken lang buiten gebruik. Een veiligheidsmedewerker houdt toezicht op de veiligheid in de parkeergarage, die wel gewoon open blijft.

Over het ontwerp van het Marktplein

In 2018 vroegen we Apeldoorners te kiezen uit de verschillende ontwerpen voor het Marktplein. Het ontwerp met de Markthal, een idee van bureau West8, kreeg de meeste stemmen. Wilt u meer weten over het ontwerp? Bekijk dan de video hieronder, in twee minuten heeft u een goed beeld.

Video over het ontwerp van het Marktplein.

Nieuwbouw en ontwikkeling

Apeldoorn is een gemeente in beweging. We onderhouden en ontwikkelen onze stadsdelen en dorpen, waardoor we allemaal zo fijn mogelijk in onze gemeente kunnen wonen, werken en leren. Werk in uitvoering!

Meer informatie

Meer informatie

Voor het laatste nieuws over de het Plein van de Stad kunt u deze pagina in de gaten houden. Heeft u vragen? Neem dan contact op.

Bel: 14 055

E-mail: binnenstad@apeldoorn.nl

Blijf op de hoogte

U kunt zich inschrijven voor de nieuwsbrief Binnenstad.

Bekijk de veelgestelde vragen over de het Plein van de Stad

Meer nieuwbouw en ontwikkeling

Uw Reactie
Uw Reactie