De invoering van de zero-emissiezone is een ingrijpende verandering. Daarom willen wij als gemeente de ondernemers zo goed mogelijk ondersteunen. Fotograaf: Opwegnaarzes.nl

Binnenstad wordt zero-emissiezone voor stadslogistiek vanaf 2025

Vanaf 2025 wordt het centrum van Apeldoorn een zero-emissiezone voor stadslogistiek. Dit is een gebied waar ondernemers alleen nog maar met bestelbussen en vrachtauto’s zonder uitstoot rijden. Hierdoor zorgen we voor schonere lucht, minder vervoersbewegingen en blijft de binnenstad goed bereikbaar.

Ondernemers kunnen ervoor kiezen te investeren in een elektrisch- of waterstofvoertuig. Maar ook centrale bezorgdiensten met elektrisch vervoer, vrachtfietsen of LEVs (Licht Elektrische Voertuigen) kunnen een oplossing zijn. De invoering van de zero-emissiezone is een ingrijpende verandering. Daarom wil de gemeente ondernemers zo goed mogelijk ondersteunen.   

Wat gaan we doen?

Vanaf 1 januari 2025 stellen we een zero-emissiezone in. De omvang van de zone ziet u op onderstaand kaartje. Alle wegen die blauw zijn gekleurd vallen vanaf 2025 onder de zero-emissiezone. Meer informatie vindt u op de website Doe het zero.

De zero-emissiezone in de binnenstad
De zero-emissiezone in de binnenstad. Illustrator: Gemeente Apeldoorn

Bekijk de grotere versie van de kaart (jpeg, 388 kB).

Waarom gaan we dit doen?

De invoering van de zero-emissiezone komt voort uit het landelijke Klimaatakkoord. In dit akkoord is afgesproken dat de veertig grootste gemeenten van Nederland een zero-emissiezone invoeren. Daarom heeft ook de gemeenteraad van Apeldoorn besloten om een zero-emissiezone in te voeren, die ingaat vanaf 1 januari 2025. Het doel van deze zone is de uitstoot van CO2 te verlagen door schoner en minder verkeer in de zone te laten. Zo draagt de zero-emissiezone bij aan een schonere en aantrekkelijkere binnenstad.

Komt u wel eens buiten gemeente Apeldoorn met u bestel- of vrachtauto? Kijk dan op de website Doe het zero voor een overzicht van alle gemeenten met een zero-emissiezone.

Wanneer gaat er iets veranderen?

Voor sommige voertuigen geldt een overgangsfase: bestelbussen en vrachtauto’s op diesel en benzine mogen dan langer de zone in. Deze fases zijn uiterlijk tot 2030. Uiteindelijk rijden er in 2030 alleen nog uitstootvrije bestel- en vrachtauto’s in de zone. In de afbeelding hieronder wordt de toegang tot de zero-emissiezone uitgelegd.

  • Euro 5 bestelbussen hebben tot en met 31 december 2026 toegang
  • Euro 6 bestelbussen hebben tot en met 31 december 2027 toegang
  • Bestaande Euro 6 bakwagens, die op 1-1-2025 maximaal 5 jaar oud zijn, hebben tot en met 31 december 2029 toegang
  • Bestaande Euro 6 trekkers, die op 1-1-2025 maximaal 8 jaar oud zijn, hebben tot en met 31 december 2029 toegang
Overgangsregeling van de zero-emissiezone
Overgangsregeling van de zero-emissiezone. Illustrator: Opwegnaarzes.nl

Naast de overgangsfases zullen er ook ontheffingen worden gegund. Fossiele brandstof bestelbussen of vrachtauto’s met een ontheffing mogen dan toch de zone in. Het ontheffingenbeleid wordt landelijk bepaald en na de zomer van 2023 bekend gemaakt. Gemeente Apeldoorn sluit zich aan bij het landelijke ontheffingenloket waar aanvragen voor een ontheffing worden ingediend. Zo geldt deze ontheffing voor alle zero-emissiezones in Nederland.

Wat kunnen ondernemers nu al doen?

2025 lijkt nog ver weg, maar ondernemers kunnen wel alvast kijken naar de mogelijkheden voor uitstootvrij vervoer. Op doehetzero.nl zijn de subsidies en fiscale mogelijkheden te vinden en kan er een kentekencheck gedaan worden om te controleren of een voertuig in 2025 nog wel de zero-emissiezone in mag. Ook kan er een gratis adviesgesprek aangevraagd worden met logistiek makelaar Tako de Jong. Zie het volgende kopje voor meer informatie.

Gratis adviesgesprek

Bent u ondernemer en wilt u advies over hoe u het beste kunt voorbereiden op de zero-emissiezone? Neem dan contact op met zero-emissieadviseur Tako de Jong. Hij is het eerste aanspreekpunt en adviseert over de mogelijkheden om over te stappen op elektrisch vervoer. Maar ook over laadpalen, subsidies, elektrische bakfietsen of het bundelen van bestellingen geeft hij advies. Naast het beantwoorden van uw vragen kan hij ook verschillende checks bij u uitvoeren om te controleren of elektrische voertuigen voor u een oplossing zijn.

Wilt u een gratis adviesgesprek inplannen met Tako? Stuur dan een mail naar doehetzero@apeldoorn.nl

Meestgestelde vragen

Op doehetzero.nl vindt u de meestgestelde vragen en antwoorden over de zero-emissiezone, elektrische bestelbussen, laden, stadshubs, subsidies en meer.

Uw Reactie
Uw Reactie