Voorkom fraude

Laat je niet kopiëren of frauderen.

Identiteitsfraude melden

Hebt u een kopie van uw paspoort afgegeven op bijvoorbeeld Marktplaats, een huizensite of een vacaturesite, maar u vertrouwt het niet? Of hebt u al gemerkt dat uw kopie is misbruikt om andere mensen op te lichten uit uw naam? Meld dit dan bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude (CMI).

Op het moment dat uw paspoort bij identiteitsfraude of een datalek betrokken is, raden wij aan om een nieuw paspoort aan te vragen. Doordat wij in overleg met u bij de nieuwe aanvraag het huidie paspoort direct kunnen inhouden, verkleint dit de kans op identiteitsfraude.

Kijk ook bij de Rijksoverheid > Identiteitsfraude

Fraude met een kopie van uw document

Veel organisaties vragen om een kopie van uw identiteitsbewijs terwijl de controle van een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs vaak al voldoende is. Vraag daarom altijd waarvoor de kopie nodig is. Stuur ook nooit zomaar een kopie van uw identiteitsbewijs mee bij een online aan- of verkoop.

Er zijn echter organisaties die door een wettelijke verplichting wel al uw gegevens moeten ontvangen. Denk hierbij aan een werkgever, bank of notaris. Is een kopie noodzakelijk? Zorg dan dat niet-relevante gegevens zijn doorgestreept en dat het doel en de datum van de kopie staan vermeld. Zo beschermt u de kopie tegen mogelijk misbruik.

Leen uw identiteitsbewijs ook nooit uit. Wist u trouwens dat dit, voor zowel lener als uitlener, strafbaar is?

De kopieID app

De KopieID app helpt bij het maken van een veilige kopie van uw identiteitsdocument. U kunt overbodige gegevens doorstrepen en de kopie voorzien van een watermerk met het doel en de datum van de kopie. De KopieID app kunt u downloaden in de App Store of Google Play Store. 

Meer informatie over de KopieID app vindt u op de website van de RvIG.

Uw Reactie
Uw Reactie