Centrum Ugchelen
Fotograaf: Rob Voss
Centrum Ugchelen

In het centrum wordt het deel van de Molecatenlaan (tussen de Ugchelseweg en de Bogaardslaan) opgeknapt. Momenteel is dit gedeelte wat rommelig ingericht. Daarom hebben we een ontwerp gemaakt dat het centrum een meer dorpskarakter geeft.

Herinrichting van het gebied

De inrichting van de grond van het centrumgebied is erg wisselend. Er is een asfalt rijbaan, geklinkerde stoep, betonstraatstenen en grond van verschillende particuliere eigenaren. Met dit plan willen we het centrum netter maken met één soort verharding van gevel tot gevel. De werkzaamheden zijn inmiddels begonnen. De oplevering staat gepland voor 05 juli 2024.

Het plan is om de verharding, inclusief de rijbaan, te maken van gebakken klinkers. Dat zorgt ervoor dat de rijbaan meer onderdeel wordt van het winkelgebied en dat autorijders geneigd zijn om hun snelheid te minderen. Daarnaast verdwijnt de verhoogde stoep omdat de rijbaan in zijn geheel wordt verhoogd zodat de weg op hetzelfde niveau uitkomt als de stoep. Zo ontstaat er één groot verhoogd plein.

De waterafvoer aan beide kanten van de rijbaan en een verschil in bestrating van de klinkers zorgen op subtiele wijze dat de rijbaan wel duidelijk herkenbaar is. De rijbaan met gebakken klinkers loopt door tot aan de kruising met de Bogardslaan en daarna de hoek om naar de Bogaardslaan tot aan de apotheek. Vanaf de kruising naar de Molecatenlaan wordt het weer een asfaltweg. Daar verandert niks, er komt alleen een nieuwe laag asfalt op.

Ook gaan we de straat groener maken. We zullen bomen planten en op enkele plekken grotere plantvakken maken, zodat een wat vriendelijker straatbeeld ontstaat.

Rondom de Albert Heijn worden extra parkeerplekken toegevoegd vanwege uitbreiding van de winkel. De schuine parkeerplekken bij de voormalige CODA locatie en daar tegenover bij de Albert Heijn gaan weg en worden parkeerplekken parallel aan de rijbaan. In totaal komen er uiteindelijk meer parkeerplekken dan nu.

De weg ten noorden van de Albert Heijn wordt eenrichtingsverkeer, zodat hier minder verkeer zal zijn dan nu het geval is. Dat is ook prettig omdat de nieuwe ingang van de Albert Heijn aan het einde van dit straatje komt.

We maken fietsenrekken bij verschillende winkels in de omgeving. De Albert Heijn maakt ook meer plek om de fiets te parkeren dan nu het geval is. Ook komen er op verschillende plekken in het centrum nieuwe bankjes.

We verwijderen de bushalte in de Bogaardslaan, omdat de bus niet meer rijdt. De buurtbus die nog wel rondrijdt, mag op alle plekken stoppen en daarom is een bushalte niet meer nodig.

Bekijk het schetsontwerp (jpeg, 277 kb)

Het asfalt van het meest oostelijke deel van de Bogaardslaan is in zeer slechte staat. Het is niet meer mogelijk om een nieuwe laag asfalt hierover aan te brengen. Daarom hebben we ervoor gekozen om dit deel ook om te zetten naar een gebakken klinker. Op deze manier gaat dit gedeelte, waar veel bedrijvigheid is, ook meer bij het centrum horen.

De rest van de rijbaan is in betere staat. Daarom brengen tot en met huisnummer 37 een nieuwe laag asfalt aan. Op het deel daarna repareren we plaatselijk het asfalt.

De Bogaardslaan kent momenteel een snelheidsregime van 30 km/uur. Dit zal niet veranderen. We voegen we nog drie nieuwe drempels toe in de straat tot aan de basisschool, net als de bestaande drempel. Het blijkt namelijk dat er nog te hard wordt gereden op dit stuk. Ook wordt de slinger in de rijbaan iets scherper, waardoor autorijders langzamer moeten rijden.

Bekijk het schetsontwerp (jpeg, 284 kb)

We gaan in dit gedeelte van de Molecatenlaan het asfalt opnieuw aanbrengen. Ter hoogte van huisnummer 48 brengen we een nieuwe drempel aan ter vervanging van de wegversmalling.

Bekijk het schetsontwerp (jpeg, 231 kb)

Nieuwbouw en ontwikkeling

Apeldoorn is een gemeente in beweging. We onderhouden en ontwikkelen onze stadsdelen en dorpen, waardoor we allemaal zo fijn mogelijk in onze gemeente kunnen wonen, werken en leren. Apeldoorn ontwikkelt!

Meer informatie

Meer informatie

Heeft u vragen? Of wilt u meer weten? Neem dan contact op.

Neem contact op

Meer nieuwbouw en ontwikkeling

Uw Reactie
Uw Reactie