De stadsdichter is de poëtisch ambassadeur van Apeldoorn
Pieter Jan de Wilde, stadsdichter sinds 2023 Fotograaf: Peter Lous

Apeldoorn zoekt nieuwe stadsdichter

Elke twee jaar, sinds 2009, benoemt de gemeente een nieuwe stadsdichter. Tijdens de Week van de Poëzie in januari wordt volgens traditie de nieuwe stadsdichter bekendgemaakt. In december 2024 eindigt het stadsdichterschap van Peter-Jan de Wilde en Apeldoorn is nu op zoek naar zijn opvolger.

Peter-Jan de Wilde biedt met de volgende woorden zijn vertrek als Stadsdichter van Apeldoorn aan:

Gedachten
spinsels gevangen in een web
rijpend tot vers
hoe dan ook
gat in de markt
wordt gedicht
andere pen
nieuw gezicht
buitenkans
kruist je pad
als poëet
van de stad

De stadsdichter is de poëtisch ambassadeur van Apeldoorn. U kijkt met een speciale blik naar de stad, ziet wat anderen niet zien en zegt wat anderen niet zeggen. U schrijft op geheel eigen stijl over grootse thema’s of alledaagse gebeurtenissen. Denk aan historische, actuele, culturele of sportieve gebeurtenissen. Een deel van deze gedichten wordt op ansichtkaarten uitgebracht, via social media gedeeld en/of op een passende locatie voorgedragen. Voor deze rol ontvangt u een jaarlijkse bijdrage.

Bent u de nieuwe Stadsdichter van Apeldoorn?

Lijkt het u leuk om stadsdichter te zijn van Apeldoorn? En kunt u ‘ja’ zeggen op alle onderstaande vragen? Dan komt u in aanmerking voor deze rol.

  • Heeft u aantoonbare ervaring in het schrijven van poëzie?
  • Woont of werkt u in de gemeente Apeldoorn?
  • Heeft u een brede interesse in onderwerpen en actualiteiten die spelen in Apeldoorn en de regio?
  • Bent u flexibel en kunt u over verschillende onderwerpen schrijven?
  • Wilt u uw stadsgedichten voordragen bij diverse gelegenheden?

De stadsdichter wordt begeleid en ondersteund door de commissie stadsdichter. Zij denken met u mee. Elk jaar zoekt de commissie ook naar locaties waar een gedicht of dichtregel in de buitenruimte kan worden geplaatst.

Kunnen we uw brief ontvangen?

Heeft u interesse om onze nieuwe stadsdichter te worden? Dan nodigen we u van harte uit om te solliciteren. Graag ontvangen wij uw motivatiebrief, voorzien van enkele gedichten die een goed beeld geven van uw werk. De commissie zal de geanonimiseerde gedichten lezen. Hierna worden enkele dichters uitgenodigd voor een gesprek en een proefopdracht. U kunt uw sollicitatie tot 15 september sturen naar stadsdichter@apeldoorn.nl.

Heeft u vragen, stuur ze naar het bovenstaande mailadres of bel met Lizz Tulk, adviseur Cultuur en Erfgoed, via telefoonnummer 14055.

Uw Reactie
Uw Reactie