Radio Kootwijk
Fotograaf: Rob Voss
Radio Kootwijk

Apeldoorn wil een gemeente zijn waar het fijn wonen, werken en recreëren is. Daarom investeren we in de leefbaarheid van onze buurten en dorpen. In Radio Kootwijk zijn we met inwoners en organisaties in gesprek gegaan: wat gaat goed, wat kan beter? We hebben ook onderzoek gedaan. Met de uitkomst is een plan gemaakt om het dorp vitaal te houden.

Vitaliteitsagenda Radio Kootwijk

Radio Kootwijk is een unieke plek. Het monumentale zendstation trekt veel toeristen. Vlak ernaast ligt het dorp, ooit gebouwd voor de medewerkers. Het telt nu ongeveer 100 inwoners. Een deel van hen heeft nog meegemaakt dat het zendstation in gebruik was. Een deel is hier later komen wonen, voor de rust, de stilte en het groen. Samen vormen ze een hechte groep van mensen die naar elkaar omkijken.

In gesprek

De afgelopen tijd hebben we met het dorp gekeken wat er nodig is om het leven hier goed te houden. Er is een dorpsavond geweest. We zijn ook huis-aan-huis in gesprek gegaan. Er is gekeken naar gegevens over het gebied. En we hebben contact gehad met organisaties in de buurt.

Zorgen voor zorg

Eén ding was meteen duidelijk: de meeste mensen wonen hier graag en willen hier ook blíjven wonen. Maar veel inwoners worden een dagje ouder. Ze vragen zich af of er straks wel (thuis)zorg voor hen is. Want het dorp ligt redelijk afgelegen, ver van voorzieningen.

Wonen en duurzaamheid

Omdat Radio Kootwijk in een beschermd natuurgebied ligt, zijn er ook andere uitdagingen. Door de regels is het bijvoorbeeld moeilijk om nieuwe huizen te bouwen. Of oude gebouwen een tweede leven te geven. Ook het verduurzamen van woningen is ingewikkeld. Toch zijn er wel ideeën voor. Het dorp wil daar graag mee aan de slag.

Verkeersdrukte

En natuurlijk is verkeer in en rond deze plek een punt van aandacht. Mensen komen hier graag een kijkje nemen. Maar dat botst met de rust die zo hoort bij dit gebied. We willen kijken of hier slimme oplossingen voor zijn.

Samen in actie

Voor de komende jaren hebben we een agenda gemaakt met punten die we met z’n allen gaan oppakken. Daarbij houden we de drie basiswaarden van deze buurt scherp in het oog: ‘Rust, stilte en donkerte’. Met elkaar zetten we ons in voor een mooie toekomst van Radio Kootwijk.

 

Doel

Actie/Aandachtspunt

Wie

Blijvende (thuis)zorg

We doen ons best om thuiszorg beschikbaar te houden voor Radio Kootwijk. Ook als er in de toekomst meer zorg nodig is. Inwoners kunnen Samen055/Stimenz bellen met vragen over het aanbod van (thuis)zorg.

Samen055, Stimenz

Nieuwe activiteiten in het dorp

Er zijn mooie ideeën voor nieuwe activiteiten in Radio Kootwijk. Dorpsbewoners en dorpsraad kijken samen wat ze kunnen organiseren.

Dorpsraad, inwoners

Overleg tussen dorp en Staatsbosbeheer

De dorpsraad en Staatsbosbeheer (de eigenaar van het gebied en de gebouwen) gaan weer regelmatig overleggen over dorp en omgeving.

Dorpsraad, Staatsbosbeheer

Minder zwerfafval

Samen met DemenTalent kijken we of er een vast opruimmoment voor het dorp kan komen. Bijvoorbeeld eens per maand, met daarna koffie.

DemenTalent, Samen055, Stimenz, inwoners

Makkelijk parkeersysteem voor bezoek

Inwoners hebben soms moeite om bezoekers aan te melden in het parkeersysteem. We zoeken uit of dit makkelijker kan.

