De heer G.J. (Gerard) Oltmans krijgt koninklijke onderscheiding

De heer G.J. Oltmans (75 jaar) uit Apeldoorn heeft op 20 november 2023 een koninklijke onderscheiding gekregen. Burgemeester Michel Bezuijen van Zoetermeer speldde hem op die dag het lintje op dat hoort bij zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dat gebeurde tijdens de jubileumviering vanwege 40 jaar VLOK, waarin de heer Oltmans na 40 jaar afscheid nam als voorzitter.

Gerard Oltmans was in 1983 medeoprichter van branchevereniging VLOK, de Vereniging Landelijk Overleg Klussenbedrijven. In die tijd waren de ambachten in Nederland verdeeld in aparte werkgebieden. Voor de verschillende ambachten waren er veel vestigingsvoorschriften, die geen ruimte gaven voor de klussenbedrijven die in die tijd ontstonden. Door inzet van de VLOK werd de Vestigingswet veranderd, wat zorgde voor een grote toename van het aantal klussenbedrijven. De VLOK speelde een centrale rol bij veel ontwikkelingen van het nieuwe fenomeen ‘klussenbedrijf’. Er kwamen erkende vakopleidingen en richtlijnen voor de uitvoering van klussen. Ook kwam er een Geschillencommissie Klussenbedrijven, waarvan de heer Oltmans 15 jaar lang lid is geweest.

Als voorzitter van de VLOK was de heer Oltmans vanaf het begin de drijvende kracht achter alle ontwikkelingen. Zo heeft hij het fenomeen ‘Klussenbedrijf’ in Nederland inhoud en een eigen gezicht gegeven. Onder zijn leiding is de VLOK van kenniscentrum voor klussenbedrijven verbreed tot een platform voor klussenbedrijven en andere kleinschalige ambachten. Met haar brede netwerk heeft de VLOK grote betekenis gehad in onze maatschappij. En nog steeds.

De heer Oltmans woont in Apeldoorn, waar hij sinds 2011 werkt als zelfstandig fotograaf met zijn onderneming 7Lens Fotografie. Hij is ambassadeur van CODA en was 5 jaar lang voorzitter van stichting Help Portret Apeldoorn, die Apeldoorners die het zich niet kunnen veroorloven, blij maakt met professionele portretfoto’s.

Uw Reactie
Uw Reactie