Stadsbeiaardier
Stadsbeiaardier

Boudewijn speelt al sinds 2004 op het carillon (ook wel beiaard genoemd) in het Oude Raadhuis. Hij noemt zichzelf wel eens een “straatmuzikant op hoog niveau”.

Boudewijn Zwart

U ziet hem niet, maar hoort hem wel. Onze stadsbeiaardier Boudewijn Zwart. Als u op maandagochtend op de markt loopt, kunt u hem live horen spelen.

Ambassadeur van de stad

Zijn repertoire is divers: van Bach en Mozart tot de The Beatles en Abba, en in de feestmaand ook Sinterklaas- en kerstliedjes. Heeft u een verzoeknummer? Vraag het gerust aan Boudewijn.

Boudewijn is niet alleen Stadsbeiaardier van Apeldoorn, maar ook in de torens van Dordrecht, Ede, Gouda, Amsterdam (Westertoren, Zuidertoren en de Oude Kerk), Bergambacht, Nijkerk , Schoonhoven, IJsselstein, Barneveld,  Wageningen en Zeewolde. Naast het bespelen van de vaste carillons heeft Boudewijn zelf een mobiel carillon gemaakt waarmee overal concerten gegeven kunnen worden, zowel in de openlucht als binnen. Dit carillon telt vijftig bronzen klokken. U heeft het wellicht wel eens gezien in Apeldoorn tijdens de Open Monumentendagen.

Wist u trouwens dat een carillon een echt Nederlands instrument is. Het woord carillon komt van ‘quadrillon’ oftewel drie klokken. “Daar begon het ooit mee. Totdat andere steden vijf klokken hadden, tien, twaalf. Het was een statussymbool, een prestigekwestie; hoe meer klokken je had, hoe rijker de stad. Apeldoorn heeft 52 klokken…” aldus Boudewijn.  Al in 1933 was er de wens om Apeldoorn te voorzien van een carillon. Het duurde echter nog tot 1977 voordat het er echt kwam en daar genieten wij nu nog steeds van.

Ontspanning en cultuur

Apeldoorn is de grootste stad op de Veluwe en een prima uitvalsbasis door de groene omgeving en de vele attracties en verblijfslocaties op de mooie Veluwe.

Meer informatie

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem contact met ons op via cultuur-erfgoed@apeldoorn.nl 

Uw Reactie
Uw Reactie