Waterschap Vallei en Veluwe heeft blauwalgen aangetroffen in de vijver in het Kanaalpark in De Maten. Afbeelding ter illustratie.
Fotograaf: Gemeente Apeldoorn

Blauwalgen aangetroffen in de vijver in het Kanaalpark

Waterschap Vallei en Veluwe heeft blauwalgen aangetroffen in de vijver in het Kanaalpark in De Maten. Het gaat om het stuk tussen de Matenhal en Dagelijks Leven. Mensen wordt aangeraden om contact met het water te vermijden en honden er niet te laten zwemmen of van het water te laten drinken. De gemeente plaatst waarschuwingsborden en is bezig met de bestrijding van de blauwalg.

De blauwalgen vormen een dunne drijflaag op het water. Ze ontstaan door zogeheten cyanobacteriën die in stilstaand water naar het licht groeien bij hoge temperaturen in voedselrijk water. Het is niet mogelijk om het water te verversen, omdat het stilstaand water is.

Gevaar voor volksgezondheid

Bij contact met het water kunt u huiduitslag of maag- en darmproblemen krijgen. Dat kan gebeuren bij het inslikken van water of als u via de huid of ogen in contact komt met de blauwalgen. Komt u toch in aanraking met het water, dan is het voldoende om daarna goed te douchen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij vaak relatief meer water binnenkrijgen dan volwassenen. Dieren die het water drinken, kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden. Bij honden die ziek worden is het verstandig om bij een bezoek aan de dierenarts te melden dat het dier met blauwalgen in aanraking is geweest.

Meer informatie over blauwalg is te vinden op de website van Waterschap Vallei en Veluwe, www.vallei-veluwe.nl/blauwalg .

Uw Reactie
Uw Reactie