De groenstrook wordt bezaaid met Bokashi.  Fotograaf: Peter Lous

Bodemverbeteraar Bokashi terug in Apeldoorn

Een gezonde bodem voor plant en dier: daar werken we hard aan in Apeldoorn. Sinds enkele jaren experimenteren we met het maken van Bokashi, een bodemverbeteraar van eigen bodem. Dat is zo succesvol dat we daar ook dit jaar mee doorgaan. Vanaf 6 maart verspreiden we Bokashi rondom bomen, struiken en plantsoenen. Dat duurt 4 tot 6 weken. Kenmerkend is de sterke boslucht die het met zich mee kan brengen.

Elk najaar halen we bladeren weg bij u in de wijk, bijvoorbeeld van straten en stoepen. Dat doen we om te voorkomen dat er bij regen of gladheid onveilige situaties ontstaan. Deze bladeren worden verzameld en omgezet tot bodemverbeteraar: Bokashi. Door blad uit de eigen wijken te gebruiken, houden we de kringloop zo klein mogelijk. Uiteindelijk hebben we zo’n 2500 ton blad verwerkt tot Bokashi.

Maken van de bodemverbeteraar

Aan het blad voegen we micro-organismen toe en dekken dit daarna luchtdicht af. Vervolgens komt een zogenaamd fermentatie proces op gang, waarbij heel nuttige stoffen vrijkomen. Zoals antioxidanten, vitamines, enzymen, natuurlijke antibiotica en voedingsstoffen. Dat is niet alleen gezond voor de mens: het is ook goed voor de bodem en daarmee voor het bodemleven. Bokashi vormt een onderdeel in het herstellen van de bodemvruchtbaarheid en het optimaliseren van de bodembiologie.

Voordelen van Bokashi

Bokashi biedt voeding voor het bodemleven voor bomen, struiken en plantsoenen. Belangrijke bodemdiertjes als wormen, kevers en spinnen hebben daar profijt van. Ook de voor ons niet zichtbare insecten profiteren van een gezonde bodem. Een ander voordeel is dat Bokashi vocht vasthoudt: met de droge zomers van de laatste jaren een essentiële eigenschap! Een gezonde bodem is belangrijk voor de groei van bomen en struiken. Door ons eigen blad weer terug te brengen in de wijk, werken we circulair en verbeteren we de kwaliteit van het groen in Apeldoorn.

Onderzoek

Het produceren van Bokashi is deel van een pilot waarbij gemeenten, terreinbeheerders en de Wageningen Universiteit samenwerken. Doel is onderzoeken hoe we organisch materiaal beter kunnen hergebruiken. We bekijken de effecten van Bokashi in verhouding tot andere bodemverbeteraars en tot ’niets doen’. De effecten zijn tot nu toe erg positief. Gazons waar Bokashi is toegediend zien er veel gezonder en groener uit dan gazons waar dat niet is gebeurd.  

Uw Reactie
Uw Reactie