Gemeente Apeldoorn: begrip voor uitspraak in bijstandszaak
Deze week kwam in het nieuws dat de Centrale Raad van Beroep uitspraak gedaan heeft in een zaak over een inwoonster van Apeldoorn die bijstand moest terugbetalen omdat ze te weinig geld uitgaf aan levensonderhoud.
Wethouder Sunita Biharie: “we zien in de uitspraak terug wat we in de samenleving zien en zelf ook hebben veranderd in onze werkwijze. En dat is dat we veel meer moeten werken op basis van vertrouwen.”
De zaak speelde in 2019. Bij een controle bleek dat de vrouw ruim onder de Nibud-norm bleef over wat gangbaar is om uit te geven aan levensonderhoud voor een alleenstaande. Er werd een onderzoek ingesteld en om toelichting gevraagd bij de inwoonster. De uiteindelijke conclusie was dat haar ‘recht op bijstand’ niet kon worden vastgesteld en ze over een bepaalde periode bijstand moest terugbetalen.
De Centrale Raad van Beroep heeft geconcludeerd dat de gemeente Apeldoorn te weinig onderzoek heeft gedaan om die conclusie te kunnen trekken.
Vertrouwen in inwoners
Wethouder Biharie: “Ik begrijp de uitspraak van de rechter heel goed en ben er in zekere zin ook blij mee. En tegelijkertijd is het natuurlijk een pijnlijke uitspraak voor ons. Wat positief is, is dat de uitspraak onderstreept wat de overheid meer en meer is gaan inzien: het draait om vertrouwen hebben in inwoners. In Apeldoorn is dit de laatste jaren écht ons uitgangspunt en onze werkwijze. Dat staat ook in ons coalitieakkoord. Tegelijkertijd vinden we het pijnlijk dat deze inwoonster door deze zaak zo lang in onzekerheid heeft gezeten. Ook omdat het lang duurde voordat de rechters een uitspraak konden doen.”
Naar aanleiding van deze zaak gaat gemeente Apeldoorn uitzoeken of er nog meer juridische procedures lopen over oude zaken waar de gemeente nu misschien anders tegenaan kijkt.