De verkiezing

De keuze voor het ontwerp van Plein van de Stad werd door de Apeldoorners zelf gemaakt. Lees hieronder hoe die verkiezing ook alweer verliep.

Apeldoorners brachten hun stem uit

In december 2018 brachten ruim 25.000 Apeldoorners hun stem uit tijdens een groot opgezette verkiezing voor een nieuw Marktplein. De meerderheid van de stemmen ging naar het ontwerp van West 8. De verkiezing in een notendop.

Vier ontwerpers maakten schets voor het Plein van de Stad

In september en oktober 2018 gingen vier gerenommeerde bureaus aan de slag met de nieuwe ontwerpen voor het Plein van de Stad. Zij kregen een aantal richtlijnen mee zoals het houden van voldoende ruimte voor de markt. Deze richtlijnen kwamen tot stand in samenspraak met belanghebbenden zoals ondernemers aan het Marktplein en vertegenwoordigers van de warenmarkt. De bureaus Landlab, West8, BplusB en Karres en Brands zijn aan de slag met de ontwerpen.

Alle Apeldoorners konden stemmen

Het Marktplein is van iedereen, het is het plein van onze stad. Om die reden vond de gemeente het belangrijk dat juist inwoners kiezen hoe hun plein er de komende tientallen jaren uitziet. Er werd gekozen voor een unieke uitvraag. Iedere Apeldoorner kon zijn of haar stem uitbrengen op een van de vier ontwerpen. De keuze voor een nieuw Marktplein lag volledig in de handen van inwoners van de gemeente Apeldoorn. Ook kinderen vanaf zes jaar konden stemmen.

Meer dan 25.000 stemmen uitgebracht

Apeldoorners konden hun stem online uitbrengen met hun ‘stempas’. Inwoners die hulp nodig hadden met stemmen of meer wilden weten over de ontwerpen waren welkom in ‘Stembureau 1’ bij Nawijn & Polak. Daar was een speciale ruimte ingericht om alle ontwerpen goed te kunnen bekijken. Meer dan 25.000 Apeldoorners brachten hun stem uit.

Winnaar ‘Markthal’

De uitslag van de verkiezing vond plaats in bioscoop VUE en was een heuse ‘verkiezingenavond’. De uiteindelijke winnaar was West 8 met het ontwerp waarbij de Markthal centraal staat.

West8 over de Apeldoornse Markthal

Meer informatie

Voor het laatste nieuws over de het Plein van de Stad kunt u deze pagina in de gaten houden. Heeft u vragen? Neem dan contact op.

Bel: 14 055

E-mail: binnenstad@apeldoorn.nl

Blijf op de hoogte

U kunt zich inschrijven voor de nieuwsbrief Binnenstad.

Bekijk de veelgestelde vragen over de het Plein van de Stad

Uw Reactie
Uw Reactie