Danny Huizer, wethouder gemeente Apeldoorn – Marc van Zanten, Foenix – Rianne Driessen, projectleider E6 (Saxion) – Vincent Baas, Circulus – Karin Verschoor, Saxion. Dagelijks wordt er bij Circulus zoveel e-waste ingezameld voor recycling dat het een zeecontainer kan vullen. Daar is het bruikbare al uitgefilterd en doorgegeven aan Foenix. Fotograaf: Patrick van Gemert

Apeldoorn in Europa: samen tegen e-waste met E6

Gemeente Apeldoorn werkt mee aan een nieuw Europees project: E6. Dit heeft als doel de afvalberg van e-waste te verkleinen. E-waste of AEEA (afgedankte elektrische en elektronische apparaten) is één van de grootste afvalstromen ter wereld. Maandag 15 april was de feestelijke start van de Apeldoornse samenwerking in E6, in het bijzijn van wethouder Danny Huizer. Een samenwerking tussen gemeente, Circulus en Foenix.

Hoe zorgen we ervoor dat elektrische en elektronische apparaten zo lang mogelijk gebruikt worden? Deze vraag staat centraal in het project E6. Dit project zorgt voor langere levensduur van elektrische en elektronische apparaten.

Stimuleren van de circulaire economie

Dit doen Apeldoorn, Circulus en Foenix door langer gebruik, hergebruik, reparatie en refurbishment (opknappen voor hergebruik) te stimuleren. Dit zijn belangrijke stappen in de circulaire economie. Als een product langer mee gaat, is dat beter voor het milieu en voor toekomstige generaties. Je hebt immers geen materialen, transport en energie nodig om een nieuw product te maken en te vervoeren.

Europese en lokale samenwerking

Binnen dit Europese project E6 is gemeente Apeldoorn één van de twintig partners. Aan de leiding staat Saxion Hogeschool. In het project E6 werken in totaal zes EU-landen samen: Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Ierland.

Om inzameling van elektronica en bewustwording van het belang van levensduurverlenging te verbeteren, wordt nauw samengewerkt met Circulus en Foenix. Zo wordt de inname bij het recycleplein van Circulus verbeterd. Dit zorgt ervoor dat meer gerepareerd wordt, voor een tweede leven. Soms kan een gerepareerd apparaat nog verkocht worden bij een winkel van Foenix. Ook komen er campagnes om inwoners van Apeldoorn te leren over (her)gebruik, reparatie en recyclen van elektronica.

Wethouder Danny Huizer (Veluwe, Klimaat en Energie): “Het is heel mooi en belangrijk dat we dit doen! Als gemeente hebben we duurzaamheid en de circulaire economie hoog in het vaandel staan. Door steeds bewuster te zijn van het belang van zorgen voor je spullen en zuinig te zijn op grondstoffen, gaan we een duurzamere toekomst tegemoet.”

Uw Reactie
Uw Reactie