Witte Himalayaberk (Betula utilis var. jacquemontii)

Witte Himalayaberk

De Betula utilis var. jacquemontii, of wel de witte Himalayaberk, is een opvallende verschijning. De witte Himalayaberk kan ruim tien meter hoog worden en zo’n zes meter in doorsnede.

De vaasvormige bomen hebben een halfopen kroon. Ze worden vaak gekozen om hun sneeuwwitte bast. Ze zijn prachtig in een beplanting met contrasten, of langs de gevel van een gebouw. De berk is een inheemse boom met een fraaie gele herfstkleur. De witte Himalayaberk komt vaak voor  in tuinen met siergrassen en weelderige beplanting.

Tegelijk met de eerste bladeren verschijnen ook de bloemen in het vroege voorjaar. Dat is zo omstreeks april. Het meest opvallende zijn de hangende katjes gevolgd door de opmerkelijke zaden in twee vormen. Dat zijnde ‘vlinders’ en ‘zwaluwen’. De bladeren zijn mooi donkergroen en driehoekig van vorm. De opmerkelijk witte bast heeft af en toe opvallende bruine strepen.

De berk komt van oorsprong voor op droge zandgronden en vochtige beekdalen. Dit maakt hem zeer geschikt voor diverse toepassingen. Op voorwaarde dat er voldoende ruimte is. De boom is dan ook het meest geschikt voor grote tuinen, parken en lanen of brede groenstrook. Snoeien is in de regel niet nodig. Misschien eens een enkele te laag overhangende tak. Als u snoeit, doe dit dan in de zomer en niet in de lente. Dan bloeden de takken.

De afbladderende bast maakt de boom met name in de winter tot een opvallende verschijning. De berk is goed met bloembollen te combineren in het voorjaar.

Uw Reactie
Uw Reactie