Apeldoornse basisscholen strijden tegen elektronisch afval
Tweede E-Waste Race van start na succes in 2022 Fotograaf: Rob Voss

Apeldoornse basisscholen strijden tegen elektronisch afval

Na een succesvolle eerste editie in 2022, organiseren Heel Apeldoorn Repareert (Gemeente Apeldoorn), Circulus en Foenix dit voorjaar opnieuw de E-Waste Race. Dit educatieve project, waarbij scholen de strijd aangaan met e-waste (elektronisch afval), combineert bewustwording over duurzaamheid en circulaire economie met een inzamelactie. De aftrap vond plaats bij de Rietendakschool met wethouder Danny Huizer.

Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste inzameling. De helft van het Nederlandse e-waste wordt niet ingezameld. De oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een gangkast. Zonde! Want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in ons e-waste die een tweede leven verdienen.

10 basisscholen doen mee

Daarom gaan tien basisscholen uit de gemeente Apeldoorn vier weken lang de strijd aan met oude en kapotte elektronische apparaten. Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een leuke manier over onderwerpen als consuminderen, grondstofschaarste, repareren, hergebruik en recyclen.

De tien deelnemende klassen zamelen van 22 mei t/m 15 juni klein elektronisch afval in voor hergebruik, reparatie of recycling. De klas die op 16 juni de meeste punten heeft verdiend met inzamelen en repareren krijgt een leerzame schoolreis voor de hele klas. De scholen die meedoen zijn: De Rietendakschool, Sebastiaanschool, Prinses Margriet, Eben Haëzerschool, De Eendracht, Het Kroonpad, Het Kompas, De Diamant – Het Rooster, De Regenboog – Osseveld en de Rehobothschool.

U kunt helpen!

Tussen 22 mei en 15 juni kunt u gemakkelijk en gratis uw elektronisch afval thuis laten ophalen door een school in uw buurt. Dit doet u door uw elektronisch afval online aan te bieden. Hieronder verstaan we kleine apparaten met een stekker eraan of plek voor een batterij. Denk aan een oud toetsenbord, een kapotte waterkoker of defect mobieltje, maar ook aan oude of kapotte kabels en adapters. Aanmelden kan op www.ewasterace.nl. Hier vindt u ook meer informatie. Als u een apparaat laat repareren bij het repaircafé van Foenix (Vlijtseweg 136), kunt u nu ook punten doneren aan een school naar keuze.

De race wordt georganiseerd door Circulus, Heel Apeldoorn Repareert en Foenix en mede mogelijk gemaakt door Stichting Open en Weee Nederland.

Uw Reactie
Uw Reactie