Gemeente

Vervoersplan voor het dorp

Er komt best veel verkeer naar het dorp. Staatsbosbeheer kijkt of dit ook anders kan. Bijvoorbeeld door het bundelen van verkeer.

Staatsbosbeheer

Geen drugsoverlast

De wijkagent gaat vaker controleren bij de Turfbergweg. Zo willen we drugsoverlast op die plek voorkomen.

Politie

Duurzame eigen woning

Veel inwoners willen hun huis verduurzamen. Het Energiepunt van de gemeente kan helpen met advies en informatie.

Inwoners, gemeente

 

Doel

Actie/Aandachtspunt

Wie

Meer begrip tussen ‘oude’ en ‘nieuwe’ inwoners

‘Oude’ en ‘nieuwe’ inwoners van Radio Kootwijk kijken soms anders tegen ontwikkelingen aan. Beide groepen willen elkaar graag beter leren kennen. De Theaterloods en De Droomfabriek bedenken hiervoor een activiteit.

Dorpsraad, Theaterloods, Droomfabriek

Opgeruimd terrein rond het oude hotel

Het terrein van het oude hotel is rommelig. We kijken met Staatsbosbeheer hoe dit opgeruimd kan worden.

Staatsbosbeheer, gemeente

Meer sport op het oude voetbalveld

We willen samen een plan maken voor het oude voetbalveld. Het idee is dat je hier straks kunt voetballen én jeu de boules kunt spelen. De dorpsraad houdt hierover een thema-avond.

Dorpsraad, gemeente, DemenTalent, inwoners

Beperken van de verkeersdrukte

Voor de natuur en het dorp is het belangrijk dat er niet te veel verkeersdrukte is. We gaan tellen hoeveel verkeer er naar het dorp gaat. En we onderzoeken of mensen ook buiten het kwetsbare gebied kunnen parkeren. Vanaf daar kunnen ze dan bijvoorbeeld met een elektrische pendelbus of met deelfietsen naar het dorp.

Dorpsraad, Staatsbosbeheer, gemeente

Taxisysteem voor het dorp

Taxivervoer van en naar Radio Kootwijk is lastig. Maar sommige inwoners hebben dit wel nodig. Het dorp wil graag meedenken: misschien kunnen we als inwoners zelf ritten organiseren? De dorpsraad houdt hierover een thema-avond.

Dorpsraad, inwoners

Doel

Actie/Aandachtspunt

Wie

Betere (fiets)paden en wegen

We onderzoeken of we Radio Kootwijk beter bereikbaar kunnen maken via (fiets)paden en wegen. Maar wel op zo’n manier dat de natuur en het dorp hier niet onder lijden.

Staatsbosbeheer, inwoners, gemeente

Nieuwe invulling voor het oude hotel

Er zijn ook ideeën om het vervallen hotel op te knappen. Misschien kan het weer gebruikt worden als hotel. Of omgebouwd worden tot woningen. Staatsbosbeheer gaat kijken wat er mogelijk is.

Staatsbosbeheer, gemeente

Gezamenlijk energie opwekken

In Radio Kootwijk is het best ingewikkeld om je eigen huis duurzamer te maken. Een deel van het dorp is beschermd dorpsgezicht. En veel huizen staan in het bos: niet handig voor zonnepanelen. We gaan daarom onderzoeken of we sámen energie kunnen opwekken. Bijvoorbeeld met een zonnepark. De dorpsraad houdt hierover een thema-avond.

Dorpsraad, inwoners, gemeente, eventueel Staatsbosbeheer

Vitaliteitsagenda's

Als gemeente willen we dat onze inwoners met veel plezier in hun buurt wonen en dit in de toekomst blijven doen. Daarom betrekken we hen zo vroeg mogelijk als we (beleids)plannen maken. Samen willen we tot plannen komen waar iedereen baat bij heeft.

Meer informatie

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de vitaliteitsagenda?

Neem contact op

Meer vitaliteitsagenda's

Uw Reactie
Uw Reactie