Wat is jouw favoriete boom en welke betekenis heeft deze voor jou? We vroegen het Apeldoorners in mei dit jaar. Een jury selecteerde uit de ruim 100 inzendingen een aantal foto’s voor een openlucht expositie. Op 22 september wordt deze geopend bij de Bronkerk in Ugchelen. Fotograaf: Stadsfotograaf Imca Schoots

Expositie fotowedstrijd ‘Bomen voor jou’ op reis door Apeldoorn

De expositie ‘Bomen voor jou’ gaat dit najaar op reis door de gemeente Apeldoorn. De expositie in de openlucht trapt 22 september af bij de Bronkerk in Ugchelen. Daarna kunt u de expositie op verschillende locaties in Apeldoorn zien.

Het unieke kunstproject met vijf houtkunstwerken is het resultaat van de fotowedstrijd ‘Bomen voor jou’. Inwoners konden hun favoriete boom en het persoonlijke verhaal daarbij delen.

Fotografeer uw favoriete boom en deel met ons uw persoonlijke verhaal hierbij. Die uitdaging lanceerden gemeente Apeldoorn en Stadsfotograaf Imca Schoots in mei 2023 met de fotowedstrijd ‘Bomen voor jou’. En dat bomen leven, dat blijkt wel, want we kregen wel 100 inzendingen binnen! Daarvan is ongeveer de helft uitgekozen voor de expositie.

Houtkunstenaar Tjerk Steenbergen ontwierp voor deze foto's en teksten vijf unieke houtkunstwerken. De kunstwerken reizen tot en met december door verschillende wijken en dorpen van Apeldoorn. Kinderen kunnen tijdens de opening op 22 september samen met houtkunstenaar Tjerk Steenbergen een eigen kunstwerkje maken. 

Jury

De jury bestaat uit de Apeldoornse stadsfotograaf Imca Schoots, bomendeskundige van de gemeente Apeldoorn Peter Huis in 't Veld en Cas Lammerts van de Apeldoornse Jongerenraad. Zij keken zowel naar de kwaliteit en originaliteit van de foto als naar de kracht van het verhaal. Daar waren mooie, indrukwekkende en ontroerende foto’s en verhalen bij.

Imca: “Het laat zien wat voor grote betekenis en waarde bomen voor mensen hebben. Dat wisten we natuurlijk zelf al, maar in de inzendingen merken we ook terug dat dit echt leeft.”

Het belang van bomen

Bomen vormen een belangrijk onderdeel van het Apeldoornse landschap en bieden veel voordelen voor de samenleving. Denk aan schaduw tijdens hittegolven, schone lucht, woonruimte voor dieren, een prachtige leefomgeving, dierbare herinneringen en verhalen, speelruimte voor kinderen en nog veel meer. Dit najaar legt de gemeente Apeldoorn het belang van bomen vast in een nieuw bomenbeleid. In dit beleid spelen vier thema’s een belangrijke rol: identiteit, gezondheid, klimaatrobuustheid en natuur. De expositie 'Bomen voor jou' zet deze thema’s en de betekenis van bomen voor de inwoners van Apeldoorn in de schijnwerpers.

Data en locaties expositie:

  • Stadspark Berg en Bos - vanaf 1 februari 2024
  • Begraafplaats Heidehof - 18 mei 2024 (open dag Heidehof)
  • Kasteel – 22 mei t/m juli 2024
  • Stadspark Berg en Bos – juli tot september 2024

Vanaf september wordt de reis afgesloten en zijn de installaties beschikbaar voor hergebruik.

Uw Reactie
Uw Reactie