Marktplein
Fotograaf: Peter Lous
Marktplein

In het hart van onze stad ligt het vernieuwde Marktplein. Een plein voor iedereen: ‘een Plein van de Stad’. Met meer groen, duurzame verlichting en een unieke Markthal.

Marktplein

Het Marktplein is een plek voor alle Apeldoorners, een plein van betekenis. Met geschiedenis en toekomst. In 2022 is het plein vernieuwd. Met nieuwe bestrating, meer groen, lantaarnpalen met ledverlichting, houten banken, de fontein en de Markthal. Een ontmoetingsplek voor jong en oud. Die past bij de plannen van Apeldoorn voor de binnenstad als stadspark. Een groen en bruisend hart van de stad!

Foto van de markthal. Een overkapping boven het marktplein in Apeldoorn.
De markthal is klaar! Fotograaf: Gemeente Apeldoorn

Hoe de markthal vorm kreeg

In het voorjaar van 2023 begon het Apeldoornse bedrijf Draisma met de bouw van de Markthal op het Marktplein. In de eerste fase van de werkzaamheden werden de fundamenten voor de kolommen van de Markthal aangelegd. Ook werd het parkeerhuisje aan de Stationsstraat gesloten. Tijdens de tweede fase is de hal opgebouwd. De houten onderdelen werden aangevoerd en op het Marktplein in elkaar gezet. Daar werden ze op de plek gehesen met een kraan en een aantal verreikers.

In de afwerkingsfase is de dakbedekking gerealiseerd met daarop ruim 400 zonnepanelen. Ook zijn de kozijnen en het glas in lood in de dakopbouw geplaatst en is de verlichting aangebracht. In het najaar van 2023 stond de Markthal er. De afwerking ging nog even door in 2024. Er werden o.a. vogelnetten opgehangen, de hemelwaterafvoeren werden aangesloten op de ondergrondse leidingen en er zijn 30 ophanghaken aangebracht die behulpzaam zijn bij het organiseren van evenementen. Ook werd het parkeerhuisje afgewerkt.

Benieuwd naar de verandering van het Marktplein? Bekijk de werkzaamheden in vogelvlucht via onderstaande timelapse.

Duurzame constructie

De Markthal is 35 meter breed en 42,5 meter lang. Op het hoogste punt is de hal 17 meter hoog. De dakgoten liggen op 10 meter. Op wat stalen knooppunten na is de hal helemaal van hout. En dat heeft als groot voordeel dat het duurzaam is. Hout groeit en zet tijdens dat groeiproces CO2 om in hout. Zo ontstaat er een fantastisch ecosysteem dat afval omzet in een duurzaam bouwmateriaal. Speciale dakbedekking beschermt de hal tegen weersinvloeden. De zonnepanelen leveren duurzame stroom aan het gemeentehuis.

Overzicht Nightrun onder Markthal
Overzicht Nightrun onder Markthal Fotograaf: Rob Voss
Commando-overdracht onder de Markthal
Commando-overdracht onder de Markthal Fotograaf: Wessel Zuijderduin

Evenement onder de Markthal organiseren?

Nu de Markthal klaar is, zijn we aan de slag met de programmering van de hal. Zo hebben de Night Run, het Royal Light Festival en de commando-overdracht al plaatsgevonden onder de hal. Op de webpagina evenementenvergunning is alle informatie over de benodigde vergunningen te vinden. Interesse om iets te organiseren onder de Markthal? Neem dan contact op via markthal@apeldoorn.nl en vraag naar de mogelijkheden.

Over het ontwerp van het Marktplein

In 2018 vroegen we Apeldoorners te kiezen uit de verschillende ontwerpen voor het Marktplein. Het ontwerp met de Markthal, een idee van bureau West8, kreeg de meeste stemmen. Wilt u meer weten over het ontwerp? Bekijk dan de video hieronder, in twee minuten heeft u een goed beeld.

Video over het ontwerp van het Marktplein.

Nieuwbouw en ontwikkeling

Apeldoorn is een gemeente in beweging. We onderhouden en ontwikkelen onze stadsdelen en dorpen, waardoor we allemaal zo fijn mogelijk in onze gemeente kunnen wonen, werken en leren. Apeldoorn ontwikkelt!

Meer informatie

Meer informatie

Heeft u vragen over het Marktplein?

Bel: 14 055

E-mail: binnenstad@apeldoorn.nl

Meer nieuwbouw en ontwikkeling

Uw Reactie
Uw Reactie