Tweede nationaal paspoort

Sommige mensen hebben voor zakelijke of beroepsmatige reizen een tweede paspoort nodig, bijvoorbeeld voor (door)reizen naar landen die met elkaar in conflict zijn of als het paspoort regelmatig voor een visumaanvraag bij andere autoriteiten ligt. U kunt dit paspoort bij de gemeente aanvragen. Een tweede paspoort is 2 jaar geldig.

 
Meenemen

Zie voorwaarden

Duur Zes werkdagen - bij spoed: één tot twee werkdag(en).
Kosten € 83,85 (€ 57,05 extra kosten bij een spoedaanvraag)
Lees meer

U komt in aanmerking voor een tweede paspoort als u kunt aantonen dat u deze om zakelijke en beroepsmatige redenen nodig heeft, deze zijn:

 1. U reist naar verschillende landen waarbij (de kans bestaat dat) deze landen met elkaar in conflict zijn of komen
 2. U reist op een tijdstip dat uw eerste paspoort in verband met een visumaanvraag bij de ambassade van een ander land ligt

Uw eerste paspoort moet bij uw aanvraag nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

Wij verstrekken geen tweede paspoort voor een eenmalige reis. In dat geval vraagt u een noodpaspoort aan bij de Koninklijke Marechaussee (op Schiphol of bij de brigades van Noord-Holland, Zuid-Holland, Drenthe IJsselstreek, Oostgrens Noord, Brabant Zuid, Limburg Zuid). Adresgegevens vindt u op de website van de Koninklijke Marechaussee.

Neem maar naar de afspraak:

 • Een goed lijkende pasfoto en maximaal zes maanden oud op het moment van de aanvraag (bekijk de eisen voor een pasfoto op de website van de Rijksoverheid)
 • Alle reisdocumenten die u hebt, ongeacht of deze nog geldig zijn
 • Als uw oorspronkelijke paspoort of een eerder afgegeven tweede paspoort bij een ambassade ligt vanwege een visumaanvraag moet u ook de volgende documenten meenemen:
  • Kopieën van de houderpagina en alle bestempelde bladzijdes van uw oorspronkelijke paspoort en/of tweede paspoort
  • Een verklaring van de ambassade waaruit blijkt dat uw (tweede) paspoort daar ligt vanwege een visumaanvraag.

Bij vermissing van een reisdocument, kunt u direct aan de balie aangifte doen van vermissing.

U krijgt een e-mail als uw paspoort klaarligt. Dit is maximaal 6 werkdagen na uw aanvraag. Afhalen doet u persoonlijk zonder afspraak tijdens openingstijden

Heeft u geen e-mail ontvangen of geen e-mailadres? Dan kunt u na 6 werkdagen uw paspoort ophalen. Ook dan doet u dit zonder afspraak, tijdens openingstijden.

U kunt uw paspoort met spoed aanvragen. Dit kost € 52,95 meer dan een gewone aanvraag.

 • Als u het paspoort vóór 14.45 uur met spoed aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag na 9.30 uur ophalen. In uitzonderlijke gevallen duurt het 2 werkdagen.
 • U kunt geen spoedaanvraag doen als u al een normale aanvraag hebt gedaan. Een gewone aanvraag kunt u niet veranderen in een spoedaanvraag.

De kosten voor een tweede paspoort zijn als volgt:

 • € 83,85 voor een tweede nationaal paspoort
 • € 57,05 extra kosten bij een spoedaanvraag
Uw Reactie
Uw Reactie